Share |

Na FAMU bude seminář o hranicích filmu

Tisková zpráva, 25.4.2018, Praha
Kde má filmový obraz své hranice?
Pražská FAMU hostí pátý ročník semináře Hranice filmu. Letošním tématem je „nejen filmový obraz“. Seminář proběhne ve dnech 12. a 13. května a jeho hosty budou mimo jiné Boris Masník, Vít Klusák nebo David Jařab. Akci pořádá Centrum dokumentárního filmu ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů Ji.hlava.
„Letošní ročník Hranic filmu prozkoumá, jak filmový obraz vzniká, a jaké jsou jeho současné trendy, třeba ve vztahu k virtuální realitě,“ říká dramaturg akce Šimon Bauer. A dodává: „Co přednáška, to autorská osobnost s jedinečným pohledem.“
Přednášejících bude letos na FAMU celkem devět. Hvězdou programu je trikový specialista Boris Masník. „Působil v trikovém studiu Barrandova od sedmdesátých let a stojí za bezmála stovkou českých i zahraničních filmů. Ve své přednášce přiblíží, jak vznikaly triky v době, kdy neexistovaly digitální technologie, a jak vznikají filmové triky dnes,“ říká Bauer.
Režisér a kameraman Vít Klusák, který na sebe upozornil naposledy dokumentem Svět podle Daliborka, promluví na semináři o významu kompozice filmového obrazu. Filmovému střihu se bude věnovat Šimon Špidla, který spolupracoval například s Věrou Chytilovou, Janem Němcem a Erikou Hníkovou.
Obecněji se na téma „nejen filmový obraz“ podívá dokumentarista a filmový vědec Lukáš Kokeš. „Na vybraných scénách z české i světové kinematografie chci ilustrovat metodu snímání reality ve vztahu k celkové autorské vizi – čeho a jakými prostředky tvůrce dosahuje,“ přibližuje autor téma své přednášky.
Možnosti virtuální reality ve vztahu k obrazu pojedná konceptualista a režisér Mikuláš Křen. Performer Martin Blažíček pak promluví o nenávisti k obrazu. Teoretička vizuální kultury Andrea Průchová se zaměří na obrazy v médiích, a to mimo jiné v souvislosti s novými „žánry“, jako jsou selfie, emotikon nebo hologram.
Zážitek z netradičního filmového obrazu slibuje výtvarník Jan Kulka. Jeho „prakinemato-grafický“ aparát Pramítačka je totiž schopný promítat nejen klasické filmové formáty, ale také obinadlo, krajku nebo bublinkovou fólii. Zkoumání hranic reality ve světě surrealismu s návštěvníky prozkoumá divadelník a filmař Davida Jařaba – jeho přednáška má název „Realita versus surrealismus“.
„Seminář je unikátní svou intimitou a pečlivě obsazeným programem. Mnohým studentům filmové školy se často během celého roku nepodaří potkat všechny fascinující osobnosti, s nimiž se setkají během dvou květnových dnů,“ říká ředitel MFDF Ji.hlava Marek Hovorka.
Hranice filmu, 12. a 13. květen 2018, kinosál FAMU, Smetanovo nábřeží 2, Praha 1
Vice informací na www.hranicefilmu.cz.
Akce na Facebooku: www.facebook.com/events/229843684232607/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.