Share |

Kniha Kmeny 0 vyjde už 12. prosince

foto: pořadatel akce

Za 10 dní vyjde dlouho očekávané pokračování knižního projektu KMENY, který vznikl v rámci městských projektů BU2R v roce 2011 v nakladatelství Bigg Boss a Yinachi. Publikace KMENY 0 tentokrát mapuje obrazově i v textech městské subkultury a nezávislé společenské proudy před rokem 1989.

"Pokračování našeho výletu do nezávislých a často podzemních společenských proudů nevzniklo ani tak z důvodu velkého ohlasu, který vzbudil první díl knihy Kmeny z roku 2011, ale spíše z prozaicky jednoduchého nadšení pro věc samotnou. Naší ambicí není vyždímat téma subkultur kam až to jde, ale pouze dostudovat věc do hloubky a propojit na časové ose kulturní tendence, které předcházely situaci, ve které se nacházíme v současnosti," komentuje Vladimir 518 pokračování projektu KMENY.

Kniha obsahuje celkem 25 kapitol mapující proudy, které našli svou cestu života v totalitním režimu a tím i malý ostrov svobody. Některé subkultury si tento vymezený prostor osvojili natolik, že jim nakonec revoluce ani nestála za povšimnutí: "Prosinec 1989 jsme strávili ve studiu natáčením demosnímku, který byl plný záhrobních výhrůžek celému vesmíru. Jevili jsme jakýsi nesoulad s většinovým vnímáním situace – zatímco jiní uvítali svobodu jako možnost volně koncertovat, natáčet a kupovat západní krabičky ke kytarám, my jsme pokračovali ve zvracení do mikrofonu, jako by se nechumelilo. Existence či neexistence „železné opony“ nám nestála za povšimnutí, radující se náměstí bylo bzučením drobného hmyzu." zmiňuje František Štorm v kapitole Metal.

- - -

 

KMENY 0

Městské subkultury a nezávislé společenské proudy před rokem 1989
Vladimir 518 a kolektiv
Fotografie: Karel Cudlín, Ivan Pinkava, Bohdan Holomíček, Tomki Němec, Herbert Slavík, Ondřej Němec, Libuše Jarcovjáková, Roman Sejkot, Jan Šilpoch a další
Grafická úprava: Belavenir
744 stran
V rámci městských projektů BU2R vydal Bigg Boss a Yinachi.
 
Obsah
 
Předmluvy:
Nenormalizace - Miroslav Petříček
Květiny na hnoji vzrostlé - Vladimir 518
 
Kapitoly:
Máničky - Petr Blažek
Trampové - Jan Charvát
Teplí - Jan Seidl
Underground - Josef Rauvolf
Sci-fi - Ivan Adamovič
Motorkáři - Petr Drnovský
Kinoamatéři - Jiří Horníček
Kulturisté - Kamil Fila
Folk - Michal Konečný
Disent - Adam Drda
Počítači - Pavel Kappel
Punk - Phil Hell
Alternativa - Mikoláš Chadima
Ekoaktivisté - Jiří Kulich
Lennonisté - Filip Pospíšil
Vlajkonoši - Jiří Volek
Nová vlna - Petr Hrabalik
Auto - Luděk Staněk
Metal - František Štorm
Skate - Martina Overstreet
Alternativní divadlo - Jan Dvořák
Veksláci - Adam Havlík
Nudisti - Michal Josephy
Výtvarníci - Tomáš Pospiszyl
Depešáci - Vladimir 518
 
Facebook: www.facebook.com/knihaKMENY

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.