Share |

Letenka do módního nebe

Představuje se vám naše nová spolupracovnice Olo
Olo / foto Vendula Fantová, koláž OLO, dress Jakub Polanka, make-up Magda Soušková

Od dob, kdy jsem studovala na textilce v Brně, bylo jasné, že móda bude procházet celým mým životem. Měla jsem sny a představy a za těmi jsem šla a stále jdu.

Cesta, která se přede mnou rozprostírá, je mnohdy plná překvapení a někdy se zdá i scestná, ale vždy se nakonec ukázalo, že i problémy byly nutné a pro můj profesní život nesmírně přínosné.

ROZKVĚT?
Byl rok 1995, maturovala jsem, do České republiky přišla ELLE. S vidinou, že se nám konečně vše otevírá a móda každým okamžikem rozkvete, jsem se po hlavě vrhla do víru tohoto vzrušujícího byznysu. Nebylo tady vlastně nic. Neměli jsme z čeho čerpat. Veškerý textilní průmysl jsme si zlikvidovali a módní průmysl tady po dlouhé pauze nastoupil formou veletrhů STYL a KABO a otevřením několika renomovaných módních časopisů v české mutaci. Sladká to nevědomost, povrchnost a pseudoprofesionalita.

VÝHLED Z OKÝNKA

Po pár letech, kdy jsem měla možnost nahlédnout pod pokličku v zemích, kde módní průmysl fungoval, jsem pomalu dokázala vidět naše nedostatky. Má neutuchající víra v to, že se vše naučíme a vybudujeme osobitou českou módu, mi dávala sílu na podporu různých projektů a samozřejmě vlastního růstu. Tehdy jsem si řekla, že to bude trvat 10 let a poté to začne opravdu fungovat.

OBLAČNO, SEM TAM POLOJASNO

Uplynulo let 15 a z českého módního světa se stává spíše peklo. Kvalitní designéři a odborníci v tomto odvětví jsou v lepším případě začleněni do pomyslného undergroundového proudu, nebo vycestovali za prací ven, kde se jejich odbornost stále prohlubuje a skrze svoji práci mohou vidět hmatatelné výsledky. Ano, stále věřím tomu, že se nám to tady jednou podaří. Netroufám si však hádat jaký čas k tomu ještě potřebujeme.

LET SMĚR MÓDNÍ NEBE

Položila jsem si jednoduchou otázku. Mohu se u nás ještě něčemu naučit? Samozřejmě ano, je tady mnoho způsobů jak prorazit v našem malém módním nebi a objevovat se na stránkách nejrůznějších bulvárních či módních časopisů. Z toho však vyplynula druhá otázka. Chci zářit na tomto pseudonebi? Odpověď je ne. To, co chci, je vidět výsledek své práce, chci poznávat nové, vzdělávat se a své nabyté vědomosti a dovednosti uplatnit ve své tvorbě a předat dál. Chci se radovat ze života, chci si tu módu přece užít! Z módního pekla odlétám do módního nebe. Kufry jsou už pomalu sbalené. Jako nenapravitelný idealista vám budu průběžně posílat ze své cesty na zkušenou barevné, stylové, nebo trendy zprávy a bojovat tak proti šedi v našich ulicích i v našich srdcích.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.