Share |

NAXATRAS: Řecká observatoř v Dejvicích

foto Scarliyy

Tělocvična v Dejvicích se středečního večera proměnila v téměř bezeslovný (a nemyslím si, že by to vadilo), zvuku plný pantheon. Předvedl se nám český sólový umělec Tomáš J. Holý a řecké trio ze Soluně – Naxatras; a byl to opravdu povedený kytarový večer.
 
Prostředí Klubovny působí (a je) velmi přátelsky a proto není divu, že si ji promotéři pro takovýto typ koncertů pronajímají. Hudební zážitky ze středy je pro mě značně obtížné schovat za slova, pro Tomáše J. Holého bych měl tuto kombinaci: Spokojená melancholie. Jeden by těžko při poslechu jeho akustické kytary plesal v záchvatu euforie. K tomu, co nám předvedl, se hodí spíše šálek či dva dobrého čaje a příjemná deka přes kolena (publikum kolem poloviny setu prosedělo spokojeně na zemi). Set to byl sice krátký, nutno však říct, že překvapivý a neobyčejný.
 
Čekali nás Naxatras a ale my se vydali ještě chvilku ven, protože to byl jeden z těch příjemně pohlcujících podzimních večerů. Před začátkem řeckého tria jsme obhlédli merch, který je skromný, ale povedený.
Těžko popsat také to, v co se malý sál po začátku vystoupení Naxatras proměnil. Připadalo mi to jako vesmírná pozorovatelna vržená do samotného kosmu. Riffy to byly dlouhé, gradující i hravé, těžko by se mezi ně ještě něco krom samplů vešlo. Podobně jako u Tomáše se vystoupení až na výjimky obešlo beze slov – opravdu nebyla potřeba. John Vagenas – basák a zpěvák instinktivně doplňuje bubeníka a oba dva s úsměvem plují tím, co už pár let naplňuje jejich volný čas a pravděpodobně i všechen ostatní.
Projev to byl skromný, nevýmluvný a syrový, stručně řečeno: příjemná jízda pro naše sluchové i zrakové receptory. Některé projekce byly jednodušší než druhé, ty druhé jsme si však zamilovali – barvité, a už je to tady – psychedelické. Pokud má hudba svého daimóna, Naxatras mu umí naslouchat. A co hráli? To nejlepší co mají – slyšeli jsme věci z obou dlouhých alb ale i nejčerstvější singl – All The Stars Collide into a Single Ray, který nás spolu se skladbou Pulsar 4000 potěšil asi nejvíc. (kosmický samply do toho všeho!)
 
Publikum děkovalo a příjemně znavené uši také. Zpěvákovo „See you next time!“ dává jistou naději všem, kdo tohle propásli. Věříme, že se vrátí, protože Praha (a snad i zbytek naší země) má takové koncerty ráda.

Naxatras (GR) + Tomáš J. Holý (CZ)
4. 10. 2017
Praha, Klubovna

 
text: Daniel Kopecký & co.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.