Share |

Nádhera jménem Vila Tugendhat

foto Pavlína Schultz (galerie) a autorka (malé foto)

Protišedi navštívilo Vilu Tugendhat a je zcela okouzleno.
Skvělý dům plný podivuhodných vychytávek prostě musíte jednou za život vidět.
Co nás okouzlilo nejvíc a doporučujeme nepřehlédnout:
 
1) UŠLECHTILÉ MATERIÁLY, z nichž každý dýchá svou vlastní krásou a nepotřebuje žádné titěrné ozdůbčičky. Vzácná dřeva, nejlepší textilie, okouzlující kámen - a zpracování, které jim nechá vyniknout.
Díky prakticky neomezenému rozpočtu se mohl architekt Ludwig Mies van der Rohe opravdu rozjet a všechny ty krásné věci jako onyx, eben, hedvábí, travertin nebo palisandr se ukazují ve velkých, impozantních rozměrech.
Vila je krásným důkazem toho, že když se střídmý design dělá důmyslně, tak vůbec nepůsobí chladně, a člověk by si tam pohodlně a okouzleně četl a relaxoval, nebo jen tak chodil a zíral, třeba celé dny.
 
2) MOLOVÁ KOMORA. Místnost na ukládání kožichů a vlněných věcí - díky stálému průvanu se v ní molům nelíbí.
 
3) ZAHRADA, kterou jsme měli to štěstí zažít v podzimních barvách a s dramatickými oblaky. Stejně jako vila působí přátelsky, byť v ní není spleť krucánkovatých cestiček a jiných nefunkčních blbin.
 
4) UMYVADLA a vany - působí tak důstojně, bytelně, člověk obdivuje každý oblouk.
 
5) KŘESLA a židle. Jak mohl někdo v záplavě nábytku udělat tak krásné sesle, že i skoro sto let poté je lidi radostně kupují a adorují?
 
6) TECHNICKÝ DŮMYSL. Prohánět vzduch přes voňavé cedrové piliny nebo ho ochlazovat v komůrce, kde teče chladná voda na kameny. Před tolika lety. Fascinující. A ta obří okna zajíždějící do podlahy (a pod okny trubky s teplým vzduchem, aby se nezamlžovala). V zimní zahradě bazének na květiny s vlastním vodovodním kohoutem. 
 
7) HYGIENA. Denní světlo jde i do obslužných místností, kuchyně a dalších koutů vily, vzduch se čistí, dobře se větrá, v pokojích jsou všude umyvadla - praktičnost a zdravotní hledisko bylo na svou dobu nesmírně pokrokové a i dnes se máme co učit.
 
8) GENIUS LOCI. Vila vybízí ke snění, každý je jí okouzlen trochu jinak, ale je to víc než jen obdiv k hezky poskládaným kvalitním prvkům úhledných tvarů. Má svého ducha, své tajemství. Musíte to zažít.
 

Rekonstrukce Vily Tugendhat je jednou z realizací nominovaných na Českou cenu za architekturu, kterou pořádá Česká komora architektů. Vyhlášení proběhne už 7. Listopadu v prostoru Jatka 78.

 

Od 9.11. Do 11.12. K udílení navazuje výstava v DOXu: http://ceskacenazaarchitekturu.cz/vystava-dox-zmapuje-praci-ceskych-architektu-za-poslednich-5-let/

 
Prohlídka se objednává přes web vily, bývá plno na několik měsíců dopředu, ale ona vám neuteče, naopak, město Brno coby vlastník se snaží doplnit chybějící části mobiliáře a zajistit co nejvíce informací pro návštěvníky.
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.