Share |

Městská knihovna nabízí přednášky Václava Cílka, Schmitzerův koncert, filmy a besedy

ilustrační foto Tomáš Martinek

 
Městská knihovna Praha připravila na tento měsíc opravdu hodně zajímavých věcí. Podívejte se, na co se můžete vypravit.
 
Film:
PROJEKCE A DIALOGY
Filmové projekce FAMU
Projekce se konají v pondělí v 19 hod. ve velkém sále Městské knihovny v Praze,
Mariánské nám. 1, Praha 1.
10. 10. Osmdesát dopisů (ČR 2010) 29. březen 1987 - jeden den v komunistickém Československu. Čtrnáctiletý Vašek vyráží se svou matkou po úřadech, aby získali povolení odejít za otcem, jenž emigroval. Absolvent FAMU Václav Kadrnka (1973) vypráví ve svém celovečerním debutu osobní příběh o odloučení a nezlomné touze být s milovaným člověkem navzdory okolnostem.
17. 10. Kokot a perly (ČR 2006) Básníka, zpěváka a "knížete pornofolku" Milana "Záviše" Smrčku vnímají někteří jen jako prvoplánovitého sprosťáka. Dokument Václava Hanuše odhaluje i méně známé linie Závišovy tvorby a pokouší se dokázat, že máme co do činění s citlivým a velmi svérázným umělcem.
Zneužívaný (ČR 2011) 31letý protagonista filmu Filip je propuštěn z vězení, do něhož se dostal poté, co ve svých 18 letech při vzájemné potyčce zabil matku, která ho sexuálně zneužívala. Filip vypráví vlastní životní příběh, zahrnující vzpomínky na nepříjemné dětství i současný promiskuitní životní styl s drastickými sadomasochistickými praktikami
24. 10. Hadewijch - mezi Kristem a Alláhem (Hadewijch, FR 2009) Originální titul odkazuje k osobité nizozemské básnířce Hadewijch, která žila ve 13. století a proslula náboženskými prózami ve verších. Protagonistkou filmu jednoho z vizuálně a filosoficky nejosobitějších solitérů moderní francouzské kinematografie Bruna Dumonta (1958) je současná Pařížanka Céline, dvacetiletá dcera ministra vlády, jejíž příběh je fascinující studií následků, které mohou vzniknout z neomezené víry v boží lásku.
31. 10. Jan Hus - Mše za tři mrtvé muže (ČR 2009) Film renomovaného divadelního režiséra a scenáristy Miroslava Bambuška (1975), oceněný loni Cenou A. "N". Stankoviče, reflektuje s nevšední odvahou a invencí téma krajního společenského protestu. Sledujeme osudy tří mužů z druhé poloviny 20. století - Angličana G. Bamforda, Němce O. Brüsewitze a Poláka R. Siwiece. Také jejich život - stejně jako život Jana Husa - byl završen nejvyšší obětí, také oni chtěli napravit režim, jenž prokazatelně páchal bezpráví nebo ho umožňoval, a také jejich činy byly otázkou svědomí, věcí souboje osobnosti s institucemi, které ji mají zastupovat, a nikoli devastovat.
Vstupné pro studenty FAMU a čtenáře MKP zdarma, ostatní 50,- Kč.
 
Hudba:
DIVÍ MUŽI NA ZEMI I MIMONI
Jiří Schmitzerpísničkový recitál
13.10., 19:30, Ústřední knihovna, Velký sál (Mariánské nám. 1, Praha 1)
 V roce 1974 absolvoval DAMU, poté nastoupil do Činoherního studia v Ústí nad Labem, kde spolupracoval s režiséry Schormem, Kačerem, Grossmanem, Herzem, Rajmontem. Od roku 1985 je členem Ypsilonky. Hrál v řadě filmů, k těm nejslavnějším patří Marečku, podejte mi pero, Postřižiny, Slavnosti sněženek, Vesničko má středisková, Tankový prapor, Černí baroni. Získal cenu kritiky za herecký výkon ve filmu Dům pro dva (1988, režie Miloš Zábranský), cenu na festivalu ve Zlíně za role ve filmech Outsider a Cesta na jihozápad 1989 (1987, 1989 režie Zdeněk Sirový). Za roli politického vězně Jardy Svobody ve filmu Bumerang (1996, režie Hynek Bočan) si odnesl Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon.
Je také výrazným skladatelem, textařem a zpěvákem, kromě Ypsilonky skládal hudbu pro Národní divadlo, Realistické divadlo, Činoherní studio v Ústí nad Labem i k několika filmům. Velkou popularitu mu přinesly zejména jeho písničkové recitály, které bývají beznadějně vyprodané. Se svou dvanáctistrunkou natočil již čtyři úspěšná alba.
Vstupné 240 Kč

Festival:
DNY SEVERU 2011 (ve spolupráci se Skandinávským domem)
Akce se konají v malém sále Městské knihovny v Praze, Mariánské nám. 1, Praha 1.
4. 10. Setkání s finskou spisovatelkou Kristinou Carlson
Beseda s autorkou románu Zahradník pana Darwina a překladatelem Vladimírem Piskořem, autorské a scénické čtení.
Česky a finsky, tlumočeno do češtiny
19 hod., vstupné: 40/30* Kč
5. 10. Beseda s mladými překladateli severských literatur
O své překladatelské práci a vztahu k severským literaturám budou s moderátorem Martinem Humpálem debatovat mladí, nadějní překladatelé Karolína Stehlíková, Kateřina Krištůfková, Lenka Fárová, Helena Stiessová a Marta Bartošková.
19 hod, vstupné: 40/30* Kč
8. 10. Severské ostrovy na vlnách Atlantiku
14 - 15.30 Islandská filmová hudba (Vladimír Zelenka)
15.30 - 17 cestopisná přednáška: Faerské ostrovy (Jana Rutarová, Radka Vlachová)
17 - 18.30 Jak se žije v Grónsku - beseda s manželi Klempířovými
18.30 - 20 Islandské krátkometrážní filmy: Lost My Head (2005),
Slavek the Shit (2004), Man On the Back (2004) a The Last Farm (2004).
Vše v češtině, filmy v islandštině s českými titulky
Vstupné: 60/40* Kč
12. 10. Setkání s norským spisovatelem Tomasem Espedalem
Beseda s autorem meditativní knihy Jít. Aneb umění nespoutaného a poetického života a překladatelkou Jarkou Vrbovou, scénické a autorské čtení.
19 hod., vstupné: 40/30* Kč
14. 10. Život a smrt dánského astronoma Tychona Brahe
Povídání archeologa Zdeňka Dragouna o výzkumu ostatků Tychona Brahe, astrologově životě a práci, ale také o zvláštních okolnostech jeho smrti.
19 hod., vstupné: 40/30* Kč
* Snížené vstupné platí pro členy Skandinávského domu a čtenáře MKP po předložení průkazu.

Přednáška:
SVĚT, PŮDA A POTRAVINY
19.10., 19:00, Ústřední knihovna, Malý sál (Mariánské nám. 1, Praha 1)
Velká půdní loupež/ Půda a potraviny na začátku 21. století

V posledních letech máme pocit, že se mění úplně všechno - klima, ceny ropy i samotné základy ekonomiky. Jak to je s půdou a potravinami? Do roku 2030 by světová produkce potravin měla vzrůst o 50%. Je to reálné a co by tento proces mohl udělat s cenami půdy a dostupností potravin ?
Přednáší Václav Cílek.
Vstupné: 40 Kč
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.