Share |

Módní trendy pro jaro a léto 2011: co se bude nosit a jak to najít

foto Part Two

Malá rekapitulace toho, jak být aktuálně in tuto sezónu. Nebojte se, vítr ve vaší peněžence není nutný. V některých případech bude stačit, vytáhnete-li archivní kousky rodinného šatníku ze sedmdesátých let: Lurex, háčkovaný top apod.

CO JE NOVÉHO?

Zima se náhle přehoupla do jara a po tlumených odstínech se obchody rozzářily barvami. Zásadní tón udává už několik sezón Prada. Nemůžete si ji dovolit? Nevadí, běžte na nákupy do ZARY, celá kolekce je jako přes kopírák.

Hlavní atributy sezóny jsou ostré čisté barvy, pruhy, uniformy, a především námořnický styl a návrat sedmdesátých let. Milovníci zelené si přijdou na své: Objevuje se v mnoha odstínech, od zemitých tónů přes zářivě smaragdové až k světloučkým a fluerescentním. To ale neznamená, že zelená hraje prim. Dalšími v popředí jsou vedle klasické bílé oranžová, modrá a další barvy letního ovoce.

PARIS VERSUS MILANO

Pařížské kolekce se většinou drží sofistikované elegantní střídmosti, jak v siluetě, tak v barvách. Za pozornost stojí kolekce Hermés Jeana Paula Gaultiera v duchu španělské koridy, Lanvin s nádhernými zemitými odstíny celé škály barev, nebo Christian Dior Johna Galliana s rozvernými námořníky a barevnými šifonovými šaty. Z řady však vystupuje kolekce Marka Jacobse pro Louis Vuitton. Ten rozehrál barevné akordy orientu, art deca a secese v jedinečné harmonii. Přesně takto si představuji Singapur během druhé světové války, kam se uchýlilo mnoho zámožných Evropanů a prolínal se zde evropský vkus s místní tradicí.

V Miláně se ale roztočil uvolněný vír barev a vzorů. V popředí stojí  se svým minimalistickým barokem bezesporu Prada, inspirační zdroj pro mnoho dalších značek. Vedle signifikantních pruhů se objevují vzory ovoce a boty na vysoké (jak jinak než pruhované) platformě. Lidé jsou unavení z města, horké dny chtějí trávit venku, v přírodě, na vsi. To je další ze silných trendů tohoto léta: Venkovský a country styl. Rozkvetlá letní louka v kolekci D&G, nebo klasika bílé a černé v krajce a lehoučkých mušelínech v kolekci Dolce & Gabbana.

ČERNÁ

I přesto, že je letošní léto ve znamení barev, černá se usadila mezi stěžejní trendy a zaujímá zde své místo právem. Objevila se snad ve všech kolekcích, někde více, jinde méně. Je to odraz našeho nitra, kdy se lidstvo začíná zamýšlet nad podstatnými hodnotami života. Pohanská dekadence 21.století v podání Riccarda Tisci pro Givenchy zrcadlí luxusní emo a techno-gotik. Celý styling je ve znamení kontrastů.

Z jeho tváře mám vždy pocit, že vidí více, než ostatní smrtelníci. Yohji Yamamoto jakoby tušil smutek, který postihne začátkem jara Japonsko a celou planetu. Jeho kolekce, celá černá jen s malými barevnými tisky v doplňkových kouscích a těžké boty, to není radostné léto. Barevné akcenty v kolekci dávají naději novému životu.

MORFING SILUETY

Ideál krásy stále hledáme, hubneme, morfujeme, a přitom stačí jen zvolit ten správný trik. Dlouhé štíhlé nohy si na fotce klidně vykouzlíte, ale co ve skutečnosti? Vysoké platformy letních bot, ať už na podpatku, nebo rovné, vám opticky nohy protáhnou a zeštíhlí. A v kombinaci s vysokým štíhlým pasem budete jak z přehlídkového mola.

BESTSELERY V ŠATNÍKU

Vsadit můžete na tyto kousky: Maxi květované šaty s kolovou sukní, široké kalhoty s vysokým pasem, námořnické pruhované tričko, boty na platformě, krajkové spodní prádlo a široký slaměný klobouk.

Pokud jste velmi citliví na barevné kombinace, delikátně s ní pracuje v letní kolekci Stella McCartney, rozehrála světlé pastelové tóny s modrou a žlutou a barevnými ovocnými vzory podpořila pocit svěžesti letních dnů.

Nechte se inspirovat do barevného léta, otevřete skříně, dokupte nějaký barevný kousek a začněte si hrát.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.