Share |

Mizející národy, divoká příroda i extrémní výkony na Expediční kameře 2016

Festival nejúspěšnějších cestovatelských a outdoorových filmů uplynulé sezóny, Expediční kamera, opět míří do kin. Slavnostní premiéra proběhne v pražském kině AERO ve čtvrtek 18. února od 17 hodin. Na diváky opět čeká pořádná dávka cestovatelských zážitků, divoké přírody i napětí. 7. ročník bude pokračovat až do 5. dubna ve 220 českých a slovenských městech.
 
Diváci budou mít možnost zhlédnout ty nejlepší snímky o dobrodužných výpravách za zapomenutými národy a tajuplnými místy, o poznávání starobylých kultur i extrémních expedicích do těch nejnedostupnějších míst Afriky a Asie i neuvěřitelné výkony na hranici lidských možností v Alpách.  
 
„Jsem velmi rád, že na premiéru 18. února dorazí filmař a dobrodruh Petr Kašpar, který točí filmy s tématikou extrémních sportů na zemi, ve vzduchu i pod vodou,“ říká manažer festivalu Dan Hála. „Kromě jiných filmových lahůdek budeme promítat nový film Paľa Barabáše, který se věnuje velmi aktuálnímu problému utlačování přírodních národů a jejich marnému boji za své tradice,“ dodává.
 
Diváci se také stanou svědky jednoho extrémního výkonu. Zdolat všechny čtyřtisícové vrcholy v Alpách za neuvěřitelných 80 dní? Nemožné, tedy pokud nemáte kondičku jako Ueli Steck a Michael Wohlleben. Čeká je 1000 kilometrů na kole a nastoupají přes 100 000 výškových metrů.  Žádný motor, jen síla lidského odhodlání a energie. Pokud se chcete stát svědky nadlidského sportovního výkonu, nenechte si ujít 82 summits!  
Pokud chcete najít odpověď na otázku, kým vším je Himalaya, nenechte si ujít stejnojmenný, vizuálně působivý film, který vznikl během třítýdenního treku litevské filmařky Berty Tilmantaite. Himalaya je legenda, kterou nám vítr šeptá do uší, když stoupáme v horách výš a výš. Jméno „Himalaya“ znamená „domov sněhu“ a ona je přitom domovem devíti z deseti nejvyšších vrcholů na zemi, které jsou pokryty věčným sněhem a ledem.
 
Také diváci uslyší příběh řeky Colorado, jejíž ústí bylo na počátku dvacátého století obklopeno rostlinami, kdysi mohutný tok ale už více než dvě dekády nespatřil moře. Vyschl vždy dřív, než se k němu dostal. Až do jara 2014. Dva národy se rozhodly Colorado opět  propojit s mořem.  Snímek Delta Down divákům kromě oživení delty také ukáže, jak neumíme pečovat o cenné zdroje okolo nás.
 
Nejnovější film Pavla Barabáše Suri diváky tentokrát zavede na dobrodružnou plavbu po neznámé africké řece i putování pralesem, na jehož konci je území obávaného kmene Suri, který se rozhodl bojovat za svoje tradice a původní způsob života. Budou mít dost síly národy, které po tisíce let bránit svoje tradice, odolat tlaku naší civilizace?
Dva britští dobrodruzi Tom Allen a Leon McCarron se rozhodnou sjet íránskou nejdelší řeku Karun od pramene až k místu, kde se vlévá do Perského zálivu. Karun jim ale brzy ukáže, že si ukousli příliš velké sousto. Kromě adrenalinu na divoké řece je jejich cílem zejména poznat kulturu tohoto tajuplného starobylého národa.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.