Share |

Královna duchů rakouské nobelistky Elfriede Jelinek poprvé na českém jevišti

foto: pořadatel akce

Studio Rote a A studio Rubín připravují na 27. leden 2018 uvedení hry Královna duchů. Text rakouské spisovatelky a nositelky Nobelovy ceny Elfriede Jelinek bude v Česku uveden úplně poprvé. Herečky Gabriela Míčová a Lucie Roznětínská navážou na dřívější spolupráci a v režii Ondřeje Škrabala představí fiktivní monolog slavné herečky vídeňského Burgtheateru, která ráda manipuluje se svým publikem.
 
Hlavní inspirací pro monolog Královna duchů byla kariéra herečky Pauly Wessely, která se proslavila nejen celoživotním angažmá na první rakouské scéně, ale také účinkováním v nacistických propagandistických filmech. „Lid jako svůj vlastní herec,“ je pouze jedna z vět, kterými si tato zasloužilá umělkyně plní životní plán převzetí moci nad svým publikem.
 
Zasadili jsme text do ‘nejlidovějšího’ kraje u nás, na Slovácko, do okolí Uherského Hradiště, které žije folklorem. I velkoměstská herečka se ovšem snaží o jakési lidové umění. V Česku totiž máme silnou tendenci si folklor idealizovat, přestože v sobě konzervuje ideje 19. století, včetně antisemitismu, čímž jednoduše podléhá radikálním ideologiím. Této falešné lidovosti pak dodnes zneužívají ikony veřejného života, které umí s jazykem pracovat lépe než ostatní. Slovácko, odkud rodina Jelinek pochází a odkud byli posláni do koncentračního tábora, má za sebou nepěknou fašistickou historii, potažmo i současnost,“ říká režisér Ondřej Škrabal.  
 
Rytmus celé inscenace se odvíjí od folklorních motivů a rytmů, snaží se ovšem o celospolečenskou výpověď. Zazní původní slovácký folklor, k vidění budou originální kroje, ale i propagandistické filmové materiály. Hlavní postavou v této inscenaci bude ovšem jazyk slavné herečky, který sám o sobě může znásilňovat, ubližovat a měnit společnost.
 
O roli zfanatizované herečky se na jevišti podělí dvě představitelky. Gabriela Míčová se v poslední době objevila například ve filmové trilogii Zahradnictví, snímku Já, Olga Hepnarová a mnoha dalších filmových i televizních rolích. Za jejím prozatím největším úspěchem stála role prostitutky Romi v inscenaci režiséra Dušana D. Pařízka (Divadlo Komedie) a následně i ve stejnojmenné filmové podobě Jana Hřebejka ODPAD MĚSTO SMRT, za které získala jak divadelní cenu Thálie, tak Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Lucie Roznětínská působila v řadě pražských divadel, zazářila v zábavné one-man show Na stojáka. Herectví vystudovala na pražské DAMU, potom působila v divadle Labyrint v Praze, v A Studiu Rubín, v Činoherním studiu v Ústí nad Labem či strašnickém Divadle X10.
 
Elfriede Jelinek: Královna duchů
Premiéra: 27. ledna 2018 od 19.30, A studio Rubín
Nejbližší reprízy: 29. ledna, 5. února, 28. února 2018 od 19.30, A studio Rubín
230 Kč / 150 Kč / 70 Kč (studenti uměleckých škol)
Předprodej vstupenek: http://bit.ly/kralovnaduchu
/WEB/
 
Režie: Ondřej Škrabal
Hrají: Gabriela Míčová, Lucie Roznětínská  
 
Překlad: Barbora Schnelle
Scéna, Kostýmy: Ivana Kanhäuser
Hudba: Luboš Svoboda
Dramaturgie: Dagmar Radová
Produkce : Jakub Rálek, Barbora Kunstovná


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.