Share |

Literáti z naší čtvrti si neotřelým způsobem posvítí na Hrobku Olgy Havlové

foto: Bohdan Holomicek

Projekt Literáti z naší čtvrti letos podruhé opouští hranice rodné Prahy 6 a vydává se opět do žižkovské Vozovny. Ve středu 30. listopadu od 19. hodin představí Hrobku Olgy Havlové - svéráznou knihovnu brakové literatury, kterou rozená Žižkovačka a první dáma založila a vedla spolu s Olgou Stankovičovou a psycholožkou Jarmilou Bělíkovou. Na reálnou několikasetsvazkovou knihovnu a na společenství přátel, kteří se humorem a recesí bránili represím a všudypřítomnému marasmu normalizace, budou vzpomínat hudebník a spisovatel Vratislav Brabenec, malíř a spisovatel Zbyněk Benýšek, publicistka Petruška Šustrová a žena, které nikdo neřekne jinak než Sněhurka. Diskusní večer moderuje Petr Vizina.

 
Hrobka čili Svépomocná lidová knihovna vznikla z popudu Olgy Havlové, Olgy Stankovičové a Jarmily Bělíkové v roce 1981. Samotná knihovna, umístěná v bytě manželů Stankovičových, obsahovala na pět set svazků a její společenství čítalo ke stovce členů. Např. písničkář Vlastimil Třešňák ji považoval za „ghetto v ghettu“, ovšem neméně důležité než Charta 77. Aktivní členkou byla také Petruška Šustrová, Zbyněk Benýšek, Fanda Pánek nebo Jan Ruml. Stejně důležitou činností, jakou bylo půjčování brakové literatury, bylo i „vydávání“ časopisu Novy brak, kde Olga Stankovičová zveřejňovala vtipné anotace nových přírůstků knihovnického fondu. “Čtenářský spolek” pořádal také podivuhodné kostýmované večírky, tu ve stylu třicátých let, jindy ve středověkém duchu. Neméně oblíbené byly tzv. živé obrazy a jejich dokumentace.
 
Partnerem akce je Městská část Praha 3 a záštitu převzal pan Alexander Bellu, zástupce starostky MČ Praha 3. /WEB/
 
V prosinci se Literáti z naší čtvrti vrátí zpět do rodných Dejvic, aby nám 15. prosince ve Ville Pellé odkryli, co jsou to „záhadní běsíci“ Václava Havla. Nakolik ho svět politiky změnil jako spisovatele? Jak čte Odcházení Havlův kolega dramatik i politik Milan Uhde, psycholog, překladatel a diplomat, nynější ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, spisovatelka a publicistka Eda Kriseová, divadelní režisér, dvorní inscenátor Havlových her Andrej Krob nebo herečka Zuzana Stivínová, představitelka Ireny z Radokovy inscenace Odcházení? Diskusní večer moderuje rovněž Petr Vizina.

 
Festival LITERÁTI Z NAŠÍ ČTVRTI je součástí projektu PRAHA MĚSTO LITERATURY. Koná se ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví a pod záštitou Centra Mezinárodního Pen clubu.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.