Share |

Kolben Open, celodenní umělecká událost

foto: pořadatel akce

Akci založily roku 2014 umělkyně z Pragovky Zuzana Růžičková a Lucie Nováčková, původně jako akci pro několik kamarádů. Postupně se rozrostla v celodenní uměleckou událost.
 
Kromě návštěvy nejprivátnější zóny umělců- ateliérů (na Pragovce je  v tuto chvíli více než 80 umělců, pravidelně otevírá zhruba polovina.) a  s ní spojenou prezentací uměleckých  děl v kontextu místa, kde vznikají, mohou diváci navštívit s prohlídkou nepoužívané haly v areálu Pragovky, dětskou dílnu i koncert. Umělci často prezentují svá díla formou mikro výstav či site- specific instalací. Samozřejmostí je přítomnost umělce v ateliéru. Jarní termín, kdy v Pragovce kvetou moruše, industriálu moc sluší a na třetí ročník Kolben Open v roce 2016 dorazilo více než 800 lidí. Proto na ročník 2017, který bude 8.4.2017 velikou výstavu rezidentů Pragovky.

Historie budovy sahá k roku 1907 a založení První pražské továrny na automobily, která byla později přejmenována na značku Praga. V areálu ČKD Kolbenova se vyráběly osobní i nákladní automobily a komponenty pro ně. Jeden z reklamních sloganů této firmy bylo: “Vyrábíme vše,  od špendlíků po lokomotivy!!!”
 
Umělci sídlící na Kolbenově přejímají genius loci zaniklého světa, kde se ještě vyrábělo a zkoumalo, v rámci oboru, kterému se věnují. Zaniklé továrny se všude na světě často pronajímají jako ateliéry, umělci se mezi nimi přesouvají podle toho, jak výhodné je pro ně mít ateliér v dané lokalitě. Rozhodli jsme se využít této dočasné zóny k tomu, abychom ji na jedno odpoledne otevřeli veřejnosti. Samozřejmostí je fyzická přítomnost umělce v ateliéru. V minulosti otevřeli své ateliéry například Anna Hulačová, Adam Štech, Vladimír Merta, Lawrence Wells a další.

Lokalita Pragovka Art District není pro akci jen kulisou, v níž se odehrává, ale je pro akci živnou půdou, inspiračním zdrojem a zároveň obrovským zázemím.

Kolben Open 4
Na čtvrtý ročník Kolben Open  se chystá několik novinek. K prohlídce hal  v areálu přispějí pamětníci z Prahy 9 svými vzpomínkami, otevřou se vnitřní prostory Haly E, které byly až dosud v rámci Kolben Open nepřístupné (Jídelna) a připravujeme velikou  výstavu rezidentů Pragovky s názvem Pragovka 2017... With Wings, kurátorovanou Karlem Srpem mladším. Otevře více než 50 rezidentů Pragovky, čili asi  dvě třetiny usídlených umělců. Oproti dřívějším ročníkům se spektrum otevírajících rozšíří také na designérské a řemeslnické ateliéry v areálu, otevře ale i několik zkušeben.  Návštěvníci tak uvidí napřídlad dílnu na renovaci historického nábytku, ale také  rockovou zkušebnu. Těžiště celé akce však stále zůstává v otevírajících volných umělcích, tedy malířích, sochařích a konceptuálních umělcích.
 
Letos otevírají:

MALBA, KRESBA, SOCHA:
Vladimír Merta, Barbora Chlastáková, Eliška Fialová, Pasta Oner, Dominik
Mareš, Ondřej Roubík, Jana Babincová, Jana Julínková,Michal Synek, Robert
Slezák, Oldřich Navrátil, David Pešat, Tadeáš Kotrba, Veronika Landa, Jakub
Janovský, Martin Maroušek, Terezie Kolářová, Lawrence Wells, Jaroslava
Kadlecová, Petra Navrátilová, Jan Jírovec, Tomáš Prchal, Marie Ladrová,
Matouš Marek, Lucie Nováčková, Anežka Hošková, Roman Sailer
 
KRESBA:
Kateřina Adamová, Pavel Trnka, Milan Sodoma
SOCHA:
Samuel Benčík, Robo Palúch,  Tomáš Džadoň, Jan Cileček, Martin Šilhán, Sochařská pohotovost
KONCEPTUÁLNÍ UMĚNÍ:
Martin Vlček, Petra Lacinová, Kateřina Kociánová, Michaela Munzarová,  David Helán, David Hřivňacký, Pavel Tichoň, Susanne Kass
UMĚLECKÁ ŘEMESLA A DESIGN:
Tyformy, čalounictví Barbora English, Nanovo, Woodcock.
OTEVÍRAJÍCÍ ZKUŠEBNY: zkušebna Tart, DJ zkušebna.
Otevřené ateliéry ale nejsou jen otevřené ateliéry a výstava, ale i doprovodný program na celý den 8.4. 2017.
 
Program Kolben Open 4
8.4.2017
10:00-13:00 Workshop pro děti
11:00 Prohlídka hal 19 a 21 s pamětníky vedená Marcelem Tomáškem a studenty FA ČVUT
11:00-18:00 Otevřené ateliéry
14:30 Komentovaná prohlídka  v Depo Gallery s vystavující umělkyní Danou Sahánkovou
19:00 slavnostní zahájení výstavy Pragovka 2017… With Wings.
Úvodní slovo Karel Srp.
21:00 afterparty: Ticho de Beige & hosté
DJ Zagashi: večírek
 
Na prohlídku s pamětníky je nutné se registrovat předem! Půjde jen jednou a má omezenou kapacitu cca sedmdesáti osob! Registrujte se na mailu  marcel.tomasek@gmail.com. na další části programu, jako otevřené  ateliéry atd, není třeba rezervace. www. pragovka.com / www.kolbenopen.cz
 
Jídlo a pití bude po celou dobu otevřených ateliérů zajišťovat externí bar Literární kavárny Týnská.
 
DĚTSKÝ WORKSHOP 2017- KOLBEN OPEN 4
Dětské workshopy na Pragovce již měly mnoho podob. Letos pro děti chystáme tři kreativní hnízda v již tradiční místnosti 201, mezi nimiž budou moci volně přecházet: Scénografka Daniela Klimešová přiveze plackovač  a povede dílnu na výrobu jednoduchých loutek a placek, Martin Vlček povede část dílny nazvanou „auto- pragovka budoucnosti“ a Petra Lacinová se ve své části dílny půjde s dětmi podívat do ateliéru  malířky Veroniky Landy a povede galerijní animaci inspirovanou jejím dílem. Abyste to vše stihli, přijďte na workshop včas, tedy v 10:00. Dílna je zdarma, pouze pokud si budete chtít vyrobit placku, přispějete na náklady buttonu.
 
DALŠÍ AKTIVITY
Návštěvníci se v průběhu dne mohou podívat do keramické dílny TyFormy, nechat si zahrát ve zkušebně na přání a nahlédnout na probíhající čalounický kurz, ale hlavně si prohlédnout umělecké ateliéry, pohovořit  s umělci a shlédnout kurátorovanou výstavu výběru rezidentů Pragovky.

Součástí programu Kolben Open je také komentovaná prohlídka  v Depo Gallery, sídlící v areálu s vystavující umělkyní Danou Sahánkovou. Na jejích velkoformátových kresbách se setkává světlo s tmou a sen s realitou. Zdivočelá zvířata tu vyčkávají, aby mohla zaútočit ve správnou chvílí. Svůj svébytný rukopis a techniku perokresby přiblíží návštěvníkům Kolben Open během komentované prohlídky v Depo Gallery, 14:30.
 
P R AGOV K A 2 0 1 7 …W I T H W I N G S . 8 . 4 . 2 0 1 7 -2 2 . 4 . 2 0 1 7
Pod kurátorským dohledem Karla Srpa bude ve čtyřech rozsáhlých místnostech Pragovky představen výběr  práce z více než třiceti rezidentů místních ateliérů. Na ploše téměř 1500 metrů čtverečních, procházejících celou Pragovkou od Jídelny a Kuchyně, nacházející se ve středním bloku druhého patra, přes výstavní prostor v prvém patře, pojmenovaný nyní The White room, kde se pravidelně již několik let konají výstavy, po přízemní Pragovka gallery, propojenou nyní s velkou výrobní halou, nacházející se za ní, bude mít divák možnost seznámit se s širšími soubory autorů, z nichž mnozí jsou již veřejnosti dobře známí, jiní naopak dostávají příležitost vystavit své práce vůbec poprvé. Někteří z vybraných umělců vytvořili do syrových prostor Pragovky, které měly původně jiný účel, nové instalace, reagující na dané prostředí, další se rozhodli představit ukázky své současné tvorby.  Název výstavy je odvozený jednak z charakteru tovární budovy, vyznačují se nestejně dlouhými, hluboko do prostoru vybíhajícími křídly, jednak odkazuje na méně známou skutečnost, že Pragovka není proslulá jen automobily, ale že se v ní vyrábělo i lehké, jednomotorové vrtulové letadlo Praga Alfa.

V den otevřených ateliérů bude otevřena od 11:00, vernisáž 8.4. 2017 19:00. Další dny úterý- neděle 12:00-18:00.
 
Vystavující: Kateřina Adamová, Jana Babincová, Tomáš Beňadik, Jan Cileček, Tomáš Džadoň, David Helán, Anežka Hošková, David Hřivňacký, Anna Hulačová, Martina Chloupa, Jakub Janovský, Jan Jírovec, Martin Káňa, Susanne Kass, Kateřina Kociánová,Tadeáš Kotrba, Petra Lacinová, Marie Ladrová, Veronika Landa, Václav Litvan, Matouš Marek, Martin Matoušek, Michaela Munzarová, Richard Nestler, Lucie Nováčková, Pasta Oner, Robo Palúch, David Pešat, Veronika Přikrylová, Martin Šilhán, Ondřej Roubík, Zuzana Růžičková, Pavel Tichoň, Pavel Trnka, Martin Vlček.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.