Share |

Nábytek Aman original. Znovuobjevení tradice v duchu moderního designu

foto Aman

Zakladatelem české značky nábytku Aman original je Jakub Vávra, umělecký truhlář a restaurátor, který přišel s ideou rukodělné produkce kvalitního, ale cenově přijatelného nábytku. První prezentaci značky a její kolekce B15, jejíž spoluautorkou je architektka Barbara Zedková, jste mohli obdivovat na právě proběhlé mezinárodní přehlídce designu Designblok.  Kolekce B 15 je vyrobena z masivního borovicového dřeva pocházejícího z českého ekologického lesnictví a vyznačuje se jednoduchostí a podtržením přirozené krásy dřeva.
/fotogalerie na FB/
Ke dřevu se Jakub Vávra dostal přes svého dědu: „Děda byl podle mě prvotřídním modelářem ve Vítkovicích na Ostravsku. Nejen, že mě nechal nahlížet pod svoje ohromné ruce, na kterých zbylo v jeho důchodovém věku celých jen sedm prstů. Ale nechával mě bez dozoru tvořit ve své dílně celé prázdniny. Vůni dřeva, kterou jsem u něj poznal, a specifický odér truhlářství miluji doteď.“ A právě dědova rada: „Dělej věci tak, aby ses pod ně mohl podepsat.“ se stala Jakubovým profesním motem. 
 
Posledních pět let zkoumal, proč lidé dávají přednost levnému a nekvalitnímu nábytku produkovanému velkými firmami, který ale rychle podléhá zkáze. Přišlo mu líto, že už se nábytek nedědí z generace na generaci a mladí lidé k němu ztrácejí jakýkoliv vztah. Rozhodl se proti tomuto všudypřítomnému konzumu bojovat. Také díky svému projektu Obytech a lidech (www.obytechalidech.com) zjistil, že si mnoho nejen mladých lidí na tento designový, ale konzumní nábytek sice stěžuje, nevidí však moc jinou alternativu, která by se jim zdála cenově dostupná. „Přemýšlel jsem, zda se tomu dá konkurovat, a zjistil jsem, že to jde těžko, ale jde. Když se totiž podíváte na nabídku těchto nábytkářských kolosů, tak zjistíte, že za kvalitní produkt i vice zaplatíte.“ pokračuje Jakub. Rozhodl se tedy pro spolupráci s architektkou Barbarou Zedkovou na vytvoření startovací kolekce kvalitního a cenově dostupného nábytku B15.
 
Při tvorbě této kolekce byla inspirací myšlenka oproštění se od všeho, co je zbytečné, a zdůraznění přirozené krásy dřeva. Pro výrobu použil borovici, dřevinu, která není pro designový nábytek zrovna chápána jako tradiční. Jakub vysvětluje: „Pro někoho to bude asi dost nepochopitelné, proč zrovna tuto dřevinu. Je pravda, že se u nás nejčastěji borovice používala na obklady a na rustikální nábytek. Ale to je právě dogma, které se snažíme odbourat, a naše kolekce je toho snad i důkazem.“ Dále ho k použití borovicového dřeva vedl důvod ekonomický, jeho cena je téměř stejná jako cena smrkového dřeva, ale kvalitou ho o mnoho převyšuje. V neposlední řadě je důležitý ekologický aspekt, tedy lehká dostupnost borovicového dřeva z českého lesnictví, což vylučuje nutnost vozit dřevo pro nábytek přes půl světa. Samozřejmostí je i certifikát FSC, zaručující zdravotní nezávadnost dřeva i šetrný přístup k obhospodařování lesů.
 
Dalším znakem zásadně se odlišujícím od ostatní produkce současného nábytku je jeho nerozložitelnost. To sice ztěžuje převoz nábytku, ale zaručuje jeho větší odolnost a výdrž. Také tím odpadá i případná montáž nábytku, pro někoho známý uživatelský problém. Konstrukce nábytku vycházejí z léty ověřených konstrukcí kvalitního rukodělného nábytku a truhlářských technik. Povrchová úprava je docílena tzv.:kartáčováním, které podtrhuje přirozenou strukturu dřeva. Nábytek má působit přirozeným dojmem, proto je ošetřen olejem s lehkým zabarvením do bíla. Povrchově lze samozřejmě přizpůsobit nábytek dle přání zákazníka nebo nechat finální úpravu na něm. 
 
Velkou předností je možnost objednání nábytku Aman original (www.amanoriginal.com) přes internet. Tam si i máte možnost prohlédnout, jak každý kus nábytku vypadá. „V době objednávání nábytku ale teprve začínáme s jeho výrobou, je tedy možné některé detaily doladit dle přání zákazníka.“ dodává Jakub. Do budoucna je také v plánu otevření showroomu, kde by si mohl každý zákazník nábytek doslova osahat. Nabídka kolekce B15 zahrnuje jedno a dvoulůžkovou postel, sofa, jídelní, pracovní nebo konferenční stůl, dámskou toaletku, noční stolek, šatní skříň, věšák na šaty,  komodu, televizní skříňku, stoličku a box na počítač. A pro koho je tedy nový nábytek určen? „Kolekce je určena lidem, kteří ocení především ruční výrobu, stoprocentní přírodní původ, jednoduchost, trvanlivost a český výrobek.“ Shrnuje nakonec Jakub.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.