Share |

Martina Žílová: Na název Shit Happens jsme hrdé

foto Žeňa Polušin

Martina Žílová je výtvarnice, jejímž médiem je porcelán. Její věci umějí býr velmi subtilní a něžné i velmi srandovní, někdy oboje.
 
Objevila jsem vás tak, že na mě v Moravské galerii kouknul váš talíř jménem BRNO s TĚMI falickými hodinami. 
Je to pro vás nějak typické, že si děláte tak trochu srandu? A jak tohle vlastně brněnští přijali? 
Tak trochu je to sranda. Ale záměr byl takový, dát na talíř Brno dominanty Brna nebo hlavní znaky, a myslím že hodiny z náměstí jsou typické a zároveň je každý Brňák bere s nadsázkou. Jak to brněnští přijali, opravdu nevím, to by mohli říct z Moravské galerie v Brně, jaké mají ohlasy. 
 
Jste mladá, ale máte za sebou už několik úspěchů a taky spoluprovozujete studio. Co byly největší milníky vašeho porcelánového života? 
Největší milník porcelánového života byla asi škola, tam jsem se seznámila se všemi, co mě ovlivnili, ovlivňují a nebo s nimi spolupracuji.
 
Tvoříte spíš sama a chcete klid, nebo vás baví spolupráce,  kolektiv, povídání...? 
Klid a samota je super, ale důležitá je konfrontace s venkovním světem. Takže jsem pokaždé ráda, když někdo zavítá do ateliéru a můžu si sním povídat o věcech, které už existují nebo právě vznikají.  
 
Co vlastně potřebuje výtvarník tvořící věci z porcelánu, je to náročné na vybavení, je to těžké fyzicky?
Je hodně věcí, které člověk musí mít a znát. Určitě to je i fyzicky náročná práce. Když jsem se hlásila na vysokou školu, tak se mě vedoucí při přijímacím hovoru najednou zeptal: „Ukaž ruce!“ Vytřeštěně jsem je ukázala. Podíval se na mě a řekl: „Zvedneš pytel sádry?“ Třepala jsem hlavou že ano, ale vlastně jsem vůbec netušila do čeho jdu. Další otázka byla: „A máš sponzora?“ Tak asi ve zkratce tak :-D
 
A máte hodně věcí, co se nepovedou?
Věcí, co se nepovedou, je dost, ale zlepšuji se v odhalování vad a jejich nápravě :-D Liší se to kus od kusu. Něco je na výrobu hrozné a něco se dělá skoro samo. 
 
Byl někdy problém s tím, že studio, kde působíte, se jmenuje Shit Happens?:)
No, samozřejmě. Spousta lidí si to přeloží jako něco fakt sprostého. Ale spousta cizinců se od srdce zasměje, a když uvidí na stole něco rozbitého (což je na denním pořádku). Pochopí totiž situaci. Jsme na svůj název hrdé a ještě větší hrdost máme na náš FB profil a fanouškovskou základnu, která je vybudovaná bez reklam. 
 
Proč jste si vybrala zrovna porcelán a ne třeba dřevo, čím je pro vás ten materiál krásný?
Budu mluvit všeobecně o keramice jako materiálu. Keramika je materiál, který můžete využít k tomu, aby ji člověk použil např. jako sochu, malbu, design, video, artdesign, grafiku, a další. Je tolik použití. Tímto je pro mě jako materiál nejkouzelnější. 
 
Kdo ovlivnil váš styl vyjádření? Které umělce máte nejradši?
Všichni a nikdo :-D. Osobně si myslím, že je to tak podprahové, že se o tom těžko mluví, než abych vytáhla z rukávu řadu jmen, které jsou mi sympatické, a které mě ovlivnily. Člověk se vyvíjí a doufám, že to tak má každý, že se časem jeho vkus tříbí a to co se mu líbilo na střední škole časem opadává a přechází na jiný vkus a styl. 
 
Co soudíte o rostoucím počtu designových trhů?
Je jich spousta a ne každý je kvalitní. 
 
A o designbloku?
Designblok je to nejlepší, co v ČR je. 
 
A o českém výtvarném školství?
Myslím si že zakopaný pes je na základních školách a středních uměleckých školách. Byla bych moc ráda, kdybych věděla že se vyučuje jinak než za mě, a výtvarka spolu s hudebkou a tělocvikem se bere jako disciplína pro obohacení ducha i mysli a ne jako předmět, který je známkovaný na základě úsudku vyučujícího. 
 
Prodáváte i přes Etsy, jaké s tím máte zkušenosti?
Ano,  Shit Happens je prodáváno i přes Etsy. Člověk se musí překousat přes podrobné nastavení produktů, které vystavuje a pracovat pořád na zdokonalování v systému Etsy. 
 
Kde vaše věci najdeme?
Primárně v Shit Happens shop na Vinohradech, dále to jsou Debut Gallery, DOX by Qubus, Cihelna Koncept Store v Praze, Moravská Galerie v Brně a  Mint v Londýně.
 
http://www.shit-happens.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.