Share |

LSS 2013: Sen noci svatojánské s Vandou Hybnerovou, Hankou Vagnerovou a Davidem Prachařem v hlavních rolích

foto: Viktor Kronbauer

V úterý 25. 6. 2013 propuknou hned v pěti městech Letní shakespearovské slavnosti. Letos nás čekají hry Richard III. v české i slovenské verzi, Zkrocení zlé ženy, Veselé paničky windsorské, Marná lásky snaha, Dvaja páni z Verony a Večer trojkráľový. Komedii Sen noci svatojánské s Vandou Hybnerovou, Hankou Vagnerovou a Davidem Prachařem v titulních rolích připravil festival jako svou hlavní novinku. Premiéra této hry, která současně celý festival slavnostně zahájí i uzavře 7. září, bude na Pražském hradě 25. června 2013.
 
Komedie Sen noci svatojánské, jež vznikla pod režisérským dohledem zkušené a kreativní dvojice SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský) vás provede kouzelným světem lesních skřítků a elfů, mileneckých párů a spikleneckých lstí. Stručně by se dala charakterizovat jako svatební crazy komedie o věčném bloudění v lese vztahů. Hru přeložil do češtiny dvorní Shakespearův překladatel Martin Hilský. Herecké obsazení je následující: David Prachař v roli Thesea a Oberona, Vanda Hybnerová jako Hippolyta a Titánie, Czongor Kassai jako Egeus a Puk, mladí milenci Hana Vagnerová, Martin Písařík, Zuzana Stavná a Petr Vančura/Lukáš Příkazský, a řemeslníci Josef Polášek a Marek Daniel. Na piáno tuto milostnou „jamsession“ doprovází Václav Kopta jako Píšťala.
 
„Shakespeare je monumentem světového divadla. Je pro divadlo stejný pojem jako pro muzikanty Bach nebo Mozart a vlastně celý život se herci potýkají s tímto velikánem, který se nedá obejít, se kterým se chtě nechtě musíte spřátelit a pokusit se mu porozumět“ doplňuje David Prachař představitel hlavních rolí Thesea a Oberona.  
 
„Se Shakespearem jsem se mnohokrát nesetkala“ říká Vanda Hybnerová ztvárňující postavy Hippolyty a Titanie. „Miluju pohybové divadlo a hlavně mě baví dělat nové věci, takže lidová píseň jako sexuální vábení mě v shakespearově Snu mile překvapila… Navíc moje nečetné potkávání se Shakespearem skončilo jednou jako veliké fiasko, nepodařené představení plné klišé a nudy a po druhé to byl Krobotův Hamlet, po kterém se mi moc stýská… Byla jsem nejstarší Ofelie v dějinách českého divadla. Tedy asi… Ale nevnímala jsem to tak, že skláním před monumentem a ani v tomto případě to tak není.
 
Režisérská dvojice Skutr jsou mladí pánové, kteří též nestaví mistrovi piedestal, ale bavíme se hrou, tématem. Divadlo pod širým nebem vyžaduje spoustu kompromisů a podstatná je vizuální podoba a forma, hereckého řemesla si tu asi moc neužijeme. Je to spíš trochu jako soutěž, kdo dohraje nejdál, ale těším se.“
 
 
http://www.shakespeare.cz/2013/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.