Share |

Návod: udělejte si šperk!

Inspirace pro vaši fantazii
foto Korallo

 

Máme pro vás návod na zhotovení roztomilého šperku z korálků. Sledujte obrázky, navlékejte a bavte se. Fotky vašich výrobků nám můžete posílat na protisedi@protisedi.cz!

 

CESTA MALÉHO PRINCE

Toto jednoduché a efektní laso si zhotovíte dle vašich představ z jakýchkoliv korálků. Laso je velice variabilní, proto je tento typ náhrdelníku jedním z nejoblíbenějších.  My jsme pro vás připravili fialovo-petrolejovou variantu s kovovými komponenty a květinou z Fima.

Materiál a pomůcky:

Směs rokajlu

Broušená sluníčka 4 mm

Broušené rondelky  4 mm

Kovové korálky 4 mm

Kovové korálky 6 mm

Komponent Malý princ

Fimo růže

Ketlovací jehly a nýty

Vlasec o tloušťce 0,2mm

Barvička na sklo – transparentní

Nůžky

Kleště ketlovací, štípací, ploché

 

Ustřihněte si 170 cm vlasce a provlékněte korálkem (obr. 1a).

Na horní straně korálku udělejte dvojitý uzel, zakápněte transparentní barvičkou na sklo a nechte dvě hodiny uschnout (obr. 1b).

 

Proč barvičkou na sklo? Tato barva vám uzlík zafixuje, aby se nerozvázal.  Je možné použít i lepidlo nebo lak na nehty, ale dle zkušeností obě tyto látky po zaschnutí škrábou na rozdíl od barvičky na sklo, která je měkká a nedráždí pokožku.

 

Po zaschnutí můžete začít navlékat korálky dle vaší fantazie. Konec krátkého vlasce přetáhněte korálky a tím se ve šperku schová (obr. 2).

 

Navlečte celý vlasec a nechte si na konci cca 7 cm. Ty provlékněte do korálku na ukončení stejně tak, jak jste začínali, jen s tím rozdílem, že konec vlasce protáhnete cca pěti korálky a zbytek ustřihnete (obr. 3a, 3b).

 

Nyní si vezmete ketlovací nýt a protáhněte ho posledními dvěma korálky (obr. 4).

 

A teď se naučíme ketlovací očko, které potřebujeme na ukončení nýtu.

 

Drát zastřihněte nad korálkem na délku v rozmezí 1 a 1,5 cm (optimálně 1,27 cm – tedy půl palce). Kulatými kleštěmi uchopte konec drátu a točte.  Nakonec přetočte kleště v očku a zmáčkněte tak, abyste očku „zlomili krček“ (obr. 5).

 

Druhý možný způsob je nejdříve drát zalomit nad korálkem plochými kleštěmi a pak teprve zatočit očko. V tomto případě nemusíte nic „lámat“ (obr. 6).

 

Jednoduché očko pak otevřete plochými kleštěmi vykývnutím do strany – nepokoušejte se je „rozmotat-roztáhnout“, většinou to nedopadá dobře. Zejména ze začátku je dobré si pomoci druhými plochými kleštěmi. Jedny kleště provádějí pohyb k sobě, druhé od sebe. Později otevírání zvládnete i s jedněmi kleštěmi, kdy pevnou část očka si opřete o ukazováček a drát očka vykývnete směrem k sobě. Pohybem od sebe očko opět uzavřete. Drát přitom tlačte nejen od sebe, ale přibližujte ho i ke krčku. Dokonale uzavřené očko je teprve ve chvíli, kdy cítíte, že konec drátu drhne o drát krčku (obr. 7).

 

Očka si udělejte na obou stranách lasa (obr. 8).

 

Nyní si naketlujte i další komponenty. Do květiny dejte ketlovací nýt a na ostatní korálky použijte ketlovací jehly. Vše ukončete očkem (obr. 9).

 

Posledním krokem je spojení jednotlivých jehel a nýtů pomocí kroužků na konce lasa. Kroužky otevírejte pomocí dvou kleští, stejnou metodou jako u otvírání očka. Ani zde se meze fantazii nekladou a tak je pouze jen na vás, co na konce navěsíte (obr. 10).

 

Laso máte hotové a my vám pro inspiraci ještě přikládáme několik fotek – barevné varianty a způsoby motání a nošení.

 

Krásné tvoření vám přeje Korallo korálkárna, www.korallo.cz 

 

Připravily: Nikola Nija Oltová, Tereza rriza Lehocká a Markéta Perpetua Štifterová

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.