Share |

Mikrotrend: Čaje a nečaje připravované zastudena

Žádný cukr, žádná éčka, nebudete jako bečka
foto jk

Čajový průmysl vzkvétá. Západní svět se z mnoha důvodů obrací k ušlechtilé komoditě z východu a je ochoten za ni dobře platit.
Česká republika je od revoluce zemí, kde se sežene na tak malou zemičku slušný výběr čajů, často od nadšenců, kteří jezdí s batohem po zahradách v dálavě a hledají ty nejlepší listy. I proto k nám aktuální trend alternativních příprav nedoráží se žádným zpožděním.
Kdo se čaji věnuje, dávno ví, že se čaje, obvykle ty zelené, dají louhovat i v chladné vodě - vzniklý macerát umí překvapit skvělou chutí. Dělává se to často tak, že se nádoba s vodou a listy dá přes noc do lednice. Na léto je to skvěle osvěžující a zdravé (mýty o tom, že po čaji budete dehydratovaní, pomalu mizí. Je jistě dobré pít nikoli pouze čaj, ale ve vedru hodně vody, ale pár šálků vám neuškodí, povzbudí vás a potěší).
Díky různým blogům a šeptandě se tento způsob poslendí dobou docela rozmohl, a zareagovali i větší výrobci. Proto můžete koupit i čaje v sáčcích určené na přípravu v chladné vodě (bývají jemněji drcené, aby vydaly co nejvíce aromatu v kratším čase, než je noc, a nejedná se o laciný šmejd. Prodává je třeba náš oblíbený čajový obchod Klásek Tea, dobrý čaj Kabusé v sáčcích na přípravu zastudena mají zde. "Zatímco macerovat můžeme mnoho hodin v ledničce různé čaje, během pěti minut se v ledové vodě vylouhuje pouze čaj prvotřídní a najemno nasekaný," uvádí dovozce.).
 
Zastudena se dají připravit také nečaje, tedy to, čemu se říká ovocné čaje, případně různé směsi ovoce, bylin  a koření. Můžete experimentovat sami (či si v touze po studeném pití nápoj připravit obvyklým způsobem a přidat led), nebo si je koupit. Aktuálně zkoušíme sáčkové nečaje od bio výrobce čajů a koření Sonnentor - jahodovo-zázvorový má tu zásadní výhodu, že tam nejsou žádná aromata ani kilo podřadného ibišku. Je to prima - tohle pití vám neuškodí kily cukru, nemusíte si vyčítat, že do sebe dostáváte něco nezdravého, a přitom je chuťově fajn. Tohle můžeme.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.