Share |

My žijeme v Praze... Egon Bondy ve filmu. Přijďte do Ponrepa!

Ve filmu uvidíte mj. také setkání Egona Bondyho s Vincentem Venerou v legendární Malostranské kavárně /foto Pablo de Sax

Dokumentární film „My žijeme v Praze…“ natočili Tomáš Mazal a Pablo de Sax v letech 1984–1985 na Super 8mm film. Zachycuje legendu, kterou titulky uvádějí jako „undergroundovou superstar“ – básníka a filosofa Egona Bondyho v jeho oblíbených pražských zákoutích. 

Filmaři s Bondym procházeli Malou Stranou, kde básník v Nerudově ulici č. 51 bydlel, občanskou plovárnu, kde trávil teplé letní dny, restaurační zařízení na periférii města a několik dalších míst, včetně Bondyho domácnosti. Bondy ve filmu přemítá o obyvatelích sídlišť, úpadku restauračních zařízení té doby, ale i o ničení pražské architektury. Na starém židovském hřbitově zavzpomíná na talmudistu Otto Munelese. 

Ve filmu je zachyceno i několik náhodných setkání, například s literárním kritikem Janem Lopatkou, básníkem Fandou Pánkem či legendárním Vincentem Venerou. Záběry na pražské ulice a domy zachycují vedle básníka samého i atmosféru Prahy té doby a přispívají tak mimo jiné i k ilustraci Bondyho básnického i prozaického díla.
Výjimečný snímek s ebude promítat 15.3. v Ponrepu od 17:30, info na FB události


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.