Share |

Letní kino a kafe na Stalinu

Na konci května ožije nejlepší pozemek v Praze.
foto archiv Containall

 
Prostor mezi kyvadlem a skateovou plochou uprostřed letenského parku se na konci května stane centrem letního bytí venku. Vznikne tady kulturní centrum ze dvou lodních kontejnerů, kde se budou v průběhu celého léta konat přednášky, promítání filmů a pít kafe.
 
Občanské sdružení Containall tvoří David Skála, Jan Faltys, Natálka Mohoritová a Honza Štern. Přinášíme vám exkluzivní rozhovor s prvním z nich.
 
Co přesně Containall je a odkud nápad přišel?
Containall je projekt, nad kterým jsme přemýšleli už dlouho. Všichni rádi chodíme na Letnou a místo na Stalinu u metronomu je jedno z nejkrásnějších, až na to, že jakékoliv občerstvení je hrozně daleko. Přitom je prostor kolem kyvadla celé léto plný lidí. Nápad jsem viděl v New Orleans, kde mají z lodních kontejnerů ve veřejném prostoru spoustu staveb, které fungují jako místo pro setkávání lidí. Projektů z lodních kontejnerů je ale celá řada i po Evropě, v Holandsku, Španělsku, Anglii. Je vlastně fascinující, že něco, jako je lodní kontejner, naprosto banální věc, které jsou tisíce v každém přístavu na světě, může být předělána do místa, které patří lidem.
Cílem projektu je potom vytvořit jedinečný prostor na atraktivním místě v Praze, kde by došlo k propojení veřejnosti a české občanské společnosti, kde by se veřejnost pomocí atraktivního programu mohla seznámit s aktivitami neziskových organizací a všech možných kulturních a občanských sdružení nebo dalších individuálních aktivit (např. mladých architektů, designerů apod.).
 
Co všechno na Stalinu bude?
Containall - tedy chceme obsáhnout všechno (smích). Projekt jsme zaměřili hlavně na neziskové organizace. V dvoutýdenních blocích nabídne od května do října prostor vždy dvěma neziskovkám - především těm, které se věnují kultivaci veřejného prostoru, organizacím reprezentujícím občanské iniciativy, angažovanost. Sdružením jako je AutoMat, Iuridicum Remedium (pořádají například ocenění Big Brother), Živé město, Arnika, Kokoza (městské zahradničení) nebo INEX-sda, která vysílá dobrovolníky po celém světě. Potom tam bude kavárna a každý pátek promítání filmů.
 
Co samotná "stavba"?
Kavárnu, přednáškový prostor a kino tvoří dva lodní kontejnery. Technickou složku projektu má na starosti náš partner, architektonické sdružení Manua, které bylo v minulosti několikrát oceněno za návrhy bytů a projektů na oživení městských částí Prahy. V současné době je objekt koncipován jako výstavní prostor. Jeho venkovní část je určená pro projekce a letní kino, debaty, ale i třeba skateové závody a podobné akce. Střešní plocha kontejneru bude sloužit jako odpočinková a vyhlídková terasa s kavárnou.
 
Containall je jeden z prvních českých projektů, které se podařilo realizovat díky crowdfundingu. Vypadá to, že stránka HitHit.cz může být stejně úspěšná jako třeba Kickstarter... Podařilo se vám na projekt vybrat dostatek peněz?
 
Právě, že jo, úplně zázrakem, skoro jsme tomu nevěřili. V Česku to totiž nemá moc velkou tradici, a tak jsme strašně vděční všem našim, teď aktuálně 231, přispěvatelům. Strašně si toho vážíme, i podpory všech ostatních. Znamená to jedno - věci u nás v republice ještě nejsou tak v pr***i, jak by se mohlo mnoha lidem zdát.
Budeme ale rádi i za další příspěvky, peněz na projekt není nikdy dost... Na HitHit mužete přispívat ještě tři dny a na Stalina na kávu si můžete zajít od 25. května - pro více informací zatím sledujte naši facebookovou stránku.
 
Díky za rozhovor.
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.