Share |

Nadpřirození Bozi

Young Gods Are Drugs
The Young Gods
j5 / protišedi.cz

Šest stovek. Včerejší koncert v paláci Akropolis nabídl přesně za tento nemalý finanční obnos vstupenku na dvouhodinový, intenzivní, elektronický a vlhký zážitek režírovaný švýcarskými Bohy. Kvarteto The Young Gods tvoří muž s žraločími instinkty - frontman Franz Treichler, uhrančivým pohledem - s prvořadými fanynkami - flirtující klávesista Al Comet, sympatický bubeník Trontin a nový, nikterak výrazný kytarista Hänni. 

JAK KAŽDÝ VÍ

Young Gods svými energickými výboji roztančili publikum už při druhé písni - elektronické smršti Tenter le grillage. Fanoušci ochotně odhazovali svršky, ty končily mezi kabely kapely.

Koncert elektronických mágů působil jako nová droga. Rozrušující, prostupující, vzrušující, inspirující, nabuzující. Lekce psychedelie začal Treichler vyučovat prostřednictvím klasického songu I Am The Drug. Čtyři roky starou písní se ale nenechte zmást. Young Gods do Česka přijeli představit svou novou nahrávku - Everybody Knows.

MÍROVÝ ŠUM

V paláci Akropolis to před vystoupením šumělo natěšením příchozích. Sál se dlouho před začátkem zaplnil a každý se později snažil o uhájení svého tanečního prostoru v kultovním žižkovském prostoru.

Ještě před nástupem Young Gods na scénu se na ní objevil exkluzivní host Franze Treichlera, který se transformoval do role posla míru a v rámci své antimilitaristické propagandy otevřel návštěvníkům čakry. „Pro vyjádření míru se dnes používají prsty vztyčené do tvaru V. Vymyslel to Churchill  jako znak pro vítězství války. Chcete-li demonstrovat nenásilí, chybí spojení vztyčených prstů,“ pravil pohádkový dědeček, který indiánsky pozdravil a názorně před odchodem z pódia vztyčil spojený ukazováček s prostředníčkem. „Tohle znamená, že slibujete věrnost myšlence míru, zvedněte ty dva prsty!“ A Akropole zapanáčkovala a zavázala se slibem. V ten okamžik Young Gods konečně převzali nadvládu nad šumem davu. Důkaz místo slibů.

NADPŘIROZENÍ BOZI

Skladba Tenter le grillage rozběsnila publikum na tolik, že krvinky extaticky vibrovaly tělem při pravidelných úderech kopáku a neurony tančily po basové lince.

Intenzitu celého koncertu podtrhovaly červeně, modře a zeleně zářící LED diody, pozvolna hypnotizující sál. Energická dávka, kterou Young Gods během koncertu předali, byla provokativní i odzbrojující. Hlavně však byla mocná a dokázala takřka všechno, na co jste si vzpomněli. 

Franz Treichler často šamansky dokresloval barvu okolí zabarvením svého francouzského jazyka a hlasu. Jako prorok lákající lid vlnivými pohyby držel mikrofon s přilehlým proudem světla a rozkývával a zakrýval jím světelné stínohry diod.

Na závěr následovaly další dvě přídavkové sekce se staršími hity Skinflowers nebo Kissing the Sun. Stav post coitum. 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.