Share |

Může úřednický hlodavec vypadat jako Iva Frühlingová?

Diva Design Shop nabízí barevnou módu od českých návrhářů
foto autor

Epocha šedých kancelářských myšek je u konce. Hranu strohým kostýmům bez špetky invence zvoní butik Diva Design Shop na rohu Mikulandské a Ostrovní ulice u Národní třídy.

Obchodem rezonují poslední módní výkřiky předních českých návrhářů a návrhářek. Podle mého oka si tady ale vyberou nejen ambiciózní třicítky, ale i jejich školou povinné ségry. Kvalitu tady zavětřila i zpěvačko-modelka Iva Fruhlingová, která v sukýnce od D.D. křtila svou poslední desku. Čas si na nás udělala majitelka Lenka Richterová.

Jak jsou na tom s módním vkusem Češky, řekněme od patnácti do pětatřiceti?
Myslím, že Česky jsou velmi krásné ženy, ale bohužel oproti ostatním v Evropě nemají šmrnc, protože se bojí dobře se obléknout a svou krásu něčím podpořit. Myslím, že by jim neuškodilo víc o sebe dbát a víc sledovat módu. Nemusí nakupovat za tisíce, ale prostě se snažit vypadat dobře, když vyjdou ráno na ulici.

 V prostorách, kde teď sídlí váš butik, byl před vámi obchod s indickou módou, vy jste je vystrnadila?
 (smích) Ne, nevystrnadila, sami odešli, nikoho jsem odsud nevyháněla.
 

ÚŘEDNICE V PIŠKOTECH
Co nabízíte jiného, protišedního než ostatní obchody s oblečením v Praze?
Děláme českou módní tvorbu od českých designérů, šperky, oblečení i doplňky. Když se odpíchneme od lidí, co mají nezávislé butiky, tak ti dělají věci hlavně pro mladší. My jsme se zaměřili spíš na ženy, které nosí klasičtější oblečení do práce, než to streetové. Je to pro lidi, kteří musí určitým způsobem následovat dress-code.

No, ale když se rozhlédnu kolem sebe, třeba támhle vidím baletkovské sukýnky, všechno tady září barvami a nevypadá to úplně jako kancelářská konfekce. Chápu to správně, že chcete těm zákaznicím umožnit obléknout se pěkně a pestře s tím, že to přesto nevyvolá na pracovišti poprask?

Máme tady v podstatě dvě kategorie. Jednak šedé a černé klasiky, které chtějí nosit bankovní úřednice, a zároveň to můžeme nabídnout i v barevnějším provedení. Jedna z našich nejžádanějších návrhářek je Kateřina Jurišič, která tvoří pod nickem Sugkrasisa. (Kráčíme ke stojanu, kde bere L.R. do ruky nařasenou sukni šedé barvy). Tohle je ručně řasená sukně,  která je z klasického tvídu a ten tvar je prostě úžasný. Kromě toho dělá  spoustu takových balónových řasených sukní. (Bere do ruky kostkovanou). To už ale vyžaduje odvahu, v českých poměrech.

Co tady máte za kabáty?
Nejhezčí kabáty máme od Aleny Holé. Máme třeba kus z klasické vlny se zdobenými kapsami.

Vy taky šijete na zakázku?
Ano, ten kabát by měl sedět na tělo a aby seděl, potřebujeme to dobře změřit. Zákaznice může přijít k nám a nechat si udělat návrh od  jakéhokoliv návrháře, kterého máme v portfoliu. Ten to buď graficky  zpracuje, nebo přijde zákaznici rovnou naměřit a domluví se na látce, materiálu a ceně.

BARVA NACHU

Na kolik takový kabátek vyjde?
To je různé podle materiálu. Můžete použít kašmír za tři a půl tisíce za metr s podšívkou z hedvábí, anebo můžete použít levnější polyester. Máme tady startovací cenu od šesti tisíc korun.

Když tady ale hrábnu po téhle podzimní bundě, tak ta stojí kolem dvou a půl tisíce…
 ….ta je levnější, tam se to odrazilo od materiálu, i když je kvalitní,  samozřejmě.
 

Vidím, že nabízíte i pletené svetry a kabelky.

Jsou to ručně pletené svetry od Firamody. Jsou z vlny, alpaky, mohéru nebo akrylu. Co se týče kabelek, máme domluvenou spolupráci s DARABAGS! budeme mít kusy z kraví kůže i se srstí. Kromě toho nabízíme tuniky. Na ty nejčastěji používáme klasické bavlněné látky, které jsou pružné, natáhnou se na tělo a většinou jsou příjemné a dobře se nosí. Máme také topy, trička a snažíme se dělat hodně bavených variací. 

 

Mě zaujala vaše purpurová převlékárna..
To je zkušební kabinka ze sametu. Měla by evokovat zámecká nebesa, která bývají nad postelí nebo sedačkou. Výrazným prvkem prostoru jsou klenby. Říkala jsem si, že by bylo hezké mít tady něco luxusního, co by v lidech budilo dojem, že nakoupili v hezkém butiku, byť by to byla věc za tři stovky. Nemám ráda ty načančané butiky v Pařížské, kam se jdete jen podívat, ne nakoupit.

UKECAT NÁVRHÁŘE
Jak jste pro svojí věc přesvědčila návrháře?
Návrhář se získává těžko, musíte ho najít, zjistit jestli je ta tvorba dobrá, jestli šije kvalitní věci za rozumné peníze. A pak s ním teprve podepíšete smlouvu.

Pozoruhodné jsou také vaše steampunkové šperky..
Ty jsou od Lenky Šlosarové, jsou to šperky z hodinkových součástek zalité v pryskyřici na stříbrném nebo kovovém lůžku se stříbrným řetízkem. Z hodinových strojků vyrábí také prstýnky, brože, náušnice, nebo manžetové knoflíčky.

 A co levnější věci?
Máme tady vždycky nějaké slevy. Ke každému nákupu navíc dostanete dárek zdarma.

Co děláte proti šedi?
Proti šedi jsem si otevřela butik a snažím se podporovat lidi, aby nosili jiné věci.

  


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.