Share |

Ledové kávy

Minulý pátek jsem se stal na jeden den číšníkem. Je to skvělé, pokud máte rádi lidi a jste dobrý hostitel. Protože obsluhovat zákazníky v kavárně je podobné jako pozvat si hosty domů a tam se o ně postarat. Prostě jsem vyfasoval zástěru, dostal školení o používání pokladny a pak mi manager přidělil 6 stolů. To není moc, ale přesto jsem měl občas práce nad hlavu. Když přišla skupinka Italů, automatiky jsem markoval 4 espressa, ještě než jsem vyrazil je přivítat. Nemýlil jsem se. Ale k espressu si objednali čtyři sklenice, v každé čtyři kostky ledu a dále chtěli cukr. Se zájmem jsem je pozoroval. Espresso osladili, poté přelili do sklenice s ledem, krátce protřepali ve stylu Jamese Bonda (protřepat, nemíchat!) a poté jedním douškem sklenici vypili. Nerozpuštěný led zůstal na dně. „Takhle to pijeme u nás na jihu“, reagovala skupinka na můj překvapivý výraz. Zkusil jsem to, povzbuzován svými hosty, a musím uznat, že to chutnalo skvěle. Espresso bylo ledové, ale nebylo zředěné vodou, neboť led se nestačil rozpustit, takže káva si zachovala plnost chuti. Jak jednoduché. Lahůdka pro milovníky espressa v letních horkých dnech.
 
Pokud máte rádi větší množství ledové kávy, použijte při přípravě mixér nebo shaker. Receptů na ledovou kávu existuje mnoho, takže, prosím, neberte následující řádky jako dogma.
 
ESPRESSO/CAPPUCCINO FREDDO
 
Vychlaďte si sklenici o objemu cca 150 ml. Připravte si dvě espressa illy. Do mixéru vložte kostky ledu, přidejte trochu tekutého cukru a přilejte espressa. Mixujte 5 sekund a poté ledovou kávu nalijte do sklenice a podávejte. Nemáte-li tekutý cukr, lze kávu osladit před přelitím do mixéru, ale jestli to s ledovými kávami myslíte vážně, tekutý cukr si sežeňte nebo sami vyrobte. Pokud máte rádi cappuccino, můžete do receptu přidat 60 ml nízkotučného mléka a odebrat jedno espresso. Dokonalé ledové cappuccino potom získáte za pomoci zpěňovače mléka (např. Aerolatte) tak, že sklenici doplníte studenou mléčnou pěnou. 
 
ILLY TIRAMISU FREDDO
 
Tahle novinka od illy je opravdová pochoutka! Každý, komu jsem ji v kavárně vnutil, tak byl nadšený. Nutno dodat, že většinou to byly dámy, které mají jazýčky vytříbené na sladké dobroty přeci jen více než my chlapi. K dostání u vašeho oblíbeného lékárníka... tedy chci říct kavárníka ☺
 
COLD BREW
 
Běžně připravovaná káva, ale i například čaj, potřebují pro přípravu horkou vodu. Horká voda slouží jako rozpouštědlo a celý proces vyluhování, neboli extrakce, trvá jen pár minut. V případě espressa dokonce jen 20 až 30 sekund. Ale co se stane, když použijeme vodu studenou? Pokud bude extrakce trvat krátkou dobu, nápoj bude dost nechutný. Takže někoho chytrého napadlo prodloužit dobu luhování. A tak se přišlo na to, že když budeme mletou kávu smáčet ve studené vodě 12 hodin, výsledný nápoj je překvapivě lahodný. Aromatické látky přešly z kávy do nápoje, chuť je plná a v případě kávy illy dokonce pociťujeme příjemné sladké tóny. Tomuto typu extrakce se říká macerace a v horkých letních dnech je to určitě skvělý způsob osvěžení!   
 
Existují další způsoby přípravy ledové kávy, například filtrovanou kávu nechat překapávat přímo na led a jiné, každý si musí najít to, co má rád. Já si jdu dát espresso na led... Jak to dělali ti Italové? Protřepat, nemíchat! Na zdraví ☺
 
www.espresso.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.