Share |

Letní kino v kolejišti, zahrádka ve vagonech

Nákladové nádraží Žižkov po roce opět ožilo! Ve velkém stylu a s pestrým programem. Funkcionalistická budova byla před dvěma lety prohlášena kulturní památkou a od té doby se přes léto mění v kulturní centrum, letos již potřetí. Industriální areál bude hostí letní kino, divadelní představení, řadu výstav a diskusí. Návštěvníci se mohou využít i kavárnu s vyhlídkovou terasou. 
 
V rámci třetího ročníku oživování budovy Nákladového nádraží Žižkov kulturními aktivitami letošní program nabídne zejména rozšíření o letní kino Národního filmového archivu a ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje bude budova místem, kde chci, aby město diskutovalo s veřejností o svých záměrech. Zejména rozvojových, ale i ekonomických, dopravních nebo kulturních,“ řekl Matěj Stropnický, náměstek primátorky, který nad celou akcí převzal záštitu.
 
Provoz kulturního centra je společnou iniciativou Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy, Národního filmového archivu, Divadla LETÍ a Galerie Jaroslava Fragnera. Celá dramaturgie má ambici zpřístupnit a otevřít místo široké veřejnosti. Můžete sem přijít na kávu, dát si pivo v ekologicky šetrném baru nebo si jenom tak pohovět na lehátku v industriálním prostředí. Kavárna s terasou bude otevírat každý den v pravé poledne, tedy ve 12:00 hodin.
 
Velkým tématem třetího ročníku bude architektura a urbanismus.
 
Pro Nákladové nádraží Žižkov připravujeme Urban café, sérii neformálních diskusí o plánování budoucí podoby Prahy,“ řekl Petr Hlaváček, ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. „Na ně pak naváže Urban walks, objevování nejen Žižkova v doprovodu významných architektů.“ Pod záštitou Galerie Jaroslava Fragnera zde proběhne Landscape festival, který chce prostřednictvím fotografií a současného umění prezentovat téma krajiny a veřejného prostoru.
 
Největším tahákem letošního ročníku zřejmě bude letní kino Národního filmového archivu, které bude hrát pravidelně v pondělí, ve středu a v pátek. Sezonu zahájí 15. června groteskou Milenky starého kriminálníka s Vlastou Burianem a živým hudebním doprovodem tria Neuvěřitelno. Během léta se v kině promítne přes 40 snímků, které se jinak do běžné distribuce nedostanou. Promítat se bude i za deštivých večerů: firma Epson poskytla projektor pro venkovní plátno i projekci uvnitř jedné z budov nádražního komplexu.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.