Share |

Mikoláš Růžička: Žiju proti šedi

foto archiv umělce

 Hraje v Republic of Two a rozjíždí i další hudební aktivity. Mikoláš Růžička se necpe do popředí, ale my ho tam na chvíli přece jen vytáhneme.

Jsi součástí Republic of Two - máš i nějaké další aktivity? Plánuješ něco sólově?

Natočil jsem  doma sólovou desku, kterou míchal a masteroval Ondřej Ježek v Jámoru, a kterou bych rád do konce roku vydal. Kreslím a dělám grafiku, občas spolupracuji s režisérem Jiřím Adámkem a skupinou BocaLocaLab jako soundesignér  a budu se podílet na aranžování nové desky Jana Buriana. Mimo to rád šiju a žehlím, dostal jsem od rodičů nový vysavač, takže teď už i rád sólově vysávám...

Co tě baví na životě?

Na životě mě baví úplně všechno! To, že je nepředvídatelný, neuchopitelný, plný barev a emocí, chutí a vůní, překvapení, radostí i smutků, že prostě je a že já mám to štěstí ho žít.

Představ se nám víc, co děláš kromě muziky?

Je toho hodně, co jsem kromě muziky dělal a dělám - od malička rád stavím bunkry, zkoumám broučky v borůvčí, lezu po stromech a jezdím na koních..V sedmnácti jsem si koupil Velorex a tím se ze mě stal nadšenec do veteránů. Rád sportuji, protože je to pro mne účinné antidepresivum, a celý život kreslím. Během studií na AVU jsem se živil točením keramiky..Taky jsem dělal sádrokartony, betonoval podlahy a stavěl zdi, které se teď  pro změnu snažím bourat…

Uspěli jste v hitparádě Radia 1, ale co jiné hitparády, cítíte se na to, abyste fungovali i mimo - řekněme - alternativní vody?

Těší mě, že jsme uspěli v hitparádě rádia, které považuji za oázu kvality a vkusu v poušti české rádiové produkce, ale my neděláme hudbu jenom pro to, aby byla nasazovaná do hitparád komerčních radií (i když je to pro většinu muzikantů asi jediná možnost, jak vydělat peníze…) Myslím, že naše hudba má potenciál oslovit širší spektrum posluchačů, protože je srozumitelná, čistá, jednoduchá a upřímná. Nemám pocit, že děláme bůhvíjakou alternativu, spíš bych řekl, že jde o kvalitní pop, který u nás chybí.

Studovals na AVU, podle tvé FB stránky tam i pracuješ?

Studoval jsem na Akademii v ateliéru kresby u paní prof. Jitky Svobodové a po dvou letech na volné noze jsem dostal nabídku na AVU pracovat jako technolog v grafických dílnách. Pamatuju si, že už při studiích jsem si říkal, že by bylo fajn mít po škole nějakou takovou práci, takže jsem dlouho neváhal a nabídku přijal. Je to myslím ideální kombinace ve spojení s hudbou, na kterou mi, díky tomu, zbývá dost času a energie.

Nejsi z Prahy, jaká byla tvoje cesta do metropole?

Po střední škole jsem chtěl pokračovat v tom, co mě baví a naplňuje, takže volba jít do Prahy dál studovat vyplynula přirozeně. Navíc můj starší bratr Aleš už v té době dva roky na AVU studoval malbu a já díky němu věděl co a jak, jezdil jsem do Prahy na večerní kreslení a toužil se na tu školu dostat, což se mi nakonec povedlo (i díky velké podpoře mých rodičů). Studoval jsem sedm let a pak už v Praze zůstal.

Oblíbení umělci, kapely, knížky?

Můj táta a bráchové, Goya, Diego Velazquez, Jitka a Květa Válovy, Bosch, Walton Ford, Yves Klein, Jan Preisler, Bill Viola, Jiří Petrbok, Frida Kahlo, Kathe Kollwitz, Radiohead, The XX, St.Vincent, Jiří Burian, EOST, Luno, Beck, NIN, 

Jack London - Tulák po hvězdách, Fritz Riemann - Základní formy strachu, Hermann Hesse - Malé radosti, Jan Werich - Fimfárum, Josef Čapek - O pejskovi a kočičce, Agatha Christie a moje maminka, která když vaří, tak je ten největší umělec! 

Jak relaxuješ?

Rád chodím běhat do Stromovky, cvičím a v sauně si proplachuju potní kanálky, někdy jen tak tupě zírám do nikam a poslouchám, jak na stěně tikají hodiny a bručí lednička a snažím se odehnat každou myšlenku, která se mě od té tuposti snaží vyrušit. Občas učím mluvit mého leguána.

Na myspacu jsme našli tvou stránku http://www.myspace.com/shalokim - máš tam  dvě písničky. Jak jsou staré a co s nimi zamýšlíš? Budou další? Bude koncert?

To jsou starší věci, které měly být na mé sólovce, ale nakonec tam nebudou, protože průběžně vznikají nové a pro mě aktuálnější. Žije si to svým vlastním životem... Koncert bude, ale ne dřív než po vydání, takže to má čas. Teď je priorita Republic of Two. Ale s mým druhým bratrem Štěpánem, který mi s deskou pomáhal a natočil basu, už přemýšlíme, jak ty věci budeme hrát, mají složitější aranže a bude s nimi dost práce, než je budeme moci představit publiku "naživo"... 

Plány na nejbližší měsíce?

Bude toho hodně.. Nejvíc věcí se točí samozřejmě kolem muziky a RoT, koncem dubna nás čekají majálesy od Ostravy až po Plzeň, pak léto a festivaly. Ale můj nejvysněnější plán je odjet na pár dní na chatu k řece, uvařit si kafe, sednout si na verandu a pozorovat hladinu vody, jak pomalu protéká kolem.

Máte s Republic of Two fanklub?

Nemáme, nebo o něm alespoň nevím.

Budete hrát na festivalech?

Ano, podívejte se na www.myspace.com/republicoftwo

Kam pojedeš na dovolenou, pokud nějakou máš?

Celý můj život je jedna velká dovolená, mám to štěstí, že je mi dovoleno téměř všechno. V létě bych rád na chvíli zmizel do Portugalska do hor, na místo, kde jsme s Jirkou založili RoT,  trhat fíky a pomeranče, lézt po korkovnících a koupat se v oceánu. A když to nevyjde, pojedu na pár dní na chatu trhat maliny a lískové ořechy, lézt po borovicích a koupat se v Lužnici...

Co děláš proti šedi?

ž iju.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.