Share |

Louskáček, vánoční sen v divadle Hybernia

foto: pořadatel akce

První mezinárodní baletní škola u nás, First International Ballet School, ve spolupráci s předními sólisty Baletu Národního divadla, pro vás připravili kouzelný příběh naplněný vánočními zázraky, baletní představení Louskáček. Představení bude uvedeno v omezeném počtu 5 repríz, v termínech: 5. - 6. a 12. prosince 2016 a 10. a 18. ledna 2017, v divadle Hybernia.

Vánoční pohádka Louskáček patří, od své premiéry 18. 12. 1892, k nejoblíbenějším dětským baletům. Inscenace byla napsána dle námětu příběhu Ernesta Theodora Amadea Hoffmanna a hudbu složil Petr Iljič Čajkovskij. Louskáčka pro vás v klasické verzi podle Petipovy předlohy vytvořil ve svém režijním pojetí sólista Národního Divadla v Praze a člen skupiny Dekkadancers Marek Svobodník.

„Rád bych vytvořil inscenaci, v níž se mi podaří na diváka přenést jak okouzlující atmosféru Vánoc, tak umělecký zážitek na úrovni. Mám k dispozici skvělý inscenační tým, výborné tanečníky a velmi nadané studenty FIBS, což je vynikající základ. Zbytek bude na mně a mé fantazii,“ řekl choreograf představení Marek Svobodník.
 
Baletní představení vzniklo ve spolupráci renomované baletní školy First International Ballet School, která celý tento projekt navrhla. „Pro FIBS je tento projekt splněným vánočním přáním. Od roku 2010, kdy jsem školu založila, jsme  společně s manažerkou školy, paní Janou Malisovou usilovaly, aby škola měla svoje  představení. Poměrně úspěšně se nám dařilo uspořádat představení vždy na konci školního roku. To mělo obrovský motivační význam pro všechny naše studenty. Postupem času, jak děti dorůstaly, zlepšovaly se v technice a nabíraly zkušenosti, jsme cítily, že by bylo skvělé jim dát příležitost častěji předvést na jevišti, co se naučily.  Je nám nesmírným potěšením a ctí být součástí tohoto nového projektu. S choreografem Markem Svobodníkem spolupracujeme již poněkolikáté. Obdivuji, jak umí naše studenty rozhýbat, roztančit, motivovat a kolik má nekonečné trpělivosti s nimi pilovat i nejjemnější detaily choreografie a hereckého projevu,“ říká zakladatelka First International Ballet School, Veronika Iblová
 
Na vzniku představení spolupracovali i přední sólisté Baletu Národního divadla, mezi něž patří Alina Nanu, Nikola Márová, Michal Štípa, Mathias Deneux a další.
 
Balet P. I. Čajkovského Louskáček, patří mezi stálice klasického repertoáru baletních souborů. Choreografie je pokladem klasické baletní kompozice, která obsahuje vizuálně propracované sborové tance, sólové variace, pas de deux, stejně jako tance cizích národů. Nadčasové představení ale také obsahuje prvky taneční pantomimy a výpravné scénické řešení, jenž podtrhuje vánoční atmosféru a svět plný dětské fantazie.

Klasický balet Louskáček, je možné shlédnout v divadle Hybernia a to v termínech: 5. - 6. a 12. prosince 2016 a 10. a 18. ledna 2017.
 
O FIBS
v České republice zaměřená na výchovu dětí a mladých umělců, která nabízí vzdělání na nejvyšší úrovni v oblasti klasického baletu s prvky moderního tance. Škola je výjimečná v mnoha ohledech a výuka je vedena výhradně v anglickém jazyce.
 

 
Marek Svobodník – Choreograf
Po studiu na brněnské Taneční konzervatoři získal v roce 2003 angažmá v baletním souboru Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě. V roce 2006 mění angažmá a stává se členem souboru pražské Laterny magiky, kde působí dvě sezóny. V roce 2008 přijal nabídku do angažmá baletu Národního divadla v Brně, kde se o rok později stává sólistou. Na podzim roku 2012 nastoupil do angažmá v pražském Národním divadle, kde působí dodnes.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.