Share |

Knihofil je sdílená knihovna, kterou vytvářejí sami čtenáři

 
Domácí knihovny čtenářů jsou propojeny prostřednictvím webu knihofil.cz a tvoří tak “knihovnu knihoven”. Čtenáři přidávají knihy na web, komunikují spolu prostřednictvím webového rozhraní a knihy si předávají osobně. Celý proces výpůjčky je transparentní (každý pohyb knihy mezi čtenáři je zaznamenán) a po celou dobu výpůjčky jsou knihy pojištěny.
 
Autoři projektu vysvětlují vznik myšlenky takto: „Každý má doma knihy, ke kterým se vrací jen zřídka. Proč je tedy nevypůjčit kamarádům, sousedům nebo kolegům – způsobem, který umožní knihy dohledat a nepoztrácet?“
 
Cílem projektu je také inspirace k dalšímu čtení a sblížení čtenářů. “Je pravděpodobné, že pokud mám stejné oblíbené knihy s jiným čtenářem, budou mě zajímat i jeho další, pro mě neznámé tituly. Při osobní předávce knihy pak mohou vzniknout i nová přátelství, ” sdělují tvůrci Knihofila.
 
Nápadu, který funguje od srpna minulého roku, se můžete stát součástí registrací a úhradou ročního členství 200,- Kč, případně 100,- Kč pro mladší 25 let. Poté si již můžete vypůjčovat knihy od čtenářů ve svém okolí. Knihu si vyhledáte na webu, zažádáte o výpůjčku, domluvíte se na míste a času předání – na webovém komunikátoru – a poté knihu fyzicky převezmete.
 
Vyzkoušejte na www.knihofil.cz.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.