Share |

Martin Šonka je mistrem Evropy ve Freestyle a vicemistrem Evropy v akrobatickém létání kategorie Unlimited

foto: Deerkerol

Mistrovství Evropy v akrobatickém létání, které právě skončilo na letišti v Moravské Třebové, bylo jedno z nejúspěšnějších za poslední řadu let, a to jak podle vyjádření pilotů a rozhodčích, tak i co do počtu samotných návštěvníků. Český reprezentant Martin Šonka útočil na první místo v kategorii Unlimited, ale bezchybný profesorský let ruského pilota Michaila Mamistova překonat nedokázal a skončil celkově i tak na skvělém druhém místě. V závodě Freestyle, kdy pilot předvádí svou volnou sestavu, si však již nenechal prvenství vzít a stal se mistrem Evropy, což je obrovský  úspěch pro  celou českou leteckou akrobacii.
 
„Kdyby mi někdo řekl před závodem, že skončím na druhém místě v kategorii Unlimited, tak budu naprosto nadšený, ale jakmile člověk bojuje o první místo, tak pak samozřejmě to zklamání, že to nevyšlo, tam bylo.  Nicméně jsem tam udělal drobné chybičky při poslední sestavě a nakonec jsem byl rád, že jsem  druhé místo udržel, protože zezadu už se na mě dotahovali Francouzi. Vítězství ve Freestyle mi však spravilo náladu a mám z něj obrovskou radost“ uvedl Martin Šonka po skončení obou závodů.
 
Vítěz šampionátu Michail Mamistov, který se akrobatickému létání věnuje od roku 1983, se za svojí kariéru stal dvojnásobným mistrem světa a díky vítězství na letošním mistrovství Evropy je také pětinásobným evropským šampionem. „Organizace celého šampionátu byla na velice vysoké úrovni, pro piloty je zdejší prostředí náročné pro orientaci ve vzduchu a o to je celkové vítězství pro mě cennější,“ řekl Mamistov. Jak dále uvedl, za svoje největší konkurenty považuje piloty z Ruska, Francie i domácího Martina Šonku, kterému by případné vítězství moc přál jakožto nastupující nové generaci, jak se zmínil před závodem. Stejně kvitoval Martin Šonka, že Michailovi vítězství ze srdce přeje, jakožto legendě tohoto sportu.
 
V kategorii žen potvrdila svou roli favoritky ruská pilotka Světlana Kapaninová, která se stala mistryní Evropy. Na druhém místě skončila její týmová partnerka Elena Klimovičová a třetí místo obsadila Bénédicte Blanchard z Francie.
 
Jsem rád, že se podařilo odlétat všechny čtyři sestavy bez přerušení, což se nepodařilo žádnému z mistrovství za posledních 15 let, a dokonce bez jediného protestu jak z řad pilotů tak rozhodčích. Velkou odměnou je pro nás, že máme po letech na stupních vítězů českého zástupce Martina Šonku a je jen obrovská škoda, že nedokázal smazat malou bodovou ztrátu na Mikhaila Mamistova a urvat celkové vítězství také v kategorii Unlimited. Jeho prvenství ve Freestyle je však naprosto skvělý úspěch “ zhodnotil průběh mistrovství Jan Rozlivka z organizačního týmu.  
 
Po celou dobu mistrovství, včetně finálového dne, přálo pilotům i organizátorům skvělé počasí, modré nebe dalo vyniknout kouřovým efektům, které jsou nedílnou součástí Freestyle. Sobotnímu programu přihlíželo 7000 diváků, což je více než sami pořadatelé očekávali.
 
V soutěži národních týmů, kdy se hodnotí první 3 nejlépe umístění piloti ze závodu jednotlivců,  jasně zvítězili Francouzi, kteří se za sebou seřadili od třetího do osmého místa. Na druhém místě skončil díky prvenství Michaila Mamistova a dále pak dvanáctým a čtrnáctým místem ruský tým, třetí místo patří německému týmu 17,23 a 25. Český tým opět obsadil čtvrté bramborové místo, Martin Šonka druhý, Marek Hyka celkově 21 a Petr Kouřil
 
Sobotní program nabídl divákům také  přehlídku vojenské techniky, například bojového  vrtulníku MI-24, který si mohli diváci prohlédnout jak na zemi, tak poté ve vzduchu. Nad hlavami diváků se několikrát prohnaly stíhačky Gripen a legenda české akrobacie Petr Biskup, který předvedl divákům na zemi i ve vzduchu svůj stroj Zlín 50.
 
Připravena byla také spousta atrakcí pro děti a autogramiáda se všemi piloty pro veřejnost. Slavnostního vyhlášení byli přítomni například ministr obrany Martin Stropnický, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický nebo Jan Schneider z Ministerstva školství.

 
ME KATEGORIE UNLIMITED MUŽI

  1. Michail Mamistov (RUS)  15009,59b
  2. Martin Šonka     (CZE)   14847,25b
  3. Olivier Masurel     (FRA)   14768,04b

 
ME KATEGORIE UNLIMITED ŽENY

  1. Světlana Kapaninová     (RUS)  13624,75b
  2. Elena Klimovičová (RUS)   13624,21b
  3. Bénédicte Blanchard     (FRA)   12255,09b

 
SOUTĚŽ TÝMŮ
1.   FRANCIE – 44.201,12b
     Masurel Olivier, Brageot Mikael, Orlowski Alexandre
2.   RUSKO – 42.701,19b
     Mamistov Mikhail, Gavrilenko Vladimir, Berkutov Anton
3.   NĚMECKO – 38.709,76b
     Berger Florian, John René, Albrecht Martin
4.   ČESKÁ REPUBLIKA – 37.134,71b
      Šonka Martin, Hyka Marek, Kouřil Petr
 
ME FREESTYLE

  1. Martin Šonka     (CZE)   3433,10b
  2. Mikael Brageot      (FRA)   3279,73b
  3. Cástor Fantoba       (ŠPA)  3270,85b

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.