Share |

Love Music: "Protože můžu... to je parádní pocit."

foto: PR

Módní a designová značka Lovemusic prožila letošní léto na českých a slovenských festivalech, nomen omen, LOVE MUSIC. Dva měsíce pohody plné hudby, svobody a skvělých lidí promítla do videa Thanks for Freedom, které vzniklo v úžasném prostředí jednoho z nejvýznamnějších českých festivalů, festivalu barev, diverzity a tolerance, Colours of Ostrava.
 
Video vyjadřuje filozofii firmy Lovemusic, kterou vedou Katka (Kateřina Hanko Pletichová) a Banán (Zbyněk Hanko). S nápadem jej natočit přišel jejich známý stand-up komik Radek Petráš (Asociace nápadů). Když jsme se ho zeptali, proč se rozhodl podpořit realizaci videa, odpověděl okamžitě: „Firmu LoveMusic zkrátka žeru a vždy budu jejím fanouškem. Líbí se mi filosofie, se kterou Katka a Banán podnikají. Je to moje srdcovka a skutečně obdivuji, kolik smysluplných projektů LoveMusic podporuje, či přímo organizuje, navíc se na nich setkávají super lidi (fashion markety, festivaly, koncerty, divadla, výstavy).“ Zároveň doplňuje: „Zásadní inspirací celého projektu se stal Ondřej Hrbáč, náš dlouholetý kamarád a herec. Když jsem ho před půl rokem potkal, měl oholenou hlavu a já jsem se ho zvědavě zeptal, proč to udělal.“ Zasmál se a řekl: „Protože můžu …. a to je parádní pocit.“ Po téhle větě, ke které není co dodat, jsem se autora scénáře a režiséra traileru Radka Petráše zeptala, jaké je jeho vnímání svobody: „Nechci se stát člověkem, který by se bez kladení otázek zařadil jako ozubené kolečko do systému, který rozhodně není dokonalý. Prožil bych pak svůj život v neviditelných okovech, které se tváří jako svoboda. Byl bych člověk, co sedí s plným břichem tučného jídla u obří televize, která na něj chrlí strach a násilí. Byl bych člověk, který nadává na svého šéfa a partnerku v hospodě u piva a 2x do roka bych si půjčil na dovolenou Chorvatsku. Protože tohle Vám řeknou ve škole, v práci, v televizi či doma: „že se to tak dělá a že tak je to správně. Cha…!“
 
Jak kdysi moudře shrnul Robert Frost: „Freedom lies in being bold.“ a přesně to je filozofie Lovemusic, pokud souhlasíte, sdílejte dál!
 
Znáte ten pocit, na fesťáku je takové horko, že se vám tričko lepí na záda, vlasy máte slepené dehtem a v nich asi tři kila prachu. Procházíte se rozpáleným industriálním areálem, v uších vám ještě zní beaty předešlé noci a tělo se pomalu, pomalu dostává ze stand by režimu do toho provozního. Skrz sluneční brýle mžouráte rozespale do sluníčka... a najednou váš zrak zachytí borce, který sedí na rohožce, kolem něj chodí lidi a on si holí hlavu.... Zdá se vám to, nebo je to pravda.
 
„Pro tento okamžik nemám jméno, ale mám svobodu. A jakožto svobodný člověk si na sebe mohu obléknout triko, na kterém si holím vlasy, i když se to zatím nestalo. Dlouho jsem se bál, co na to bude říkat mé okolí. Co když to bude vadit mému šéfovi? Co když si mne někdo bude spojovat s neonacisty? Co na to řekne má přítelkyně? A co teprve máma? Ovšem pak jsem si uvědomil to, co ví každý festivalový návštěvník kdekoli na světě. Nezáleží na tvé víře. Nezáleží na tvém účesu. Nezáleží na hudbě, která tě osvobozuje. Záleží pouze na naší svobodě. Miluji barvy. Miluji Ostravu. Miluji hudbu. A hlavně díky za svobodu!“
 
Tričko s těžební věží a týpkem holícím si vlasy Thanks for Freedom, které má Ondra na sobě patří do série Ordinary Czech Guy, inspirované česko-slovenským festivalovým létem a představuje festival Colours of Ostrava. Výtvarně jej ztvárnil ostravský designér Mirek Kerim . Tričko a setkání s Ondrou Hrbáčem se stalo inspiračním zdrojem pro vznik stejnojmenného traileru, který vytvořil Radek Petráš.
 
Trailerem Thanks for Freedom se lidé kolem Lovemusic pokusili vyjádřit svůj životní názor, který spočívá ve svobodě, toleranci, přistupování k věcem bez předsudků a vzájemném respektu. Děkujeme všem, kteří nás podporují.
 
Lovemusic
 
text: Ondřej Hrbáč

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.