Share |

Na Dvořákovu Prahu v pátek bez fraku

18.9.2015
foto pořadatel akce

 
 
Páteční večer 18. září bude patřit na Dvořákově Praze mladým umělcům i mladému publiku. Festivalový debutový Den D letos náleží houslistovi Janu Mráčkovi a italskému pianistovi Federico Collimu. Na tuto dvojici mladých, přesto velmi výrazných virtuózů, mohou dorazit mladí návštěvníci v neformálním oblečení a za cenově výhodné vstupné.
Čtyřiadvacetiletý houslista Jan Mráček vyniká technickou dokonalostí i charismatem a patří k našim největším a nejslibnějším talentům. Recitál mladého virtuosa zahrnuje houslové skladby uměleckých přátel Antonína Dvořáka a Johannese Brahmse i hudbu Fritze Kreislera. Doprovodí jej umělecký kolega klavírista Lukáš Klánský. Mráček studuje ve Vídni ve třídě koncertního mistra Vídeňských symfoniků prof. Jana Pospíchala. Svou kariéru odstartoval vítězstvím v Mezinárodní interpretační soutěži Pražského jara v roce 2010. Neméně úspěšný byl vloni, kdy se mu podařilo vyhrát hned dvě soutěže během tří týdnů – jednu s Lobkowiczovým Triem v Rakousku, druhou coby sólista v Mezinárodní houslové soutěži Fritze Kreislera ve Vídni. Vystupuje s většinou českých profesionálních orchestrů, v roce 2011 se stal nejmladším sólistou Symfonického orchestru Českého rozhlasu.
Italský pianista Federico Colli se představí s ambiciózním klavírním programem, v němž vedle Johanna Sebastiana Bacha a Césara Francka figuruje 24 preludií Alexandra Skrjabina, výrazného autora z počátku 20. století. Šestadvacetiletý Ital je vítězem Mozartovské soutěže v Salcburku z roku 2011 a o rok později i Mezinárodní klavírní soutěže v Leedsu. Tisk soudí, že má jeho země po delší době někoho, jako jsou slavní klavíristé Arturo Benedetti Michelangeli a Maurizio Pollini. Colli pochází z Brescie, studoval na milánské konzervatoři a na salcburském Mozarteu a má za sebou už řadu koncertů s významnými evropskými orchestry, recitály na Klavírním festivalu v Ruhru a v poledních koncertech BBC i vystoupení v Japonsku, Brazílii nebo Mexiku. V Miláně hrál Rachmaninova s Petrohradskou filharmonií, ve Varšavě nadchl publikum interpretací Chopina. Dosavadní nahrávky šestadvacetiletého umělce obsáhly známá díla od Beethovena, Mozarta, Schuberta, Skrjabina, Murogského a Ravela.
Federico Colli vystoupí od 19:00, Jan Mráček od 21:00 v Rudolfinu. Po druhém koncertě bude následovat diskusní Setkání po potlesku s oběma umělci.
 
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.