Share |

Na jeden večer otevře MeetFactory nepřístupné prostory ateliérů

5.2.
Pozice (Tereza Fišerová, Evžen Šimera), 2014, instalace
foto: Peter Fabo

Jeden večer, jeden prostor, tři akce. Mezinárodní centrum současného umění MeetFactory připravilo unikátní možnost, jak během jediného večera prožít něco, co začíná, něco jiného, co končí, a sledovat něco, co se tvoří. Ve čtvrtek 5. února se v MeetFactory konají vernisáž výstavy Dolby Surround Humanologic, dernisáž výstavy Mezi zdmi a otevřené ateliéry rezidenčních umělců.
 
Svobodný přístup k informacím v západní společnosti produkuje zajímavý paradox: přehršel sdělení útočících ze všech stran vede často k přesycení člověka, který se v enormním množství zpráv ztrácí, tápe, a snadno pak upadá do pasti bezpečné konformity předžvýkaných názorů – z médií, od svých přátel, rodiny, kolegů z práce.
 
Výstava Terezy Fišerové a Evžena Šimery DOLBY SURROUND HUMANOLOGIC v Galerii Kostka je vyhroceným pohledem na tuto naši svobodně zvolenou nesvobodu. Divák má možnost přiblížit se k samotnému uměleckému dílu jen skrze pohled či názor někoho jiného. „Základní svobodou diváka je nejen se dívat a poslouchat, ale také utvářet si vlastní názor, interpretovat. Teď ho ale umělci této možnosti zbavují. Jeho svoboda je tu jaksi navíc,“ říká kurátorka výstavy Karina Kottová a dodává: „výstava je z velké části také o chybění a přebývání. Autoři vytvořili objekt, který je jakýmsi ztělesnění všetečnosti a všudybylství současného umění.“ Výstava představuje výsledek čtvrtého pracovního setkání Terezy Fišerové a Evžena Šimery, kteří se opět tážou po způsobech prezentace uměleckého díla a jeho pozici vůči divákovi.
 
Interpretace je hybným motorem i výstavy MEZI ZDMI, která běží v Galerii MeetFactory od prosince minulého roku. Čtyři autoři (Martin Dašek, Hong Seon Jang, Terry Smith, Deok Yeoung Gim) se snažili poprat s tématem zdi jakožto možnosti – pro někoho je hranicí, limitem, překážkou, kterou je nutno zdolat, pro jiného je prostorem pro hru, vytváří pocit bezpečí, ochrannou bariéru. Autoři nepojímají zeď pouze jako fyzickou danost architektonického prostoru, zaobírají se jí ve smyslu sociálno-kulturních či politických limitů. „Čím jakákoli zeď byla, je, bude anebo může být, se utváří skrze to, co se odehrává mezi zdmi,“ vysvětluje kurátorka výstavy Zuzana Jakalová.
 
Čtvrtek 5. února bude jedinečnou příležitost pro všechny, které zajímá nejen samotné umělecké dílo, ale také jeho vznik. Možnost vidět umělce při samotném procesu tvorby umožní OTEVŘENÉ ATELIÉRY REZIDENČNÍHO PROGRAMU. RezidentiMeetFactory totiž otevřou dveře svých ateliérů a představí návštěvníkům intimní prostory, kde tvoří. S Marcem von Rosenstielem, nizozemsko-americkým konceptuálním umělcem, si budou moci popovídat o jeho site-specific instalacích, které skrze matematické algoritmy zkoumají lidské vztahy a emoce. Belgičanka Eva L'Hoest, která sev dubnu zúčastní velké tematické výstavy CHIMÉRA v Galerii MeetFactory, zajímě pracuje s videem. Se slovenskou tvorbou se budou moci návštěvníci potkat skrze díla Miry Gáberové a Martinky Bobríkové, která spolupracuje se španělským umělcem Oscarem de Carmen, česko-americkou tvorbu představí Urban Space Epics. Jediným českým zástupcem bude Viktor Valášek, dlouhodobý rezidentMeetFactory.
 
Ve čtvrtek 5. 2. od 19 hodin v MeetFactory:
-          Vernisáž DOLBY SURROUND HUMANOLOGIC
-          Dernisáž MEZI ZDMI
-          OTEVŘENÉ ATELIÉRY REZIDENTŮ MEETFACTORY
 
 
Galerie Kostka
DOLBY SURROUND HUMANOLOGIC

Tereza Fišerová, Evžen Šimera
5. 2. – 13. 3. 2015
Kurátorský text ZDE.
 
Profily umělců:
 
Tereza Fišerová (*1988)
Absolventka pražské UMPRUM, zahraniční stáž strávila na École supérieure d’art et design Marseille-Méditerranée ve francouzském Marseille. Její převážně prostorová tvorba, kterou často kombinuje se zvukem, videem či performance, je založena na interakci s divákem nebo fyzickým i emocionálním tělem samotné umělkyně. Pracuje s možnostmi lidského vnímání, přičemž zabraňuje tradičním způsobům čtení a interpretace díla, aby umožnila vznik novým. Svou práci představila na samostatných i skupinových výstavách zejména v nezávislých galeriích a uměleckých centrech v Praze, Brně a Plzni. V roce 2013 byla finalistkou ceny Start Point.
 
Evžen Šimera (*1980)
Absolvent pražské AVU a UMPRUM se do povědomí širší veřejnosti dostal  především díky svým „stékaným“ lineárním malbám. Jeho práce má ale mnohem širší záběr. S odkazem k estetice a principům minimalismu Šimeru zajímá zejména samotný materiál a jeho vlastnosti, ale také jeho performativní charakter, potenciál jednoduchých forem vstupovat do autorem moderovaných situací, ať už vznikajících více organicky, či naplňujících předem pečlivě připravené vzorce. Vystavoval na významných přehlídkách především v rámci České republiky. V roce 2008 byl finalistou Ceny Jindřicha Chalupeckého, je laureátem Ceny kritiky za mladou malbu (2009).
 
Galerie MeetFactory
MEZI ZDMI

Martin Dašek, Hong Seon Jang, Terry Smith, Deok Yeoung Gim
3. 12. 2014 - 8. 2. 2015
 
Otevřené ateliéry
Eva L'Hoest, Marc von Rosenstiel, Mira Gáberová, Martinka Bobríková + Oscar de Carmen, Urban Space Epics, Viktor Valášek
5. 2. od 19 hodin
 
www.meetfactory.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.