Share |

Náhled do zákulisí módního Sci-Fi Safari

KRISTINA SYNEK
foto: autorka

SFS, zavedená módní show představující nové nadějné návrháře z Česka a Slovenska, se chystá ve své 10. sezóně představit veřejnosti v restartované edici pod názvem Sci-Fi Safari 1.0. Preview kolekcí letošních finalistů napovídá, že se bude na co těšit. A že odkaz na exotiku nezůstane jen v názvu.
 
Porota pod přesilou designérů
Z kolekcí přihlášených návrhářů zvolila pět finalistů devítičlenná porota, vybraná OLO křížovou, producentkou a organizátorkou celé show. „V porotě zasedli osobnosti módního světa a především sami designéři. Snažím se oslovovat takové lidi, kteří jsou svou praxí, zkušenostmi a konstruktivním hodnocením pro přihlášené přínosem,“ uvedla OLO Křížová k volbě poroty. „Je velmi důležité, aby se k zaslaným pracím vyjadřovali lidé, jež sami aktivně tvoří. Vědí, jakou práci to obnáší, a proto se snaží soutěžícím designérům spíše pomoct a podpořit je, ne je jen zkritizovat,“ dodala.
 
Z českých designérů v porotě letos zasedli Monika Drápalová, Hana Frišonsová a Jakub Polanka, ze slovenských Boris Hanečka a Lenka Sršňová. Z řad profesionálů z oblasti módy to byl zakladatel portálu MDLS Daniel Chodusov, který mapuje nejen českou, ale i mezinárodní módní scénu napříč všemi kategoriemi; Jitka Petřeková z Moravské galerie v Brně, jež úspěšně vede studentské oděvní workshopy a sama se od studií věnuje autorskému šperku; umělec Roman Týc a za zástupce médií Veronika Ruppert, novinářka a reportérka mapující nastupující generaci české módní scény.
 
Pět nejlepších z kolekčního boje
Do soutěže se letos přihlásilo 31 kolekcí, téměř dvojnásobek oproti loňským ročníkům. Převládali návrháři z Česka. „Úroveň byla různorodá, asi 10 kolekcí vypadlo hned při prvním náhledu. I když se jedná o mladé profesionály, kteří za sebou už určité zkušenosti, studia a stáže mají, setkání s realitou prodeje, a nejen prezentace efektem, je pro ně velká výzva,“ uzavřela organizátorka projektu na konto letošního výběru pro finále restartovaného SFS.
 
Na molech se to nejlepší z mladé česko-slovenské návrhářské generace představí v září. Co čekat a na co se těšit se dočtete už nyní v prezentacích kolekcí slovy jejich tvůrců.
 
ADAM PTÁČEK
Má tvorba se v česko-slovenském regionu liší zejména barevností a exotickou tématikou. Ve své kolekci  Ecuadorian Heritage nabízím praktické střihy s autorskými potisky netradičních kombinací a významů inspirované Ekvádorem, který je mým druhým domovem. Věnoval jsem ji památce svého dědy.
Na dvouměsíční cestě po Ekvádoru jsem měl možnost poznat nádhernou zemi plnou kontrastů, činných vulkánů, unikátního ekosystému, bohaté historie a v neposlední řadě i nesmírně vlídných a pohostinných lidí.
Navštívil jsem tradiční trhy v Otavalu nabízející nespočet ručně tkaných koberců, tapisérií, textilií, tašek, přehozů a dek. Setkal jsem se s tradičním řezbářstvím, prací místních hrnčířů a kloboučníků.
Ve městě Chórdeleg se mi tajil dech nad jemně tepanými šperky ze stříbra a niklu. Z těchto zážitků vznikla kolekce Ecuadorian Heritage, kombinující evropské střihové formy, prosté principy inckého roucha spolu s inspirací ekvádorskou kuchyní. Je směsicí etno prvků, casual fashion, glamour a ženskosti.
 
ANNA MAREŠKOVÁ
Kolekce LANDSCAPE OF SHADOWS si hraje se siluetami oděvních forem na lidském těle. Střih zde popírá své obvyklé umístění, neřídí se standardními pravidly, pracuje s nimi volně. Dochází tak k vizuální deformaci lidského těla, nevědomému objevování nových dimenzí, jež nemají žádná psaná pravidla. Je to jakési zastavení se v procesu předtím, než vznikne reálný oděvní produkt.
Celou kolekci doplňují cihlové piedestaly ve tvaru obuvi. Jejich linie vytváří pomyslnou krajinu v prostoru, a dále tak podtrhují naddimenzování siluety lidského těla.
 
KRISTINA SYNEK
Hlavním tématem kolekce Spekulace se stala geometrie, využití tvarů mnohostěnných těles ve střihové konstrukci oděvů a doplňků. Uchvátila mne elegantní jednoduchost vztahů mezi formami archimedovských a platónských těles. Hned po prvním seznámení s nimi mne napadlo, jak fascinující by mohlo být jejich využití pro konstrukci oděvů a doplňků.
Povrch těchto těles se skládá z různých typů n-úhelníků. Jednotlivé modely jsou některými z nich inspirovány, daný n-úhelník je vždy vytvarován pomocí střihové konstrukce a využit dvojím způsobem: 1. v aplikaci tisku sítí těchto těles na spodní oděvy pomocí sublimačního tisku, 2. ve tvarování 3D těles při konstrukci svrchních oděvů a kabelek.
Inspirací mi byl návrhář Cristobal Balenciaga a jeho známý „square coat“ - hranatý kabát, a jeho žák André Courrèges. Stejně jako oni se snažím své kolekci vdechnout futuristický nádech.
 
ESHA - LENKA MLYNARČÍKOVÁ
Kolekce MMXIV / MCMXC se inspiruje kulturou 90. let, jejich hudbou, módou, technologickým pokrokem a tyto prvky transformuje do současné situace. Kolekce má sportovně-streetový charakter. Hlavními prvky jsou variabilnost, komfortnost, estetická osobitost a unisex charakter.
Variabilita spočívá v možnosti přizpůsobit si kolekci dle vlastních představ, a tím uspokojit svoje estetické nároky. Komfortnost vychází z použitých materiálů - teplákoviny, síťoviny, neoprénu. Výraznou součástí celé kolekce jsou aplikace a doplňky jako kšiltovky, ruksaky či ledvinky.
Její syté a výrazné barvy také vychází z atmosféry 90. let. Dominuje zejména oranžová, modrá, černá a stříbrná, jež ale zároveň reflektují i aktuální paletu barev pro sezónu podzim/zima 14/15.
 
MARKÉTA MARTIŠKOVÁ
Dlouhodobě bylo mým přáním a touhou dělat módu pro děti, a obohatit tak módní svět a česko-slovenský trh o své dětské fantazie. Snažím se tvořit dětské oblečení s trochou elegance a vtipu pomocí tisku, zajímavých detailů a střihu. Důležité jsou také barvy.
Chybí mi u nás více elegance, tak proč nezačít u dětí?


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.