Share |

Na Marketu Lazarovou do koncertního sálu

Hudba k po desetiletí oceňovanému a vyzdvihovanému filmu Františka Vláčila Marketa Lazarová z roku 1967 zazní tento pátek 9. října na Strunách podzimu. Dílo geniálního skladatele Zdeňka Lišky, který odmítal opustit svět filmu, se tak poprvé představí v plné síle bez filmového plátna ve FORU Karlín. Historicky první koncertní uvedení magické hudby k filmu filmů Marketa Lazarová se uskuteční v podání Baborak Ensemble, Martinů Voices, operních pěvců Kateřiny Kněžíkové a Josefa Moravce. V rolích vypravěčů se představí Jana Štěpánková a Josef Somr. Událost inicioval skladatel Petr Ostrouchov (např. filmy Želary, Občanský průkaz), který dokázal získat od dědiců skladatele Zdeňka Lišky mimořádný souhlas k citlivým úpravám.
 
 
 „Je to velké dobrodružství,“ říká Ostrouchov. „Partitura má kolem tři sta padesáti stran, hudba pokrývá celou délku filmu. Součástí partitury jsou totiž často i ruchy, například rolničky zvonící na saních, které vezou Marketu do kláštera.“ Ostrouchov proto využije umění šesti bubeníků. Speciální výzvou je nastudování pro pěvecký sbor, protože v kompozici hraje velkou roli magie lidského hlasu, modlení, šepot a deklamování liturgických textů. Projekt Zdeněk Liška: Marketa Lazarová je jedním z vrcholů letos dvacetiletých Struny podzimu „Považujeme za čest, že se nám podařilo získat výjimečný souhlas dědiců k unikátnímu projektu a že můžeme představit jedno z nejúžasnějších děl nejen filmové, ale i hudební historie 20. století. Liškova hudba k Marketě Lazarové je svým rozsahem, koncepcí a koneckonců i dodnes trvající odezvou výjimečná,“ říká ředitel festivalu Marek Vrabec.
 
Zdeněk Liška patří dodnes k nezapomenutelným postavám české hudby, přestože se jeho tvůrčí energie zaměřila pouze na film. Jeho hudba je moderní, originální, zároveň nadčasová a velmi sdělná. Spolupracoval snad se všemi našimi klíčovými režiséry druhé poloviny 20. století, od Jana Švankmajera přes Karla Zemana či Hermínu Týrlovou, dvojici Kadár & Klos až po Juraje Herze, Věru Chytilovou a hlavně Františka Vláčila, s nímž vytvořil kongeniální tvůrčí tandem. Právě film Marketa Lazarová patří k vrcholům spolupráce Vláčila a Lišky a dodnes je oceňována mimořádná role hudby ve filmu, která je mezinárodní kritikou označována za nejpůsobivější Liškovo dílo. Peter Hames z The Cinema of Central Europe uvedl: „Hudba ve ‚filmové opeře‛ Marketa Lazarová hraje tu nejzásadnější roli a Zdeněk Liška se ukázal být mistrem nejpovolanějším.“  
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.