Share |

Muzeum Karla Zemana slaví 2. narozeniny

foto: pořadatel akce

Muzeum Karla Zemana pořádá narozeninové oslavy, které se budou konat od 10. do 12. října. Ponesou se v duchu filmu Ukradená vzducholoď. Připraven je rozmanitý program i výjimeční hosté – pozvání přijala pětice představitelů hlavních rolí filmu Ukradená vzducholoď i paní Ludmila Zemanová. Jedinečný audiovizuální zážitek připraví přímo pro tuto událost muzikant Jan Burian ml. a kapela Clarinet Factory. A nad tím vším se bude po dobu oslav vznášet opravdová vzducholoď… Letíme dál! Poleťte s námi!
 
Oslavy narozenin odstartuje páteční koncert Clarinet Factory. Výběr kapely přitom není náhodný – skupina je svázaná s muzeem už od počátku jeho existence! Hudebníci totiž složili a nahráli ozvučení celé expozice. Hudební zážitek umocní i light show a projekce promítané na obří vzducholoď.
 
FACEBOOK EVENT.
 
Skutečná obří vzducholoď totiž na víkend přímo nad muzeem „zaparkuje“! Její konstruktéři odhalí návštěvníkům praktické využití těchto netradičních strojů v dnešní době a zájemci budou moci vstoupit i do modelu řídící jednotky vzducholodi, kde bude připravena řada ukázek, videí, fotografií a fotomap nafocených právě vzducholodí.
 
Sobotní den se pak zcela ponese v duchu filmu Ukradená vzducholoď. Jak tento okouzlující snímek vznikal, jaká panovala atmosféra při natáčení a jak pracoval režisér Karel Zeman, přiblíží představitelé hlavních rolí - Jan Malát, Hanuš Bor, Jan Čížek, Josef Stránik a Michael Pospíšil, kteří ve filmu z roku 1966 ztvárnili pětici kamarádů – Petra, Jardu, Martina, Pavla a Kubu. Ti v dobrodružném příběhu napsaného na motivy románu Julese Verna Dva roky prázdnin, tak trochu nedopatřením ukradnou vzducholoď, s níž doletí z Prahy na pustý ostrov uprostřed oceánu... Diskuze a autogramiády se zúčastní i paní Ludmila Zemanová, dcera režiséra, která rovněž na oslavu ze svého kanadského bydliště přiletí.
 
Odpoledne zpříjemní hudební blok skladatele a umělce Jana Buriana ml. (známého též jako Mataiotechnia nebo člena kapely Kyklos Galaktikos), který představí autorský set inspirovaný hudbou a zvuky z filmů Karla Zemana. V Burianově osobitém pojetí a netradiční interpretaci na moderních hudebních nástrojích tak budou posluchači moci nalézt stopy třeba i z filmu Cesta do pravěku, jehož hudbu složil Burianův dědeček – slavný divadelní a filmový skladatel E. F. Burian.
 
Sobotní večer pak zakončí projekce filmu Ukradená vzducholoď.
 
Na vzducholodi se budou návštěvníci moci také nechat vyfotit profesionálním fotografem – tedy ne přímo na té skutečné, ale na vzducholodi ve filmovém triku Muzea Karla Zemana. K dispozici budou klobouky, saka a peleríny i drobné rekvizity, které dodají fotografiím ten správný šmrnc!
 
A aby vzducholodí nebylo málo, vlastní vzducholoď si děti budou moci vyrobit ve výtvarných dílnách. Ty budou stejně jako workshopy animace, komentované prohlídky expozice, odlívání a barvení trilobitů probíhat po celý víkend. Připravena bude také řada her a soutěží o ceny.
 
Letíme dál! Poleťte s námi!
 
Program oslav druhých narozenin muzea:
 
Pátek, 10. 10.
10:00 – 17:00 – workshopy animace a trikové tvorby (pro školy, každou ½ hodinu - po předchozí rezervaci)
10:00 – 17:00 – výtvarné dílny (pro školy - po předchozí rezervaci)
10:00 – 18:00 – prohlídka modelu řídící jednotky skutečné vzducholodi
19:00 – 20:00 – koncert Clarinet Factory
Prodloužená otevírací doba muzea do 21:00 (poslední vstup ve 20:00)
 
Sobota, 11. 10.
10:00 – 18:00 – komentované prohlídky expozice (každou celou hodinu, poslední v 17:00)
10:00 – 13:00 – workshopy animace a trikové tvorby (každou ½ hodinu)
10:00 – 18:00 – výtvarné dílny
10:00 – 18:00 – focení v triku Ukradená vzducholoď
10:00 – 18:00 – prohlídka modelu řídící jednotky skutečné vzducholodi
14:00 – 16:00 – autogramiáda a diskuze s herci z filmu Ukradená vzducholoď
16:30 – 19:00 – chill out + koncert Jana Buriana ml.
19:00 – 20:30 – projekce filmu Ukradená vzducholoď
Prodloužená otevírací doba muzea do 21:00 (poslední vstup ve 20:00)
 
Neděle, 12. 10.
10:00 – 18:00 – komentované prohlídky (každou celou hodinu, poslední v 17:00)
10:00 – 13:00 – workshopy animace a trikové tvorby (každou ½ hodinu)
10:00 – 18:00 – výtvarné dílny
10:00 – 18:00 – focení v triku Ukradená vzducholoď
10:00 – 18:00 – prohlídka modelu řídící jednotky skutečné vzducholodi
 
Doprovodný program je pro návštěvníky expozice muzea ZDARMA!
Na doprovodný program není možná rezervace.
Změna programu vyhrazena.
Program oslav narozenin realizujeme za podpory MČ Praha 1 a Fakulty strojní ČVUT v Praze. Za podporu děkujeme panu Ing. Oldřichu Lomeckému, starostovi Prahy 1, a panu Prof. Ing. Michaelovi Valáškovi, DrSc., děkanovi ČVUT v Praze.
 
Muzeum Karla Zemana nabízí návštěvníkům unikátní interaktivní expozici, která mapuje život a tvorbu režiséra Karla Zemana od prvních animací a loutkových filmů ve čtyřicátých letech minulého století až po díla z jeho posledního tvůrčího období. Podstatná část expozice je pak věnována jeho nejzásadnějším filmům – Cestě do pravěku, Vynálezu zkázy a Baronu Prášilovi.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.