Share |

Na svatého Martina, láhev vína se otevírá

Foto Adam Ježek

Blíží se nám svátek sv. Martina. Ne že bychom očekávali, že přijede na bílém koni, ale více nás zajímá, jaká vína se letos urodila. Česká tradice, která se stala protipólem klasického francouzského Beaujolais, brzy vypukne.
České vinařství se rozhodlo konkurovat zaběhlému francouzskému svátku mladého vína Beaujolais svým vlastním mladým vínem. Protože svátek prvního mladého vína vhodného ke konzumaci se ve Francii tradičně slaví třetí čtvrtek v listopadu, přišli i čeští a moravští vinaři se svým vlastním svátkem na sv. Martina.
 
BeaUjolais Nouveau Est Arrivé !
Název vína je odvozen z apelace-regionu, kde se pěstuje. Jde o certifikovanou oblast původu, tzv. AOC (Appellation d'Origine Controlée) a právě a pouze zde může být vyráběno víno především z odrůdy Gemay známé jako Beaujolais. V kraji  Beaujolais se nachází více jak 96 vesnic, odkud může víno pocházet. Základním dělením jsou však tři oblasti.: Beajolais AOC, které pojímá okolo 60 vesnic, následuje řekněme střední třída Beajolais Village AOC. Jedná se o víno vyšší kvality a počet vesnic zařazených do této apelace čítá okolo 39 vesnic. Nejvyšší kategorií je Cru Beajolais, které se produkuje jen v deseti vesnicích.
 
Svatomartinské
Vinařskému fondu se v roce 2005 podařilo koupit ochrannou známku Svatomartinské víno a spustit tak tradici obdobnou té francouzské. První české či moravské víno je možné ochutnat 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut.  I zde ovšem platí přísná pravidla. Komise hodnotitelů rozhoduje o právu používat značku Svatomartinské víno a propůjčuje ji přihlášenému vinaři. Letos dostalo povolení celkem 365 vín.   Svatomartinské je rovněž jako Beajolais mladé víno, kde mezi sběrem a uvedením na trh uplynulo jen pár týdnů. Jde tedy o mladé svěží víno, mnohdy ještě se zbytky CO2. Má lehkou svěží ovocnou chuť a nižší obsah alkoholu s příjemnou kyselinkou.  Víno je označováno podle zákona jako víno zemské a cukernatost hroznů při sběru dosahuje okolo 14°.  Zákon rovněž povoluje odrůdy nebo jejich kupáže, ze kterých se svatomartinské smí vyrábět. U bílého vína se jedná o odrůdy Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané, rovněž známé pod zkratkou Večerka a loni přibyla aromatická odrůda Muškát moravský.  U červených vín jde o odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké stejně jako u vín růžových. O narůstající oblibě svatomartinského vína hovoří i narůstající počty prodaných lahví. Jestli se v roce 2005, kdy se oficiálně prodává víno pod známkou svatomartinské, vyrobilo 125 tisíc lahví, v roce 2010 to bylo už 1,6 milionu.  Letos dorazí na český trh okolo 2 milionu lahví svatomartinského vína.
 
Kam vyrazit
V Praze na vás čeká nespočet ochutnávek. Jmenujme například ochutnávku ve dnech 11. lisTopadu ve vinici svaté Kláry v Troji nebo na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde v 11 hodin 11 minut a 11 sekund proběhne slavnostní přípitek.  Další akce bude probíhat od 11. do 20. listopadu 2011 v atriu paláce Kinských na Staroměstském náměstí.
V Brně pořádá Vinařský fond 11. listopadu tradiční Svatomartinský košt. Svatomartinské si ovšem také koupíte v každém supermarketu nebo vinotéce. Takže neváhejte a oslavte svátek mladého vína společně s námi. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.