Share |

Lunchmeat Festival 2011 startuje

Rok se sešel s rokem a je tady opět Lunchmeat Festival, mezinárodní přehlídka elektronické hudby, vizuálního umění a nových médií.

Lunchmeat festival chce vytvořit z Prahy jedno z center audiovizuálního umění.

 Hlavní část druhého ročníku festivalu Lunchmeat se odehraje v období 18.–20.3. v tradičních prostorech MeetFactory, Bio Oko a Bubenské 1, kromě toho ale Lunchmeat letos chystá několik speciálních vizuálních projektů.

Už ve středu 16. 3. odstartoval speciální happening pro ulice Prahy, který Lunchmeat organizuje ve spolupráci s galerií DOX. Po dva dny obsadí pojízdný projektor městský prostor a bude jeho krajinu přetvářet v nový vizuální zážitek. Projekce pro netradiční happening zajistí dvojice Frances Sanders a Dima Berzon, která vystoupí i na samotném Lunchmeat festivalu. Francouzské umělecké duo představí technologii Tagtool, která jim v malbě vytvářené v reálném čase umožňuje mimo jiné rozvíjet netradiční emoce a vjemy.

Lunchmeat připravil i další dva site-specific projekty. Do Ikoniku, obchodu s botami v Ostrovní ulici, se chystá Kanaďanka Meg Athavale, která na botách představí vlastnoručně vytvořený pohybový software PO-MOtion. Boty díky němu budou na diváka útočit ze všech koutů obchodu. Druhý projekt je umístěn také do prodejny bot, tentokráte bývalé prodejny Baťa na ulici Milady Horákové. Skupina Mish Mash Me připravila interaktivní projekt, který reaguje na těla lidí, kteří se před plátnem a kamerou ve výloze zastaví. Dekonstrukce divákova já pomocí změny vlastního obrazu je zde pojímána jako zábavná hra.

Stěžejní část druhého ročníku festivalu se nicméně odehraje na třech specifických místech. V prostorách kina Bubenské 1 a Bio Oko proběhnou v první den festivalu, v pátek 18. 3., přednášky a audiovizuální vystoupení. Praxe rezidenčních pobytů významných umělců se osvědčila už minulý rok, kdy do Česka dorazil Romain Tardy alias Aalto. Proto se letos uskuteční hned dva pobyty. První z nich je určen právě pro holešovický biograf. Boris Edelstein a Steve Buchanan během 14 dnů před festivalem vytvoří speciální site-specific show. Boris Edelstein je krom své role vizualisty znám i jako zakladatel významného evropského festivalu Mapping a tvůrce jednoho z nejpoužívanějších VJských programů, jenž nese jméno Modul 8. Steve Buchanan je zase proslulý svým neortodoxním přístupem na poli experimentální muziky.

Druhý rezidenční program proběhne v MeetFactory. Celý prostor smíchovského klubu bude upraven podle návrhu španělské umělecké skupiny NiñoViejo, která připraví i speciální vizuální show, jež si pohraje právě s vytvořeným designem prostoru, především pak se samotným pódiem.

Právě v MeetFactory se odehraje stěžejní část festivalu. V sobotu 19. 3. se zde ve společných setech představí vycházející hvězdy elektronické muziky a přední vizualisté. Zmíněné NiñoViejo doplní například melancholická animace Akuzatifa, tureckého umělce žijícího v Praze, jenž se podílí na vzniku animovaného filmu Alois Nebel. ODLM odprezentují abstraktní projekci do vymapovaného prostoru a již zmínění Frances Sanders a Dima Borzin s Tagtoolem dokonale zvládají tzv. livedrawing.

Snaha o co nejpřesvědčivější organické propojení hudby a vizuální složky u kolektivu Lunchmeat přetrvává. Ambice jsou nemalé: Vytvořit z Prahy jedno z evropských center audiovizuálního umění.

Bližší informace o programu najdete na webu festivalu. 

www.lunchmeat.cz/festival/

Datum:

18–20.3.2011

Místa konání:

Meetfactory, Bio Oko, Bubenská 1, Galerie DOX, Ikonik

Umělci:

Teebs, Luke Abbott, NiñoViejo, Rudi Zygadlo, King Cannibal, Frances Sanders + Dima Borzin, Johannes Timpernagel, Turnsteak, Akuzatif, ODLM, Boris Edelstein, Steve Buchanan, Nohista, Skyence atd.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.