Share |

Mumie a erotické sošky v Olomouci, aneb co v Egyptě neuvidíte

foto: PR

Každý, kdo se těšil na dovolenou do Egypta kvůli mumiím a pyramidám, zažívá v tuto chvíli asi nemalé zklamání. Letní nepokoje totiž dočasně omezily přístup k těmto oblíbeným starověkým památkám. Kousek z nich si ale přeci jen prohlédnout můžete, a to na výstavě v Olomouci.
I když lidé po nepokojích na dovolené do Egypta vyrážejí, většinou tráví své pobyty u moře. Památky se turistům pomalu otvírají, ale doporučení Ministerstva zahraničních věcí zní jasně – Káhiře se pro jistotu ještě nějakou chvíli vyhýbejte. Potřebujete-li ukojit svou touhu po návštěvě Egyptského muzea, jednoduše to zvládnete i v Čechách.

Podzim, zima ve znamení nevšedních zážitků
Pro zvědavce, kulturní nadšence a víkendové turisty připravilo Vlastivědné muzeum v Olomouci jedinečnou egyptologickou výstavu nazvanou Poklady starého Egypta, která probíhá od 10. 10. 2013 do 15. 3. 2014. Dlouhé podzimní a zimní dny tak nepřijdou nazmar. Můžete sem s rodinou nebo přáteli vyrazit na výlet a kromě poznání se například naladit na tu správnou vlnu před prosluněnou exotickou dovolenou.

Kde se sbírka vzácností vzala?
Jednotlivé exponáty nevyčíslitelné hodnoty pocházejí ze soukromé sbírky Josefa Ferdinanda Habsburského, který si cennosti dovážel ze svých dalekých cest. V současné době je celá sbírka uložena v Náprstkově muzeu v Praze.

Na co se můžete těšit?
Vedle mumií a jejich zajímavých rentgenových snímků zde uvidíte i řadu posvátných nádob na ukládání vnitřností. Zároveň se dozvíte podrobné informace o mumifikaci. Staří Egypťané takto neukládali pouze lidská těla. Výstava vám též odhalí mumie zvířat – kočky, krokodýla, paviána apod.
Součástí expozice je i bohatá sbírka erotických sošek. Egypťané uctívali řadu božstev a tyto sochy jsou nedílnou součástí egyptské mytologie. O jejich významu a způsobu použití se však dozvíte více přímo na výstavě.
Poklady starého Egypta nabízí velice hluboký zážitek. Jakmile proniknete do tajů starověké civilizace, nejednoho z vás to bude lákat na posvátnou půdu této země. Využijte proto atraktivních last minute zájezdů do Hurghady nebo Marsa Alam, odkud jsou výpravy za památkami nejdostupnější.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.