Share |

Místo Uranu garáže?

foto autor

Neofunkcionalistický obchodní dům Uran  v České Lípě, navržený předním českým architektem a profesorem Školy architektury Akademie výtvarných umění v Praze Emilem Přikrylem, potká nejspíš stejný osud jako obchodní dům v Liberci.

Emil Přikryl, člen projektového ateliéru SIAL (Sdružení Inženýrů Architektů Liberecka) navrhl budovu obchodního domu Uran ve stylu neofunkcionalismu koncem 70. let. Z obdélníkové kompaktní budovy vystupují na rozích 2 sloupy, které přesahují půdorys budovy. (údajně mají zakrývat konstrukční sloupy nesoucí nároží). Přední průčelí je osazeno kruhovými a čtvercovými okny, které společně se čtvercovými poli rytmizují těžkou fasádu tvořenou hnědými obklady. Daleko zajímavější je ovšem strana obrácená k místní silnici, kde dominantu představuje šikmá rampa s točitým schodištěm a řadou dalších detailů ve stylu Bruselu. 

Pokud by došlo ke zbourání této stavby, z velkých realizací SIALu by zůstal zachován jen Liberecký vysílač na Ještědu. V současné době se rozjela akce za záchranu tohoto objektu, který jistě lze považovat za kulturní dědictví moderní architektury 80. let 20.století. 

Více fotek Adama Ježka zde.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.