Share |

Módní peklo: nikoho k nám nenutíme

ilustrační foto Adam Fuchs

Co děláte, když potřebujete zvednout náladu? Podíváte se na český film, americkou komedii? Zavoláte nejlepší kamarádce? Sníte tabulku čokolády na posezení? Mám jiný tip - webové stránky www.modnipeklo.cz. Jedná se o mírně kontrovezní pojetí kritiky současné české módy.

Kontroverzní proto, že se u toho vždy někomu musí šlápnout na kuří oko, což pro dotyčného nikdy není příjemné. Ale upřímně, komu je příjemné se na to koukat?

Autorky těchto webových stránek se snaží za každou cenu zůstat v anonymitě, nicméně se nám podařilo získat exkluzivní rozhovor s nejčastější přispěvatelkou Ádou:

Jak byste srovnala českou návrhářskou tvorbu dnes a před deseti lety?
 Někteří návrháři se zlepšují, někteří se zastavili před těmi deseti lety - nebo ještě dál v minulosti. On se podle toho dobrý návrhář ostatně pozná. Někdo sleduje trendy a jde s dobou, někdo má vysezený svůj dolíček a nemíní z něj vylézat.

Kde je hranice mezi osobitým stylem a módním průšvihem?
 Nevím, kde přesně je, ale každopádně je velmi tenká. Může záležet na nějakém detailu a samozřejmě také na osobnosti nositele. Co jeden unese, to druhému uškodí. Bod zlomu bude nejspíš tam, kde ostatní přestávají být v šoku a začínají se za nositele cítit trapně.

Jak vypadal model, u kterého jste si řekla, že je hrozný, ale nositelka ho uměla nosit tak, že jste uznala, že ji opravdu slušel?
 Myslím, že posledně to byly nějaké šaty v babičkovském retro stylu, takový kytkovaný pytel v barvách kafebraundozelena - už to ani nebylo retro, spíš to vypadalo jako vytažené z kontejneru. Ale koukaly z toho dlouhé nohy, zakončené podobně "popelnicovou" obuví. K tomu světlé vzorované punčocháče a na krku dlouhý řetízek s nějakými cingrlátky, něco na způsob populárního ptáčka v kleci. Slečna to pojala jako nadsázku a vypadalo to dobře. Když už vintage look, tak s odvahou!

Vyhrála jste sázku a můžete poraženého obléknout do něčeho opravdu příšerného. Do čeho dotyčného(dotyčnou) obléknete?
 Na to se nedá odpovědět obecně, záleží na postavě a vzhledu dotyčného. Kdyby to byla dáma s nadváhou, tak bych koupila na Fleru nějaký zvlášť vypečený batikovaný pytel a šup s tím na ni. Kdyby muž, dostal by šusťáky, umouněné tílko a zlatý řetěz. Nebo dvacet let starou podnikatelskou uniformu, hranaté fialové sako a brýle klausovky :)

Existuje nějaký kousek oblečení, který se Vám moc líbí, ale nemáte na něj odvahu?
 Snad ani ne, vyzkoušela jsem ledacos. Kdykoli se mi něco líbilo, neváhala jsem. Spíš se mi stane, že na něco nejsem typ, nemám na to postavu, nehodí se barva. To pak není o odvaze, ale o soudnosti.

Dříve do Módního pekla přispívaly ještě dvě další pekelnice. Kam se poděly?
 Asi už se jim prostě nechtělo psát, nebo nemají čas. Nenutím je, to by je pak tuplem nebavilo.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.