Share |

Končí éra obecního rozhlasu?

Začněme si zvykat na to, že informace o dění ve městě či obci už nebudeme dostávat obecním rozhlasem, ale prostřednictvím mobilního telefonu. Klasický místní rozhlas, kterým byli starostové dlouhá léta zvyklí komunikovat se svými občany, totiž přestává stačit.
 
Doba svědčí novým řešením, která dokáží nabídnout mnohem efektivnější způsob komunikace s občany. A tak starostové dostali do ruky nový trumf – službu Mobilní rozhlas. Ta je založena na mobilních technologiích a my občané tak můžeme se starostou či zástupci obecní rady komunikovat zdarma, oboustranně a v reálném čase. Takzvaný mobilní rozhlas v České republice již využívá necelých 10 % z celkového počtu 6 258 obcí a toto procento se stále zvyšuje.
 
Plastová okna jako limit obecního rozhlasu
Přestože obecním rozhlasem stále informuje naprostá většina obcí, systém už narazil na své limity, které nedokáže odstranit ani jeho modernizované verze s bezdrátovými ampliony, digitálními pulty a možností lokalizace vysílání. Efektivita obecního rozhlasu klesá výměnou oken z dřevěných za plastová, zvětšujícím se územím obcí, kam je finančně náročné amplionový rozhlas rozšířit, ale také faktem, že stále více občanů nepracuje či nestuduje na území obce. Mobil máme prakticky neustále u sebe, takže informování právě jeho prostřednictvím začíná být spolehlivější než obecním rozhlasem, který často zasáhne pouze území obce.
 
Stejné informace podané moderní formou
K příjmu informací pomocí mobilního rozhlasu postačí obyvateli běžný telefon. Obce ze systému mohou posílat hromadné e-maily, SMS zprávy, hlasové zprávy, chatovat s občany či je informovat pomocí zprávy do obecní mobilní aplikace. I mobilní rozhlas ale starostové mohou používat tak, jak jsou zvyklí u klasických rozhlasů. Hlasové zprávy lze totiž namluvit přímo do systému a následně odeslat občanům jako hromadnou rozesílku. Oproti klasickému rozhlasu ale teď mohou starostové zprávy nejen cílit na určité části obce či města, ale také zkontrolovat skutečné doručení zprávy pomocí statistik přímo v systému. Pomocí mobilního rozhlasu v chytrých telefonech ale můžeme my občané využívat také unikátní aplikaci, kde najdeme nejen nejnovější informace, ale i další údaje, jako důležité úřední hodiny, kontaktní údaje na instituce, pozvánky na kulturní akce nebo samotné zprávy z obce, případně dávat občanské podněty ať už se jedná o nepořádek, ztracená zvířata, podezřelá zvířata apod. To vše díky fotohláškám Zmapujto.cz.
 
Obecní referenda s příběhem
Mobilní rozhlas otevřel obcím i nové komunikační metody, díky kterým se z informování občanů může stát plnohodnotná komunikace. Díky tomu, že na rozdíl od obecního rozhlasu je na zprávy poslané mobilním rozhlasem možné reagovat, mohou starostové vytvářet obecní referenda a my občané se můžeme k dění a rozhodnutím vyjádřit stisknutím kláves na telefonu. Služby jsou také přizpůsobeny seniorům a většinu zpráv je možné poslat i na pevnou linku, takže jsou vhodné skutečně pro všechny.
 
Například v jihomoravské obci Březina se začala chystat rekonstrukce průtahu obcí, což vyžadovalo odstranění některých dřevin v okolí plánované stavby. Mezi občany se však objevily různé názory, jestli stromky přesadit nebo pokácet. Starosta tak pomocí Mobilního rozhlasu vyvolal referendum, kdy na mobily občanů poslal dotaz, co si přejí, aby se stromy stalo. Většina z nich je chtěla pokácet. Kdo však zvolil, že by je zachoval, dostal dodatečnou otázku, zda by byl ochoten pomoci s jejich přesazením. Jaké bylo překvapení, když v den přesazování přišli nejen ti, kteří zvolili, že je nechtějí kácet, ale i ti, kteří je chtěli pokácet. Pomohla tak většina obce a celá akce přispěla ke stmelení obyvatel!
 
V krizových situacích zachraňuje majetek a životy
Hlášení obecního rozhlasu dnes slouží nejen k informování občanů o dění v obcích, ale také k informování o krizových situacích. Mobilní rozhlasy ale přebírají i tuto funkci. Každý, kdo má zájem se může registrovat a tak získat varovné hlášení v případě, že nastane jakákoliv krizová nebo mimořádná situace, která by se týkala místa jeho bydliště. Kdykoliv budou hrozit nebezpečné přírodní vlivy (vydatné sněžení, vichřice, přívalové deště, povodně apod.), havarijní stavy (přerušení přívodu elektrické energií, vody či plynu) či požáry, bude občan vždy vyrozuměn okamžitě a bez ohledu na to, kde se právě nachází. Podle průzkumů si přijatou SMS zprávu přečte 90 % příjemců do několika minut, a to dokonce i v noci. SMS zpráva zaslaná při hrozícím nebezpečí tak zajistí dostatek času například na přeparkování vozu před krupobitím či zabezpečení domu v případě vichřice, bleskové povodně nebo záplavového deště.

Že ještě nedostáváte zprávy z vaší obce? Podívejte se na www.mobilnirozhlas.cz a změňte to!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.