Share |

NEDOROZUMĚNÍ - mezinárodní otevřená literární výzva pro mládež

foto: pořadatel akce

Máš občas pocit, že ti nikdo nerozumí? Nosíš v sobě příběhy, které bys rád předal dál? Myslíš si, že v tobě spí talentovaný dramatik, ale zatím jsi neměl možnost to vyzkoušet? Napiš, co máš na srdci, a pošli svůj názor do světa!
 
Profesionální divadelní spolek Performalita vyhlašuje otevřenou literární výzvu pro mládež, do níž se mohou zapojit instituce i jednotlivci ve věku 13-18 let. K účasti je třeba zaslat textové dílo na téma “Nedorozumění”. Může jít o slohovou práci, povídku, reportáž, báseň… žánru se meze nekladou. Z textů bude následně vytvořen sborník a ty nejzajímavější poslouží k tvorbě divadelního scénáře inscenace s premiérou v Praze.
Zašlete text nejpozději do 8.1.2018 na  e-mail: performalita@gmail.com
 
Textová výzva je součástí mezinárodního projektu Young Visegrad ImagiNation zaměřeného na vznik interaktivních inscenací, jejichž témata vycházejí ze zájmů a problémů, s nimiž se současná mládež střetává.
 
Výzvy se účastní partneři, instituce i jednotlivci ve všech zemích visegrádského regionu (Česko, Polsko, Slovensko, Maďarsko). Výsledná díla budou přímou inspirací pro vznik scénáře nové inscenace s pražskou premiérou v létě 2018.
 
“‘Nedorozumění’ je téma, které je v naší společnosti stále všudypřítomnější a zjevuje se v nejrůznějších kontextech. Ať už jde o nedorozumění plynoucí z neuvěřitelné přemíry informací, která nás činí neschopné rozlišovat mezi skutečným a fiktivním, nebo o nedorozumění mezigenerační, kulturní či společenské… je zřejmé, že ono ‘rozumět si’, je stále složitější. Zajímá nás názor a problémy nastupující generace. Touto výzvou bychom jednak chtěli upozornit na témata, která často přehlížíme a zároveň tak poskytnout prostor mladým lidem k vyjádření a artikulaci příběhů, které v sobě nosí.” dodává dramaturg projektu Petr Dlouhý.
 
Zároveň ze všech výsledných prací vznikne sbírka textů napříč regiony dostupná online. Do sbírky budou moci nahlédnout všichni, kdo by měli zájem se nevšedním způsobem dozvědět o různorodosti nedorozumění, se kterým se musí v současné době vypořádávat mládež, a možná tak alespoň částečně porozumět. Z několika vybraných textů pak bude utvořena elektronická ilustrovaná knížka doplněna o obrázky dětí ze stejného regionu.
 
Projekt podporují: Visegradský fond, Cross Club a Divadlo na půdě. Česká odnož projektu nazvaná Divadlo tě vidí! je podpořena Státním fondem kultury MKČR a MČ Prahy 8.
/WEB/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.