Share |

Náctiletá kapela Pjoni & Ink Midget: nová deska a mezinárodní tour

foto archiv kapely

Lidem, kteří mají přehled o aktuálním hudebním dění, není potřeba bratislavské duo Pjoni & Ink Midget příliš představovat. Přes jejich náctiletý věk jde totiž o poměrně známá jména alternativní hudební scény.

Jako Pjoni & Ink Midget o sobě dali poprvé vědět díky bratislavskému klubu A4. Původně duo vystupovalo pod názvem Tucan, kde Adam Matej (Ink Midget) hrál na bicí a Jonatán Pastirčák (Pjoni) zpíval a hrál navioloncello.

Svým projevem tehdy třináctiletí kluci přilákali pozornost ředitele festivalu Bažant Pohoda a moderátora a dramaturga pořadu Ladí Neladí – Michala Kaščáka, který jim společně s Atrakt Artem pomohl vydat i eponymní CD v roce 2005. Během následujících let Adam s Jonatánem začali vnímat akustické nástroje jako východiska k elektronické hudbě a zaměřili na ni svou pozornost. Jejich tvorba bývá někdy zjednodušeně charakterizována jako experimentální elektronika. Lze v ní rozeznat vlivy zvuku britského labelu Warp, industriálu osmdesátých let a melancholie trip-hopu stejně jako současného glitch-hopu či zvukových „stěn“ Bena Frosta nebo Tima Heckera. Pro svůj strhující živý projev jsou vyhledávaným koncertním projektem – objevili se např. na festivalech Bažant Pohoda, Wilsonic, NewNew!, PAF, Letní filmová škola a další.

ALBUM 2011

Bezejmenné album spojuje dvě samostatná EP, čímž respektuje obě individuality. Ponechává jim nekompromisní přístup k tvorbě i prostor k odhalení vzájemného vlivu. Odhaluje se tak podstata pestrosti jejich koncertů, které jsou založeny na živelné improvizaci a společném podání vlastních skladeb. Deska na ploše 35 minut představí industriální nepokoj složený ze „špinavých“ ruchů a chladných klávesových linek. Melancholie a agresivní těžké beaty kontrastují s romantikou instrumentálních zvuků i Pjoniho vokálů. Melodické zvraty a dokonalé zvládnutí zvukové gradace je tak charakteristické pro obě strany desky.

Deska vychází s podporou dvou labelů a jedné vydavatelské edice. Na vydání spolupracoval slovenský label Exitab s nově založeným českým labelem f341, kterývede Ondřej Sifon Anděra, člen formace WWW. Podíl na vydání má i česká platforma PAF fungující pod Přehlídkou animovaného filmu Olomouc, kteráje zaměřena na audiovizuální umění a album zařadila do stejnojmenné vydavatelské edice. 

Album se dostane do prodeje 20. dubna ve třech distribučních formátech. Digitální download doplní všemi očekávaný 12“ vinyl. Během turné bude připravena i limitovaná série triček s kódem k digitálnímu downloadu.

- Limitovaná edice LP 12“ + Digital Download (Exitab, f341, PAF)

- Limitovanáedice trik + Digital Download (Exitab, f341, PAF)

- Digital Download (Exitab, f341, PAF)

 

TURNÉ2011

(společně s polskými Napszyklat)

27.04.2011 - SK - Bratislava, A4 (+ WWW)

28.04.2011 - CZ - Brno, Fléda (+ Lushlife)

30.04.2011 - CZ - Rožnov p. Radhoštěm, Vrah

02.05.2011 - SK - Nitra, Valašskýšenk

03.05.2011 - AT -  Vienna, Fluc

04.05.2011 - HU - Budapest, tba

05.05.2011 - SK - Košice, Tabačka

06.05.2011 - SK - Trenčín, Lúč

ODKAZY:

 

kapela:

http://www.pjonink.com

http://www.myspace.com/pjoniinkmidget

http://www.soundcloud.com/pjoniinkmidget

http://www.facebook.com/inkmidgetandpjoni   

 

labely/edice:

www.exitab.org               

www.f341.cz           

www.pifpaf.cz

 

koncerty:

http://www.bumbumsatori.org

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.