Share |

Konopí je košer

foto autorka

Zmínky o léčivých účincích konopí sahají daleko do minulosti, konopí se používalo zejména na územích Číny, Indie, starověkého Egypta či Řecka. Bylo ale součástí lékařova kufříku i v moderní historii. Zlom nastal v roce 1932 v souvislosti s prohibicí v Americe, kdy tato rostlina začala být zakazována a démonizována a zažila se řada lidových, spíše pejorativních označení jako marihuana, ganja, pot, mary jane nebo weed. Teprve v posledních letech dochází v důsledku liberalizace, ale i nových vědeckých výzkumů k jejímu znovuobjevení a postupné legalizaci.
 
Někteří z odpůrců využití konopí pro léčebné účely se často odvolávají na nedostatek vědeckých studií, nemají však docela pravdu. Na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě se využití konopí věnuje více než 50 let profesor Rafael Mechoulam, původem z Bulharska. Spolu se svými spolupracovníky v 60. letech objevil tzv. canabidiol (CBD), látku, která je obsažena v rostlině a má zásadní účinky při léčbě některých onemocnění. Následně se jim podařilo izolovat THC (tetrahydrocannabinol) a dokázat, že tato látka dokáže aktivovat receptory v lidském mozku, které chrání před symptomy a obtížemi, jako je například nevolnost při chemoterapii nebo bolesti při degenerativních onemocněních. Jedním z blízkých spolupracovníků prof. Mechoulama v Jeruzalémě je držitel řady vědeckých ocenění Dr. Lumír Hanuš, původem z Olomouce. Ten konopí označil za jedno z nejbezpečnějších známých léčiv.
 
ÚČINKY SE LIŠÍ
Pro velkou část lékařů je problematické, že se efekt konopí může u různých pacientů lišit. Je tedy naprosto zásadní s pacienty pracovat a dávkování, druh a způsob podání přizpůsobovat. Některé kliniky provádějí laboratorní testování svých produktů s cílem standardizace léčiva; je-li však pacient odkázán na své pěstitelské schopnosti či omezené možnosti, může se obsah jednotlivých látek v rostlině a logicky také jejich efekt lišit.
V souvislosti s objevem CBD a dalších canabinoidů, šlechtění jednotlivých druhů a vytváření hybridů nabízí konopí velké množství variant na nejrůznější problémy. Výběr toho správného druhu však vyžaduje konzultaci s odborníkem.
Všeobecně se konopím léčí bolesti, nespavosti, migrény, nevolnosti nebo nechutenství. Používá se při léčbě postraumatických stresových poruch, epilepsie či Crohnovy choroby. Zmírňuje vedlejší účinky chemoterapie a radioterapie a zkoumá se rovněž jeho vliv na léčbu některých druhů rakoviny. Významnou roli hraje také v oblasti paliativní péče.

JAK HO UŽÍVAT? 
Konopí je možné používat několika způsoby – povrchově, sublinguálně, kouřením, vaporizací (inhalací) požitím a požitím v syrovém stavu. Každý z těchto způsobů má své přednosti i úskalí. Lékaři i pacienti se shodují, že kouření je nejefektivnější a nejrychlejší variantou, ale má negativní dopad na plíce. Tomu se snaží předejít vaporizace.
V případě nespavosti se doporučuje pojídat konopí ve formě koláčků či čokolády či použít konopnou náplast.
Masti z konopí působí jak na povrchové kožní problémy, tak do hloubky při svalových onemocněních a bolestech.
Při požití v syrovém stavu se využívají listy rostlin, které by se jinak vyhodily.
Obsah účinných látek v listech je nižší, přesto mají léčebný efekt. Samy o sobě však listy nejsou moc chutné. Doporučuje se tedy čerstvý zeleninový džus, do kterého se přidají.
 
LICENCE PRO UŽIVATELE
V zemích, kde je užití pro lékařské účely legální, existují různé modely regulace a distribuce. V Izraeli je v současné době 8 licencovaných pěstitelů, 600 registrovaných konopných patentů a 22 000 pacientů s licencí pro užívání. Na základě diagnózy dle seznamu závažných onemocnění má pacient nárok na licenci pro užití konopí. Získání této licence upravuje tzv. Protokol 106.
Např. v případě onemocnění rakovinou získá pacient licenci do 48 hodin. U gastrologických či neurologických onemocnění se lhůty pohybují v rozmezí od 3 do 12 měsíců a jsou podmíněny vyčerpáním jiných způsobů léčby.
O licenci, kterou je nutno po čase obnovit, žádá za pacienta ošetřující lékař – specialista. Pacient pak má možnost kontaktovat jednu z autorizovaných klinik, např. Tikun Olam, Breath of Life či Better, jejichž odborný personál zajišťuje asistenci při výběru vhodného léčiva a jeho dávkování. Existují rovněž různé způsoby distribuce – osobně ve specializované lékárně či dovážkou na místo bydliště.
 
REKREAČNĚ UŽ JE TO LEGÁLNÍ
V současné době v Izraeli převládají tendence k větší liberalizaci a v březnu tohoto roku došlo k dekriminalizaci rekreačního užívání. Ministr zdravotnictví – zástupce ultra-ortodoxní náboženské strany United Torah Judaism - Yaakov Litzman předložil návrh reformy, která by měla urychlit čekací lhůty na licence, umožnit předepisování konopí i obvodními lékaři a distribuci konopných léčiv prostřednictvím běžných lékáren.
S užitím konopí pro léčebné účely souhlasí i rabínské autority, které rostlinu označily za košer a v závažných případech povolily užívání i během šabatu.
 
KONOPNÉ INOVACE
Izrael je známý jako “Start-Up Nation” a vláda klade důraz na výzkum a technologické inovace v nejrůznějších odvětvích včetně zemědelství a farmaceutického průmyslu.
Prestižní Technion – Institute of Technology nabízí speciální program pro studium problematiky léčebného konopí. To vše má velký potenciál a hovoří se o “zelené horečce” – se záměrem věnovat se pěstování, kultivaci, výrobě či vývozu konopí se zaregistrovalo kolem 500 firem.
Knesset v souvislosti s tím projednává návrh skupiny poslanců, který by dosud zakázaný vývoz umožnil.
V Tel Avivu se pravidelně koná konference CannaTech a společnost Cann10 založila specializovaný technologický inkubátor, který inovativním firmám se zaměřením na konopí nabízí podporu. Bude rozhodně zajímavé sledovat např. Seedo, Eybna nebo Syqe Medical.
 
INSPIRACE Z AMERIKY
V porovnání s Českou republikou je Izrael v oblasti léčebného konopí o hodně napřed. Zdrojem inspirace jsou i Spojené státy americké, zejména pak Colorado a Kalifornie. Regulace konopí je v USA v kompetenci jednotlivých států.
Významným mezníkem byl 8. listopad 2016, kdy se kromě volby prezidenta v devíti státech rozhodovalo o legalizaci konopí.
Ve čtyřech státech (Florida, Montana, Severní Dakota a Arkansas) hlasovali voliči o medikalizaci, v pěti (Kalifornie, Nevada, Arizona, Massachusetts a Maine) šlo o plnou legalizaci, resp. rekreační užívání konopí pro osoby starší 21 let. Návrhy byly ve všech státech přijaty s vyjímkou Arizony, kde zůstává v platnosti léčebný program.
Amerických států, které nějakým způsobem legalizovaly konopí je v současné době již 28 a celkem se zde registrovalo přes 2 miliony pacientů.
 
KONOPNÉ APPKY
Díky mobilním aplikacím jako Leafly nebo MassRoots se mohou uživatelé orientovat mezi různými druhy konopí podle obsahu THC a CBD, efektu, chuti či aroma a pomocí navigace najít nejbližší konopnou lékárnu.
S medikalizací ztrácí konopí stigma drogy a získává pověst léku. Jeho popularita roste mezi seniory, kteří často žertují, že jim konopí zlepšilo život – příbuzní a známí chodí na návštěvu častěji.  
 

text: Pavlína Schultz
Autorka žije v Izraeli a problematice léčebného konopí se dlouhodobě věnuje.
 
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.