Share |

Michal Prokop oslavil narozeniny velkým mejdanem s hudebními kolegy

foto: Kryštof Kalina

Právě uplynulý pátek a sobota patřily v přírodním amfiteátru v Lokti nad Ohří Michalu Prokopovi. Jeden z nejpopulárnějších českých rockových zpěváků zde za účasti řady svých kolegů oslavil sedmdesátiny. Festival Krásný ztráty – Live 70 dopadl nad očekávání dobře a všichni účinkující sklidili před zaplněným hledištěm velký úspěch. Žádný jiný český rocker se nemůže pochlubit tak rozsáhlou narozeninovou oslavou. /GALERIE/
 
„Byl to pro mě ohromný zážitek. Nečekal jsem, že se něčeho takového vůbec dožiju. A děkuji všem, kteří se tady potkali. Od organizátorů, přes všechny účinkující kapely a sólisty až po publikum, které bylo mimořádně skvělý a které zjevně ocenilo i nestandardní dramaturgii tohoto festivalu. Fascinuje mě, že mezi účinkujícími z obou dnů nebyl ani jeden typický miláček typických rádií.“ Říká Michal Prokop

V pátek se na pódiu prostřídaly české rockové legendy 60. – 80. let. Karel Kahovec zazpíval jak svoje nestárnoucí evergreeny, tak připomněl písničky Petra Nováka, Vladimír Mišík sáhl ke svým největším hitům, které spoluutvářely kvalitu české rockové scény, specificky niternou autorskou tvorbu předvedl Roman Dragoun s kapelou T4 a brněnský Progres 2 zahrál skladby z doby, kdy světové scéně kraloval art rock. Samotný Michal Prokop si zazpíval v triu s Lubošem Andrštem a Janem Hrubým nejen svoje písničky, ale zabrousil i ke svým milovaným bluesovým standardům. Obzvláště vrcholným zážitkem byla Mišíkova písnička Špejchar Blues, ve které se na pódiu unikátně sešla řada přítomných legend české rockové scény – Vladimír Mišík, Michal Prokop, Luboš Andršt, Jan Hrubý.

Sobota patřila vesměs mladším intepretům a stylově se roztáhla hodně doširoka. Folková skupina Jananas zahrála svěží jazykově hravé písničky, které právě vydává na novém albu, divoká rocková kytaristka Electric Lady uchvátila gejzíry tónů, své nezaměnitelné poprockové písničkářství představila oblíbená skupina Zrní a Druhá tráva Roberta Křesťana vystoupila s nadžánrovým repertoárem, složeným z autorských písní i oblíbených českých coververzí skladeb Boba Dylana. Ve finále večera pak připomněl dobu swingu Vojta Dyk s B-Side Bandem a na úplný závěr pobavili Tata Bojs svým hravým moderním poprockem.

Vyvrcholením sobotního programu a festivalu vůbec byl hlavní koncert Michala Prokopa s jeho kapelou Framus Five a Karlovarským symfonickým orchestrem. Kromě klasických hitů, které si publikum zpívalo spolu s oslavencem, bylo stěžejním bodem programu premiérové živé uvedení rozsáhlé skladby Město ER na text básníka Josefa Kainara. Přestože se jedná o 44 let starou skladbu, osvědčila svoji stálou platnost i kvalitu a Michal Prokop všechny její hlasové nástrahy zvládl s naprostým přehledem. Album z roku 1972, kterému dala tato skladba název, vyšlo právě v reedici na vinylovém LP, jež bylo na koncertě pokřtěno a také se zde premiérově za speciální festivalovou cenu prodávalo.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.