Share |

Na hereckou akci hudebníků, vizuální efekty a neobvyklou zvukovou dimenzi láká koncert Krásy dneška

foto: pořadatel akce

Kontroverznímu skladateli, který ovlivnil Beatles nebo Pink Floyd a dokonce stál u zrodu stylu techno, bude zasvěcen program dalšího koncertu Krásy dneška, který zve na první dubnový večer do Experimentálního prostoru NoD. Je jím nepříliš prováděný experimentátor, kontroverzní skladatelská osobnost druhé poloviny dvacátého století, Karlheinz Stockhausen, jenž přisoudí pátému koncertu Cyklu soudobé hudby přívlastek výjimečný. Komponovaný večer se totiž posune od tradičně hudebního směrem ke spektakulárnímu a využije rovněž vícekanálového zvučení, s nímž se posluchači během koncertů běžně nesetkají.
 
„Stockhausen byl velkým experimentátorem, který jednak pracoval se scénickým ztvárněním hudby a mnoho jeho skladeb má jevištní formu, ale také kladl na hráče kromě hudebních úkolů požadavky na pohyb, hereckou akci a hru zpaměti. Všechno to se skloubí v první polovině koncertu ve skladbách Rotary, kterou zahraje Dechové kvinteto PKF, a ve skladbě Laub undRegen v provedení mém a violistky Dagmar Maškové,“nastiňuje podobu první části koncertu, který bude mimořádně rozdělen přestávkou, klarinetista PKF – Prague Philharmonia a zároveň kapelník Clarinet Factory, Jindřich Pavliš, jenž se ujal celé realizace. Ve druhé části bude prostor přestavěn na zvukovou arénu, ve které bude využito vícekanálového zvučení, a zároveň se díky videoprojekci na všechny stěny prostoru NoD diváci seznámí s partiturou, jíž Stockhausen nezapsal do not, ale dal jí podobu barevných linií.
 
Osobnost Karlheinze Stockhausena blíže představuje dramaturg cyklu a ambasador soudobé hudby u nás, Petr Kofroň: „Tento německý reprezentant poválečné hudby jednak působil jako inspirativní element pro celou Novou hudbu, ale také vystupoval jako solitér svého druhu. Složil základní díla elektrotechnické hudby, ale i hudby intuitivní, mystické, rituální a někdy také stál na pokraji kýče.“Stockhausen, který chtěl ve skladatelském životě hlavně odhalovat nepoznané možnosti zvuků a barev například stylem tzv. „live electronic“, kdy skutečné zvuky přebíraly mikrofony a přes zesilovače a modulátory je vedly do reproduktorů umístěných v těsné blízkosti hudebních nástrojů, byl znám svojí slabostí k rituálním skladbám a mystickým námětům, což přimělo Petra Kofroně pozvat jako hosta večera astrologa Pavla Turnovského.
 
Koncert pořádá PKF – Prague Philharmonia (dříve Pražská komorní filharmonie) v úterý 1. dubna od 19.30 hodin v Experimentálním prostoru Roxy – NoD, Dlouhá 33, Praha 1. Vstupenky v kategoriích za 150,- a 250,- Kč je možné zakoupit online na www.pkf.cz v sekci Koncerty, v kanceláři PKF – Prague Philharmonia na adrese Husova 7, Praha 1 (tel. 224 267 644, e-mail: vstupenky@pkf.cz) nebo na místě hodinu před koncertem. Studenti mají vstup zdarma. Další informace jsou k dispozici na www.pkf.cz nebo na Facebooku.
 
Ilustrační hudební ukázka: Karlheinz Stockhausen – Michaels Reise um die Erde
 
 
PROGRAM
Karlheinz Stockhausen
Rotary
Laub und Regen
Quitt
Michaels – Abschied
Host – Pavel Turnovský
 
MEDIÁLNÍ PARTNEŘI Krásy dneška: Jazzport.cz, Protišedi.cz, Radio 1
 
- - -
 
Koncertní cyklus Krása dneška PKF – Prague Philharmonia je průkopníkem soudobé hudby na české kulturní scéně a navazuje tak na zavedenou tradici v řadě evropských metropolí, kde se tento žánr těší značné pozornosti a vydobyl si svébytné postavení. Mezi nejvýznamnější události soudobé hudby nejblíže od našich hranic patří například festival WienModern, bratislavský Melos-Ethos, legendární festival Varšavská jeseň fungující již od roku 1956 nebo německý festival v Donaueschingen.
 
Krása dneška dává prostor skladatelům 20. století, v jejichž melodiích zaznívají tradiční hudební nástroje, přitom odrážejí odlišné myšlenkové a hudební principy, než tomu bývalo u jejich předchůdců. Cyklus je na světě již 9. sezonu. V sezoně 2012-13 se jej poprvé dramaturgicky i moderátorsky ujal specialista na soudobou hudbu u nás, Petr Kofroň, nynější umělecký ředitel Státní Opery Praha. Ve svých monotematických pořadech, kam zve hosty, jež tvoří průsečík mezi hudbou a některým ze společenskovědních či exaktních oborů, pokračuje i v sezoně 2013-14. Tentokrát se věnuje tématům jako sovětská avantgarda 20. let, osobnostem Klementovi Slavickému a Oliverovi Messiaenovi, dále francouzské spektrální hudbě, polské avantgardě a jiným.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.