Share |

Letní filmová škola: Od Srí Lanky po FAMU

repro k akci

Velký úspěch, sklizený loňskou retrospektivou thajského mága Apichatponga Weerasethakula, se letos velmi pravděpodobně dočká repete. Do Hradiště se totiž chystá kamarád a svým způsobem tvůrčí spřízněnec zmíněného pána, Srílančan Vimukthi Jayasundara. Držitel Zlaté kamery z Cannes - získal ji za svůj celovečerní debut Opuštěná země (2005) - patří mezi vskutku unikátní vizuální vypravěče: Většina jeho dosavadní tvorby se zabývá dlouhou (šestadvacet roků!) a krutou občanskou válkou, která jeho domovinou začala zmítat když bylo Jayasundarovi pouhých šest let. Navzdory tomu jsou ale jeho snímky... inu, krásné. Kromě Opuštěné země obsahuje jeho retrospektiva i magickou hru na relativno Mezi dvěma světy (2009), mysteriózní Houby (2011) plus středometrážní dvojici Země ticha (2001) a Prázdný pro lásku (2002).

Ovšem nejen exotikou živ je divák. Mnohem blíž to budou do Hradiště mít dva zástupci letos tak všudypřítomné kinematografie maďarské. Vlastní retrospektivy se dočká bravurní malíř atmosféry Bence Fliegauf, jehož nejnovější počin Je to jen vítr (2012), zachycující jednodenní výsek života romské rodiny v čase nechutných neonacistických útoků, získal na berlínském festivalu Stříbrného medvěda. Společného taxíka si s ním pak může vzít nejpřednější z maďarských animátorů Marcell Jankovics, jenž přijede uvést především svůj neuvěřitelný (přinejmenším do chvíle, než jej spatříte) stošedesátiminutový opus Tragédie člověka (2011), na kterém průběžně pracoval třiadvacet let!

A tím zdaleka nekončíme. Vskutku důstojnou reprezentantku budou mít na Slovácku naši severní sousedé. Agnieszka Hollandová sice nedorazí osobně, nicméně její filmy budou jako obvykle hovořit za vše. Možná ovšem trochu jinak, než jsme zvyklí. S výjimkou novinky V temnotě (2011) se totiž dočkáme především jejích raných kousků. Budou jimi: Nedělňátka (1976), Konkurs na život (1976), Něco za něco (1977), Provniční herci (1978), Bez umrtvení (1978), Horečka (1980), Osamělá žena (1981), Evropa, Evropa (1990) a k tomu ještě dva kousky střední metráže - Večer u Abdona (1975) a Hřích Boha (1969), natočený jako její absolvenský film na pražské FAMU.

Můžete si zacestovat po celé zeměkouli a napříč časem k tomu. Stačí jen přijet do Hradiště.

38. Letní filmová škola Uherské Hradiště
Asociace českých filmových klubů
www.acfk.cz
www.lfs.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.