Share |

Legendární klub Futurum znovu ožívá. Nový program, nový interiér a druhá stage. Ptali jsme se, jak se to stalo

foto archiv MO

Přiznávám, že k Futuru mám poměrně vřelý osobní vztah. Bylo to místo, kde jsem se coby 13leté dítě vyskytlo na prvním klubovém koncertě (tehdy to byl Babalet, R.I.P. Aleš Drvota), takže jsme na šecko koukala jako zjara. Od té doby se tu změnilo několikrát úplně všechno. Právě teď se probouzí nové Futurum, se dvěma sály a zajímavým programem - nešlo se nezeptat "pachatelů," jaká je situace a co se plánuje. ne že by klub byl nyní uzavřen, ale  změny a novinky jedou i tak. Aktuální fotky interiéru najdete tady.
 
Proč zrovna Futurum?
Marek Olchava: Protože láska na první pohled. 
Jsem odkojený ,,domácím" festivalem Valašský Špalíček, který byl za totáče pod geniálním vedením Karla Prokeše.
Těžko se v roce 2016 dá popsat generaci, která se narodila, nebo vyrůstala ve svobodné zemi, co ten festival pro ČR znamenal.
4 dny, po které se scházel komplet československý underground na jednom zámečku ve Valašském Meziříčí, 
doba, kdy spousta kapel nemohla z politických důvodů vystupovat ve většině měst republiky ať už kvůli absenci ,,přehrávek" před komisí, která rozhodovala o způsobilosti kapely, nebo prostě jenom někde nasrali nějakého papaláše, pití jablečného vína z jedné láhve s Filipem Topolem z Psích Vojáků, ta prdel když jsme s klukama z Mňágy a Ždorp zírali na šílenou show Ostravských pankáčů Buřinky II a kdy asi po 15 min koncertu někdo z publika vlezl na pódium a zapojil kytaristovi kytaru :) historky na furt.
Byla to obrovská láska. Zkušenost na kterou se nezapomíná, pocit, že jsi součástí něčeho, co lidi spojuje a zároveň bojuješ proti šedi - hele a tohle vůbec není oslí můstek, tak to prostě bylo. 
Že jsem pak slyšel první desky Ministry a šáhnul si na gramce byla jenom logická cesta, přesně v duchu že i cesta může být cíl.

Když jsem před pár lety poprvé vlezl do Futura, cítil jsem obrovský respekt k tomuto místu, barák, ve kterém měli první koncert Plastic People Of The Universe, Jirousovo magořiny…
Další kroky pak vedly za majitelem klubu s dotazem, jestli by bylo možné si klub pronajmout na párty, hosta večera jsem měl jasného už tenkrát - ROBAG WRUHME.
Pár let to celé trvalo…
Praha se mezitím zásadně změnila. Náplavka, Krymská, Trafačka, Kokpit, Tiskárna, Vila, Neustadt, Groove, Podolka … tyhle místa se stala podhoubím fakt velkých věcí, které se teď pravidelně dějí. 
Vyrostlo tady spousta nových promotérů/produkčních. I do posledního sklepa v Praze si tyto skupinky zvou DJs, o kterých se nám před pár lety jenom zdálo.
Naprostá většina těch párty je nejen kvalitně nazvučena, ale zároveň je celá v podstatě umělecké dílo.
S vedením Futura jsme se nakonec dohodli, že klub přizpůsobíme požadavkům roku 2016 a začneme sérií Futurum Club Nights.
Představte trochu klíčové členy vašeho týmu.
Spíš než by jsme tady jájínkovali (což je jeden z největších nešvarů nejen pražské scény) můžeme uvést, kde jsme se potkávali na různých projektech: Muah, Terminal B, Café Neustadt, Shotgun, La Bella Vida a nespočet sklepů, klubíků, znáš to: takové to ,,hele viděl jsem super prostor” - bum, 2 roky se tam dělaly akce.
PÁRTY S KAPELAMA
Jaké změny probíhají nyní v budově? Plánujete dvě stage, že? Jak bude ta druhá řešena, je to to vlevo pod schody, kde občas byly soukromé akce apod?
Architektonické ztvárnění klubu je natolik unikátní, že stavební úpravy budou opravdu jenom minimální.
Změny se týkají hlavně akustiky prostoru. Nechali jsme zpracovat profesionální akustickou studii a s tou teď budeme postupně pracovat a klub uzpůsobovat tak, aby v něm bylo příjemně.
Ano, druhá stage, kterou jsme nazvali FUTUROOM2 ,se nachází v levo pod schody. Chceme na české párty vrátit tolik opomíjenou chillout stage, na které se bodou hrát ambientnější polohy elektronické hudby a pečlivě vyselektovaní djs se nesplaší v průběhu večera a budou vás těšit až do rána.
Na jaké hudební žánry se soutředíte. Jak často bude otevřeno?
Částečně určitě napoví program, který jsme připravili na období duben - červen. Teda pokud se bavíme o elektronické hudbě.
V tomto období budou akce probíhat ob dva týdny vždy v sobotu. Aktivní dramaturgii ale plánujeme i v dalších žánrech! 
Těšíme se třeba model, kterému pracovně říkáme zábava praha 2016. Párty s kapelama. Takové to jak pořádají na vesnici v místních kulturácích lokální požárnické organizace.
2-3-4 kapely, indie, rock, elektronikou šmrnclé projekty (you name it) Prostě sobota se zajímavýma tanečníma kapelama, na druhé stagi indie dj za gramcema, celou noc tančíš, piješ, kecáš, žádný koncík, který zkončí v 23 a díky nashle. Párty all night.
Co bude v klubu k pití, jak budou bary řešeny?
Bar ve Futuru je boží :) je po celé levé straně tanečního parketu, v chilloutu zaměřený na kvalitnější drinky, na hlavní stagi se rychle dostaneš k drinku na 4 výdejních místech.
Jak to bude cenově?
Na baru hodně v pohodě a jestli se ptáš na cenu lístků, tak nechceme roztáčet nesmyslné požadavky hvězdiček a zvát je do klubu jen proto, abysme si udělali reklamu.
2. DUBNA TO VYPUKNE
Nejbližší akce? Kdy otvíráte?

Futurum Club Nights zahajují 2.dubna 2016 se speciálním otvíračkovým lineupem.
Velmi živočišný live projekt Session Victim, legenda a veliký Pan Dj Robag Wruhme. Na 2.stagi Scherbe z Uncanny Valley. 
Český support Disco Moreti, Myclick a Diome.
Co plánujete dlouhodobě, jak by to mělo být za rok, dva?
Věnovat se naší lásce a plnit si sny.
Co vám to zatím dalo a vzalo?
zatím je největší zlo dodržování termínů odevzdání prací, ale to je typický český průser, takže nic, s čím by jsme se ještě nesetkali. SAKRA!!! :)

Co děláte proti šedi?
Pravidelně čteme.

www.futurumclubnights.cz
futurum.musicbar.cz/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.