Share |

Nechte se ostříhat dětmi a koukněte se na divadelní představení

foto archiv pořadatele

 
Páteřním tématem Alfreda ve dvoře a produkce Motus pro rok 2011 jsou práce, které se zabývají tématikou dětí, dospívání a rodiny - říjnový program toto téma reflektuje hned několikrát.
 
20. října uvede premiéru nového projektu Handa Gote Research & Development. Performerka spolupracující s Handa Gote Veronika Švábová se v představení nazvaném „Mraky“ zabývá citlivým tématem – historií vlastní rodiny v kontextu minulého režimu. Švábová strávila několik měsíců v archivech a vyhledávala jí do té doby neznámé informace o členech vlastní rodiny, aby je poskládala do nejednoznačné mozaiky intimní rodinné historie.
Toto vše navíc okořeněno specifickou poetikou soboru, známého svým minimalistickým, noiseovým hudebním doprovodem a svérázným přístupem ke scénografii.
 
Premiéra projektu Mraky proběhne od 19.30 v Alfredu ve dvoře v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu a představení mohou diváci dále vidět ještě 25. a 26. října.
 
Další důležitou součástí říjnového programu je netradiční projekt kanadské company Mammalian Diving Reflex „Nechte se ostříhat dětmi!“, který uvede Motus ve spolupráci s kadeřnickým salonem Toni & Guy a dětmi ze ZŠ Brána jazyků.
Kanadská company Mammalian Diving Reflex (M.D.R.) k nám poprvé přiveze svou vizi akčního umění v reálném prostředí, projekt ve kterém se stírá rozdíl mezi uměleckou a sociální intervencí. 
M.D.R. nejsou v tomto prostředí žádní novicové. Jejich předchozí projekty „Ploužák s paní učitelkou“ nebo „Nejlepší sex mého života“ (projekt, který pracoval se seniory z Domova důchodců ) měly vždy jasný cíl – vytvořit interakci nebo iniciovat výměnu rolí mezi lidmi, kteří by se za běžné situace jen stěží potkali.
 
Od tohoto října budou děti ze 4. a 5. třídy Základní školy v pražské Vojtěšské ulici trénovat s profesionálním kadeřníkem ze salonu Toni & Guy, aby mohly, zcela bez asistence dospělých, o víkendu 22. a 23. října přímo v salonu v Dlouhé ulici stříhat zájemce.
Cílem projektu není jen obrat sociální role dítě versus dospělý, ale i předání “symbolických” nůžek do rukou dětí, které budou těmi, v jejichž rukou bude za pár let ležet naše společná budoucnost.
 
I tento projekt uvede Motus v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu a zájemci o sestřih se mohou hlásit už teď na e-mailu   kadernik@alfredvedvore.cz nebo na telefonu 775 186 460.
 www.alfredvedvore.cz
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.