Share |

LFŠ: Filmový ráj začíná již tento pátek

37. ročník Letní filmové školy na deset dní zaplní Uherské Hradiště. Diváci se mohou těšit na plejádu zajímavých filmů i na setkání s řadou osobností.

Pozvání na festival přijal srbský režisér Emir Kusturica. Diváci mají možnost nejen zhlédnout jeho filmy uvedené v sekci Pocta, ale poslechnout si ho naživo společně s kapelou The No Smoking Orchestra. Koncert je součástí bohatého doprovodného programu a je naplánován na 24. července.

 

Na čtyři dny se v Uherském Hradišti zastaví také finská legenda Aki Kaurismäki. Hostem LFŠ bude již podruhé, tentokrát je mu věnována retrospektiva. Diváci tak mají příležitost vidět 22 jeho filmů, včetně toho nejnovějšího, s názvem Le Havre.

 

Hlavní programová sekce Fokus se každoročně zaměřuje na vybranou národní kinematografii. Tento rok se diváci mohou těšit na třicítku filmů z Rumunska. Na festival přijedou představit své filmy i kulturu rumunští režiséři Mircea Daneliuc (Výlet po Dunaji), Andrei Ujica (Vlastní životopis Nicolae Ceausesca), Ruxandra Zenide (Ryna) a rumunský herec Andi Vasluianu (Bibliotheque Pascal).

 

Desáté výročí teroristických útoků na Světové obchodní centrum se promítne ve festivalové sekci Spektrum. Ve výběru se objeví hrané filmy a dokumenty vztažené nejen k událostem 11. září 2001, ale také díla analyzující střet dvou dominantních světových náboženských systémů. Nedílnou součásti sekce bude bohatý odborný doprovodný program sestávající z diskuzí, přednášek a prezentací.

 

Letní filmová škola tak má jistě co nabídnout každému diváku. „Doufáme, že i letos se například díky přednáškám profesora Dudley Andrewa, masterclass Kaurismäkiho, Kusturici, Ujici či Weerasethakula nebo diskusím k fenoménu terorismu budou moci diváci dozvědět víc o fenoménu pohyblivých obrazů a jejich otisku v našich životech,“ říká umělecký ředitel LFŠ Pavel Bednařík. Největší nesoutěžní přehlídka filmů v České republice začíná v pátek 22. a končí v neděli 31. července. Více informací a kompletní program naleznete na www.lfs.cz.

 

Text: Marek M. Hnatiak


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.