Share |

MeetFactory nabídne inscenaci Pohlavní životy siamských dvojčat se Zuzanou Stivínovou

foto: pořadatel akce

Divadlo MeetFactory uvede první divadelní inscenaci poslední knihy kultovního spisovatele Irvina Welshe – Pohlavní životy siamských dvojčat. V příběhu lesbické trenérky fitcentra Lucy a nadváhou a depresí sužované umělkyně Leny se představí Zuzana Stivínová, která se po osmi letech vrací do divadelního světa, a Pavla Beretová, mladá hvězda Národního divadla.
 
Minulý měsíc vstoupil do českých kin druhý díl kultovního filmu Trainspottingu, který utvářel pohled jedné generace, nebál se být syrový, vulgární a který představil pravou podobu skotského Edinburghu. Autor knihy Irvine Welsh se stal legendou, tabu byla zničena a kořeny coolness dramatiky 90.let byly položeny.

Acid House, Extáze, Noční můry čápa marabu, Porno…Welsh v podobném duchu úspěšně pokračoval a vybudoval si poměrně stabilní základnu svých fanoušků.
 
Jeho poslední kniha z roku 2016 se jmenuje Pohlavní životy siamských dvojčat. Welsh zde nečekaně vyměňuje prostředí šedivého skotského prostředí drogově závislých za slunečné Miami a vykresluje psychologicky zdařilý popis dvou žen, jejichž životy se náhodně propojí.
 
Je možné, že lidi, co čekají typického Welshe, můžou být změnou překvapeni, ale ta tvrdost a humor, který on v sobě má, není v Pohlavním příběhu siamských dvojčat o nic méně, ba naopak,“ říká dramaturg Matěj Samec.  Zajímavá a osvěžující je podle Samce i změna prostředí a nové téma – kritika USA a tamního životního stylu, kdy půlka lidí je silně obézních, a přesto se dál stravuje v nezdravých potravinových řetězcích, zatímco druhá půlka obyvatel je zdravým životním stylem a světem posiloven až obsesivně posedlá. Kniha sice vznikla ještě před prezidentskými volbami v USA, ale zároveň už jasně reflektuje politický vývoj, kdy slova jako demokracie, svoboda nebo Amerika už nic neznamenají.
 
Svět Welshe je hodně vizuální. Tvůrčí tým režisérky Natálie Deákové, dramaturga Matěje Samce a scénografky Jany Smetanové se proto rozhodl vyměnit koncept minimalistické scény, který je pro Divadlo MeetFactory typický. Podobu scény tak ovlivní právě hlavní postavy. Lena je sochařka, která vyrábí bizarní věci ze zvířecích kostí, Lucy je pro změnu trenérka ve fitcentru. Dva světy, které by nemohly být rozdílnější, se v nové inscenaci prolnou.
 
Zásadním pro inscenaci byl výběr hereček, které zahrají Lenu a Lucy. „Chtěli jsme někoho, kdo dokáže obsáhnout tu strašnou vnitřní energii a sílu, kterou mají ty dvě
postavy,“ říká Samec. Proto od začátku usiloval o to, aby se v Divadle MeetFactory potkaly právě Zuzana Stivínová a Pavla Beretová, které tuto „podmínku“ splňovaly naprosto přesně.
 
Pro Zuzanu Stivínovou je role Lucy první divadelní rolí po osmileté pauze, kdy žila v New Yorku. Předtím účinkovala v Národním divadle, kde ztvárnila klasické role jako Desdemona, Maryša nebo Faustova Markétka. Adaptace Welshe ji tak představí v jiné, realističtější rovině, než na jakou mohou být diváci zvyklí. Po úspěšném televizním seriálu Pustina, kde Stivínová hrála hlavní roli zoufalé matky, je nicméně vidět, že tyto „civilní“ role herečce svědčí.
 
Rovnocennou partnerkou jí bude Pavla Beretová – výrazná herečka, která je od roku 2008 členkou Národního divadla v Praze. V současnosti ji můžete vidět např. jako Hermii v Snu čarovné noci (r. Daniel Špinar) nebo jako Lakmé ve Fuksově Spalovači mrtvol (r. Jan Mikulášek).  

Režie se ujala Natália Deáková, umělecká šéfka Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni, pro kterou bude tato inscenace už druhou v Divadle MeetFactory. V loňském roce zde zinscenovala  Hoří podle knihy íránské autorky Sudabeh Mohafez.
 
Premiéra inscenace Pohlavní životy siamských dvojčat proběhne dne 9. dubna v 20:00 v Divadle MeetFactory.
 
Další reprízy jsou plánovány na 11. dubna od 20:00  a 13. dubna od 19:00. /VSTUPENKY/

 
Překlad: Robert Tschorn, režie: Natália Deáková, scéna a kostýmy: Jana Smetanová, hudba: Jakub Kudláč, dramatizace a dramaturgie: Matěj Samec, produkce: Magda Juránková
 
Hrají: Zuzana Stivínová a Pavla Beretová
 

 
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.