Share |

Moje (ne)povedená vintage výprava do Paříže

foto autorka

 
Čtyři dny v Paříži. Plán: proběhnout co nejvíce obchodů s vintage oblečením. A samozřejmě vyšplhat na Eiffelovku, projet se lodí po Seině, posnídat v některé z mnoha pařížských kaváren, dát si flan s třešněmi, okouknout fešné Francouze a zjistit tajemství skvělého nedbale-elegantního vzhledu Francouzek, ale o tom jindy. Výsledek? Posuďte sami.
Jako milovník vintage před cestou zadávám do Googlu odkaz „vintage paris“ a propracovávám se spoustou odkazů, z kterých sestavuju poměrně dlouhý seznam. Je mi jasné, že budu muset škrtat. Vzhledem k tomu, co chceme v Paříži vidět, nakonec zůstávají čtyři obchody – La Maison de Fan Fan, Anouschka, La Reve a Chercheminippes.
La Reve
Vintage obchod La Reve se má nacházet v rue Francoeur na Montmartru, kousek od bulváru Caulaincourt. Dle internetu se má jednat o „přeprodej“ kousků známých návrhářů. Celá natěšená jsem se k rue Francoeur hnala od katedrály Sacré Coeur. Prošla jsem celou ulici tam i zpátky, ale žádný obchod, natož vintage jsem neobjevila. Pravda, bylo před sedmou hodinou večer a některé obchody v této velmi klidné ulici už měly překvapivě zavřeno a dokonce staženou bytelnou železnou roletu, takže je možné, že tento byl mezi nimi. Ale zklamání bylo veliké.  Dodatečně jsem se pídila po otvírací době, ale Google se v této věci ukázal být velmi nesdílným, takže vitnagechtivým nezbývá nic jiného, než zkoušet štěstí.
Anouschka
Tento obchůdek provozuje ve svém bytě bývalá modelka Anouschka a nabízí vintage věci z 20. – 80. let - oblečení, kabelky a boty, to vše od známých značek jako Pierre Cardin, Hermés, Jil Sander nebo Donna Karan. Tolik informace z internetu. Obchod/byt se nachází v avenue du Coq číslo 6, což je kousek od nádraží Saint Lazare a pár kroků od bulváru Haussmann známého svými nákupními centry Galerie Lafayette a Printemps. Také jsem se dočetla, že obchod nemá žádnou otvírací dobu (kdo by si nechal bytem celý den korzovat cizí lidi, že?), ale je nutné si domluvit schůzku předem po telefonu. Jak si mám ale domluvit schůzku, když nemám nejmenší ponětí, kdy přesně se mi podaří do blízkosti obchodu dostat? No nic, zkouším štěstí a volám náhodně při cestě kolem. Asi dělám něco špatně, protože můj mobil odmítá toto číslo akceptovat a vytrvale hlásí, že neexistuje, případně se nedočkám vůbec žádné reakce. Nevadí. Opět Paříž vyhrála a rozhodla se přede mnou svá vintage tajemství neodhalit. Pro ty šťastnější, telefonní číslo, na kterém se lze k Anouschce objednat, je 33-1-4874-3700.
La Maison de FANFAN (maison-de-fanfan.com/english.html), otevřeno kromě pondělí a neděle od 10 do 12:30 a od 14:30 do 19 hodin
La Maison de FANFAN sídlí v rue Mayet číslo 4, v podstatě mezi Eiffelovkou a lucemburskými zahradami a pouze pár ulic od věže na Montparnassu. Z předchozí zkušenosti s La Reve jsem měla trochu obavu o otvírací dobu, přece jen jsem se vzhledem ke kochání se Paříží a jejími dobrotami dostala do těchto míst zase až před sedmou hodinou večerní. Nicméně mohla jsem zvolat heuréka, obchod byl nalezen a byl dokonce i otevřen právě do sedmi do večera! Dle nalezených informací má obchod nabízet převážně luxusní zboží ve velmi dobrém stavu a také spoustu kabelek. Už výloha skýtala pohled na zachovalé luxusní kousky – kabelky Chanel, šátky Hermés a mnoho dalšího. A uvnitř se nacházel přímo ráj pro milovníky opravdového vintage – značky jako Chanel, Dior, Prada, Céline, Hermés, Diane von Fürstenberg, Miu Miu, Missoni, Jean Paul Gaultier – oblečení, boty, kabelky, doplňky… Ceny byly samozřejmě vyšší než v „normálním“ sekáči (průměrně kolem 200 - 300 EUR za kus, ale měli i výrazné slevy), ale zboží bylo opravdu jako nové, některé kousky měly dokonce i původní etikety. Mnoho choulostivějších kusů oblečení bylo dokonce zabaleno v igelitových obalech. Obchod provozuje velmi příjemný a milý pár Asiatů, který ochotně poradí či ukáže věci z výlohy či pověšené mimo dosah zákazníka. Zaměřila jsem se na svůj vysněný Chanel, ale tady byly ceny bohužel mimo můj rozpočet (kolem 500 – 600 EUR oblečení, kabelky kolem 1 000 EUR). Moc se mi líbilo také oblečení od Prady (některé kousky měli ve slevě kolem 50 EUR), ale tady zase neseděly velikosti. Nakonec jsem ukořistila nádherné ručně vyšívané tílko Dior za 40 EUR a dokonce zcela v letošním trendu květinových vzorů. Moje milá maminka mě ještě nutila vyzkoušet překrásné svatební šaty Dior s výšivkami a drobnými perličkami (600 EUR), ale odolala jsem – i když byly zcela originální a ve výsledku levnější než šaty z některých půjčoven, přece jen mě svatba v dohledné době nečeká  Ale tentokrát byl lov úspěšný a jak se říká - duše v peří:  můj první Dior.
 
 
Chercheminippes  (www.chercheminippes.com), otevřeno pondělí až sobota od 11 do 19 hodin
Tady se bohužel opět ukázalo moje prokletí otvírací dobou. V Paříži mi totiž nikdy nedochází, že už je večer – ještě v půl desáté večer bylo světlo, takže mi přišlo, že je příjemné pozdní odpoledne a ne téměř čas jít spát. Chercheminippes je rozsáhlý komplex v rue du Cherche-Midi číslo 102 – 124 a celkem v šesti obchodech nabízí dámské, pánské i dětské vintage oblečení, doplňky a také vybavení interiéru. Rue du Cherche-Midi najdete pouhých pár metrů od montparnasské věže. Otvírací doba do sedmi do večera mi však znemožnila prozkoumat tento ráj vintage i zevnitř. Podle nalezených informací však Chercheminippes nabízí pret-a-porter kousky značek jako Agnes b, Paul & Joe, Maison Martin Margiella či mé oblíbené značky Comptoirs de Cotonniers za velmi příznivé ceny (v čísle 102), číslo 114 pak ukrývá poklady módních návrhářů jako Diane von Fürstenberg, Hermés, Dior, Céline, Gucci a dalších (hedvábné šaty od Diane von Fürstenberg prý začínají na ceně 45 EUR!). Dokonce jsem na jejich webových stránkách našla, že vykupují oblečení. Někdy příště, bohužel, au revoir, Chercheminippes.
A spokojenost s výsledkem? Tílko Dior za 40 EUR je nad očekávání super úlovek. Když si však pomyslím, jaké poklady v útrobách dalších mnoha vintage obchodů čekají, mám chuť popadnout pas a okamžitě se vypravit do Paříže znova…
text: Michaela Stabrynová
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.