Share |

Kterak irští písničkáři dobyli Prahu

foto autorka

 
 
Pokud jste den před koncertem Glena Hansarda zabloudili do Baráčnické rychty na Malé Straně, octli jste se na komorním vystoupení Marka Gearyho, irského písničkáře usazeného v New Yorku. A protože Marka a Glena pojí dlouholeté přátelství, Glen Hansard vystoupil tak trochu inkognito jako Markův host, kde zahrál několik svých skladeb. Nebyla to úplná náhoda, před lety se  právě zde, v Baráčnické rychtě, Glen Hansard poprvé představil Praze.
Koncert v Arše, zaplněné téměř do posledního místečka, začal Mark Geary. V tmavém obleku s kytarou působil tak trochu jako Johnny Cash, ovšem irskou duši nezapřel. Hrál písně z nového alba, svoje vystoupení prokládal vtípky ,které publikum ocenilo, stejně jako několik slov v češtině, které se Mark naučil. Mark Geary nebyl "předskokanem", jak si mnozí návštěvníci mysleli, ale Glenovým rovnoceným parťákem.
Po krátké přestávce se na pódiu objevil Glen Hansard se svojí otlučenou kytarou s úsměvem na tváři a následující tři hodiny patřili jen jemu. Sršel nepřekonatelnou energií, svým hlasem konejšil, ukolébával k snění i probouzel, do ticha v sále vyzpívával svoje pocity a emoce, mučil kytaru tak, že mu několikrát praskla struna, vzpomínal i nechával zapomenout a podmanil si všechny v sále tak, že zpívali s ním. Po třech hodinách bylo jasné, že mu ho hudba i kontakt s publikem dodává energii. A i když se Glen krátce před půlnocí rozloučil slovy : "dobrou noc", aplaudující publikum ho spát nepustilo, a tak přidal ještě půlhodinu. Poslední píseň večera byla "Forever Young", kterou spolu s Glenem zpívali i Mark Geary a Fiacre Gaffney a byla symbolicky věnováná tragicky zesnulému zpěvákovi a kamáradovi Micu Christophovi.
text: Barka Fabiánová

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.